Pensii speciale: Guvernul aşteaptă raportul final al Băncii Mondiale

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat, luni, că Guvernul aşteaptă raportul Băncii Mondiale cu privire la proiectul de lege referitor la pensiile speciale care se află în dezbatere în Parlament.

„Este în cererea de plată numărul 3 (legea privind pensiile speciale). Astăzi şi mâine, din câte ne-a informat ministrul Muncii, Marius Budăi, va avea loc o discuţie cu Banca Mondială atât la Ministerul Muncii, cât şi la Guvern. Va fi o discuţie şi cu premierul referitoare probabil la forma finală a raportului pe care Banca Mondială trebuie să îl prezinte. În măsura în care vom avea informatii despre acest raport final vom şti să spunem exact şi termenele care urmează”, a afirmat Oprea, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.

El a adăugat că proiectul de lege privind pensiile speciale a fost elaborat de Guvern pe baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale.

„Proiectul este deja în proces de dezbatere parlamentară, sunt comisii care şi-au exprimat avizul, sunt alte comisii care au cerut amânarea dezbaterii acestui proiect. Cred că de Senat trebuie să treacă la jumătatea lui martie. Avem timp să dezbatem în continuare şi eu cred că raportul final pe care îl va prezenta Banca Mondială va fi edificator pentru paşii care urmează a fi făcuţi, pentru că este măsură în PNRR”, a precizat Radu Oprea.

Purtătorul de cuvânt al PSD a menţionat că de acest proiect nu este responsabil doar Ministerul Muncii, fiind implicate şi ministerele Justiţiei, de Interne şi Apărării Naţionale.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că aceştia au contribuit activ la societatea românească şi şi-au plătit taxele.

„Nu se pune problema integrării la pensii speciale, ci vorbim de categoria pensiilor ocupaţionale. (…) Ne-am spus punctul de vedere de foarte mult timp încoace, iar dacă există observaţii din partea Băncii Mondiale, din partea oricărei alte instituţii, sunt convinsă că comisiile de resort vor ţine cont de aceste observaţii”, a spus Gorghiu la Senat.

Gorghiu a respins ipoteza USR potrivit căreia proiectul legii pensiilor de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului ar avea vicii de constituţionalitate.

„Nu e nicio problemă ca printr-un proiect de lege să modifici mai multe prevederi din alte legi. Acesta nu e un aspect de neconstituţionalitate. Pe fond, probabil că se vor ridica discuţii, ceea ce e firesc. Proiectul suscită dezbaterii aprinse pentru că nimeni nu doreşte să îşi piardă drepturile (…). Din ceea ce am înţeles de la Guvern, înainte de elaborarea acestei legislaţii – şi nu s-au dat puţini bani pe studii la Ministerul Muncii pentru a elabora această legislaţie – s-au făcut discuţii, s-au făcut consultări cu toţi cei care sunt afectaţi. Din punctul meu de vedere, acest proiect trebuie să să îşi demonstreze viabilitatea în Parlament şi apoi în faţa Curţii Constituţionale. Cred că domnul ministru Budăi a înţeles foarte bine care sunt solicitările Comisiei Europene, care este practica Curţii Constituţionale atunci când a elaborat proiectul de lege”, a adăugat Gorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

  1. Desteptii astia din guwern/parlament nu sunt in stare sa faca nici o lege daca nu cer sfatul tatucilor? Cand fura tot asa procedeaza, cer sfatul?

  2. România, Stat suveran și independent: – Așteptăm raportul Băncii Mondiale să vedem dacă putem…

  3. Cretinciosii filosovietici adulatorii criminalului putin, nu comenteaza.
    Stalin si popoul rus,
    Pensii speciale ne-au adus.
    Ne pute UE, NATO si lumea civilizata. Furam de la saracimea contributiva muncitoare. Avem spitalele noastre, ne angajam neamurile si gagicile la stat. Ei iau la randul lor pensii speciale. Ce daca Romania e butaforie. Pana vine cutremurul mai e.
    Mai bine cu mujicii nespălați, ca la aia se dau si mai multe pensii speciale. De aia slavim criminalii ruscisti.
    Haraso!
    Amin!

  4. Legea va dispune NUMAI PENTRU VIITOR !
    Cu aceasta noua lege se asigura izbucnirea unei revolutii pustiitoare !!

  5. Mai coruptilor,ipocriti si lași, ce să faca CCR să-și taie din pensiile aberante care sunt un furt din bugetul de stat? Nesimțit si hoț e cuantumul acestor pensii si asa-zisele legi in baza carora se fura din buget. Si anul acesta 2023 se continua pensionarea sub varsta de 50 de ani si cu aceleași pensii de jaf ! DE CE PARLAMENTUL NU A ABROGAT ACESTE LEGI JEFUITOARE CARE PERMIT SI PENSIONAREA LA SUB 50 DE ANI? DE ce? Va amenință , va santajează magistratii nesimtiti,imorali cu dosarele pe care le aveți? Daca unii nu au dosare va spun ca vi le fabrică?
    Eu personal pe mulți din guvern si parlamen v-as aresta si judeca in regim de urgență. Pentru felul cum arata acum țara nicio o pedeapsă nu ar fi sub 10 ani si cu executare zi la zi fără niciun fel de diminuari. Ați adus tara in faliment, ați transformat-o in colonie devalizata! Sus de tot e un ZEROU trădător,captiv serviciilor și austriecilor si foarte, foarte supus americanilor. El spune scurt doar DA, Yes, Yes. Față de stapanii lui nu are in vocabular pe NU!
    PS. Cine sa inițieze rascumpararea OMV? CIOLACU,CIUCĂ ? POATE SA ZICĂ IOHANNIS ca guvernul si parlamentul sa faca o lege privind rascumpararea PETROM ? NICIODATĂ!
    E ATÂT de captiv incat ar trebui sa demisioneze imediat.
    Dragi români cantati prima strofă din Imnul Romaniei de doua ori pe zi, dimineata si seara! Poate se va întâmpla sa vă treziți.
    Nu aveti TIMP ? De ce ? Va uitați mult la televizor? Va e bine așa?
    Vai de noi !

  6. Nu înțeleg atâta scremut pentru eliminarea acestor pensii așa zis nesimțite. Rezolvarea este este foarte simplă. Abrogați toate reglementările care acordă aceste drepturi necuvenite.

  7. ‘ Dincolo de promisiuni ‘, pensiile mici vor fi înghețate pentru multă vreme.

  8. Chiar nu stiu de ce discutam atata despre pensiile speciale. Solutia este imediata si la indemana legiuitorului. Numai sa vrea muschii lui!!
    Impozitarea in trepte este singura solutie la balamucul veniturilor existent in Romanica,astfel:
    – pana la 2500 ron – 0% impozit
    – transa de la 2.500 ron pana la 5.000 ron – 10% impozit
    – transa de la 5.000 ron pana la 7.500 ron – 20% impozit
    – transa de la 7.500 ron pana la 10.000 ron – 30% impozit
    – transa de la 10.000 ron pana la 12.500 ron – 40% impozit
    – transa de la 12.500 ron pana la 15.000 ron – 50% impozit
    – transa de la 15,000 ron pana la 17.500 ron – 60% impozit
    – transa de la 17.500 ron pana la 20.000 ron – 70% impozit
    – peste 20.000 ron – impozit 90%.
    Aceasta impozitare sa se aplice tuturor veniturilor – salarii sau pensii, bugetari sau privati.
    Ei ce ziceti??.
    Astfel patura sociala cea mai sarmana – cu venituri de pana la 2.500 ron – ar scapa de impozitare si s-ar bucura de venituri concrete si sigure. Iar ceilalti, in functie de venituri, de la opinca pana la vladica, sa suporte o impozitare conforma cu veniturile castigate.

    Romania este inca o tara saraca si nu ne permitem venituri de nababi nici pentru magistrati, nici pentru aviatori sau politicieni. BNR-ul probabil ca nu este de acord, nu??. Nici ANRE-ul. nici alte institutii centrale sau regii autonome captusite de capuse politice!!

  9. Astfel pensiile si salariile nesimtite de peste 20.000 ron ar suferi o reducere concreta si ar fi conforme cu grila veniturilor din Romanica pe care statul si le poate permite.
    Ne referim permanent, in discursul public, la pensii de 20.000 ron, dar acest lucru este valabil doar pt magistrati. Iar pentru aceasta categorie s-a pronuntat deja Curtea Constitutionala ca trebuie sa-si pastreze privilegiile. Atunci despre ce vorbim?. O lege privind o noua calculare a pensiilor este deja un basm!. Impozitarea in trepte ar aduce probabil ceva echitate si echilibru in aceaste probleme spinoase si indelung discutate inutil.

  10. Mai cre(s)tinilor , ce o mai dati la intors ? BM si FMI v-au spus clar in toamna : Pensiilea (in afara de cele militare ) sa fie pe baza de contributivitate si sa nu depaseasca salariul. Pe cine incercati sa prostiti ? Chiar daca nu am redat formularea in „stricto sensu”,cum au formulat-o respectivii ,am redat esentialul. Daca unii nu au tinere de minte inseamna ca-l au pe neamtul ala „Alzheimer”in casa. Si-ii pacat de ei . Ca-s multi tineri printre ei.Hai copiii ai durerii ,iar va lasati dusi cu presul ?

  11. Trolii urcacani vor sa ne convingă mai nou că DE VINĂ E PUTIN pentru pensiile nesimțite !
    geluțu’, ZÂT la BahmutZ, progresel !?

  12. Ce mai mint astia din politica, de nu iti vine sa crezi! Fratilor, hoiturile astea au bagat pensiile pe contributivitate ca gaj pentru pnrr si specialele au ramas ca definitiv ca fiind pe contributivitate, c.e. habar nu are de magaria si minciunile acestor lepre! Au declarat in fals pensiile pe contributivitate reale ca ajutoare de la guvern pentru definitivarea specialelor si de asta mint de rup tantalaii din politica romaneasca.

  13. Tovarasi, lasati dantelaria, scrieti si cititi pe litere:
    CONTRIBUTIVITATE.
    Va convine hotia. Profitorilor.
    De aia se depopuleaza tara.
    Ciorditi si voi, cand nu se vede. Acu pute rau, tovarasi!
    Ce prostie, sa impozitezi progresiv hotia?!

  14. Dante esti un mic PeSeDica.
    Fara impozitare progesiva!
    Subiectul articolului se refera la pensiile speciale.
    Toate pensiile trebuie limitate la maxim 65% din media venitului brut realizat in 12 luni consecutive, cea mai buna valoare din ultimii 5 ani de munca.
    Mai mult de atat merita doar cei a caror pensie se bazeaza doar pe principiul contributivitatii…fara stagii de cotizare si fara indici de corectie.
    Si fara pensii cumulate cu salariul de la stat! Ori pensie ori salariu!
    Oare cati speciali mai iau si o leafa mare pe langa pensia aia speciala care si asa mare si nesimtita!!!
    Gata cu hotia!!! Se aude bai Budai?…si alde Ciolacu, Firea, Olgutza.

  15. Compozitia statului român :salarii speciale ,sinecuri si pensii speciale. O asemenea compoziție toxica se neutralizeaza printr-o soluție unică.Este singura soluție Mi-a plăcut comentariul doammei Oana.

  16. Și pensiile militare sunt speciale!!!

    TOATE TREBUIE DESFIINȚATE!!!

  17. dante, las-o mai moale cu treptele, ca din salariu se mai platesc deja 25% cas si 10% cass asa ca daca ne luam dupa tine facem doar munca voluntara! angajeaza-te si tu, plateste-ti legal taxele din salariu si apoi scrie pe aici!

  18. Totusi nu se poate ca unul sa aiba o pensie de peste 20.000 lei, pensionat la 50 ani, iar albcu 42 de ani vechime neintrerupta sa aiba 2800 lei.Este prea mare nesimtirea, strigatoare la cer…macar din considerente umane, altruiste, sa realizeze ca nu crapa cu doua guri….si banii sunt din oala comuna a bugetului…cat de neom sa fiu?, cat de lacomi?

  19. CONTRIBUTIVITATE:când vad cuvântul ăsta ii loveste brusc CECITATEA!Nu sunt in stare sa-l citeasca sau daca il citesc nu-l inteleg,se freaca la ochi si li se pare ca-i cutremur…

  20. la cum ne mint astia ca i-a obligat UE sa ne puna taxe peste taxe, asa o sa faca si acum , o sa ne spuna ca le-a recomandat UE sa mentina pensiile speciale! treziti-va odata!

  21. Pensiile speciale sunt MITA ELECTORALA !!! Cu voturile acestor pensionari speciali si atirnatorii lor ( sunt citeva milioane de capuse , in total ) PSD si PNL , CISTIGA TOATE ALEGERILE !

  22. Caraie si maraie cei 70% care de 25 de ani nu ies la vot ca vezi domnule „nu avem cu cine vota”! Ies cei 30% bugetari si atarnatori care hotarasc si pt. nemultumiti! Pe pariu ca in 2024 nu se depaseste 30% prezenta la vot!

  23. Iaca , si acum UE si BM spun ca si pensiile de serviciu sa fie pe baza de contributivitate . Si mai ales sa se inceteze cu acordarea de foloase celor din magistratura . Se aude parlamentaurilor ?

  24. @Vasile, lasa propaganda, nu ne spui tu cine trebuia sau va trebui sa votam? asa ca idee! sau partidul tau are nevoie de voturi ca sa schimbe sacii?

  25. Ideea este că la pensiile militare există foarte multe inechităţi! Militar pofesionist (sgp.) cu pensie egală sau mai mare decât un colonel sau general. Subofiţer sau maistru militar cu pensie dublă comparativ cu un colonel sau general. Militari ieşiţi cu vechime mică (pe caz de boală) cu pensii mai mari decât cei care au avut vechime întreagă. Soţii de generali şi ofiţeri superiori (nu numai a lui Ciucă) care au fost avansate pentru câteva luni la grade mari şi primesc pensii mari (mai mari ca unii militari de carieră). Toate acestea din cauza faptului că s-a ieşit la pensie în ani diferiţi şi pe legi diferite.
    Cel mai corect ar fi să se acorde un procent din solda avută la trecerea în rezervă în funcţie de vechime cu procente în plus sau în minus pentru fiecare an lucrat peste sau mai puţin decât vârsta standard de pensionare, cu actualizare anuală.
    Pensia să se acorde din soldele de grad, funcţie şi sporurile permanente (fără Oscaruri şi alte prostii).

  26. Singura soluție este impozitul progresiv pe toate veniturile lunare, atât pentru activi cat și pentru pensionari! Restul, e cancan!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.