
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat, luni, că Guvernul aşteaptă raportul Băncii Mondiale cu privire la proiectul de lege referitor la pensiile speciale care se află în dezbatere în Parlament.
„Este în cererea de plată numărul 3 (legea privind pensiile speciale). Astăzi şi mâine, din câte ne-a informat ministrul Muncii, Marius Budăi, va avea loc o discuţie cu Banca Mondială atât la Ministerul Muncii, cât şi la Guvern. Va fi o discuţie şi cu premierul referitoare probabil la forma finală a raportului pe care Banca Mondială trebuie să îl prezinte. În măsura în care vom avea informatii despre acest raport final vom şti să spunem exact şi termenele care urmează”, a afirmat Oprea, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.
El a adăugat că proiectul de lege privind pensiile speciale a fost elaborat de Guvern pe baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale.
„Proiectul este deja în proces de dezbatere parlamentară, sunt comisii care şi-au exprimat avizul, sunt alte comisii care au cerut amânarea dezbaterii acestui proiect. Cred că de Senat trebuie să treacă la jumătatea lui martie. Avem timp să dezbatem în continuare şi eu cred că raportul final pe care îl va prezenta Banca Mondială va fi edificator pentru paşii care urmează a fi făcuţi, pentru că este măsură în PNRR”, a precizat Radu Oprea.
Purtătorul de cuvânt al PSD a menţionat că de acest proiect nu este responsabil doar Ministerul Muncii, fiind implicate şi ministerele Justiţiei, de Interne şi Apărării Naţionale.
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că aceştia au contribuit activ la societatea românească şi şi-au plătit taxele.
„Nu se pune problema integrării la pensii speciale, ci vorbim de categoria pensiilor ocupaţionale. (…) Ne-am spus punctul de vedere de foarte mult timp încoace, iar dacă există observaţii din partea Băncii Mondiale, din partea oricărei alte instituţii, sunt convinsă că comisiile de resort vor ţine cont de aceste observaţii”, a spus Gorghiu la Senat.
Gorghiu a respins ipoteza USR potrivit căreia proiectul legii pensiilor de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului ar avea vicii de constituţionalitate.
„Nu e nicio problemă ca printr-un proiect de lege să modifici mai multe prevederi din alte legi. Acesta nu e un aspect de neconstituţionalitate. Pe fond, probabil că se vor ridica discuţii, ceea ce e firesc. Proiectul suscită dezbaterii aprinse pentru că nimeni nu doreşte să îşi piardă drepturile (…). Din ceea ce am înţeles de la Guvern, înainte de elaborarea acestei legislaţii – şi nu s-au dat puţini bani pe studii la Ministerul Muncii pentru a elabora această legislaţie – s-au făcut discuţii, s-au făcut consultări cu toţi cei care sunt afectaţi. Din punctul meu de vedere, acest proiect trebuie să să îşi demonstreze viabilitatea în Parlament şi apoi în faţa Curţii Constituţionale. Cred că domnul ministru Budăi a înţeles foarte bine care sunt solicitările Comisiei Europene, care este practica Curţii Constituţionale atunci când a elaborat proiectul de lege”, a adăugat Gorghiu.
Singura soluție este impozitul progresiv pe toate veniturile lunare, atât pentru activi cat și pentru pensionari! Restul, e cancan!
Ideea este că la pensiile militare există foarte multe inechităţi! Militar pofesionist (sgp.) cu pensie egală sau mai mare decât un colonel sau general. Subofiţer sau maistru militar cu pensie dublă comparativ cu un colonel sau general. Militari ieşiţi cu vechime mică (pe caz de boală) cu pensii mai mari decât cei care au avut vechime întreagă. Soţii de generali şi ofiţeri superiori (nu numai a lui Ciucă) care au fost avansate pentru câteva luni la grade mari şi primesc pensii mari (mai mari ca unii militari de carieră). Toate acestea din cauza faptului că s-a ieşit la pensie în ani diferiţi şi pe legi diferite.
Cel mai corect ar fi să se acorde un procent din solda avută la trecerea în rezervă în funcţie de vechime cu procente în plus sau în minus pentru fiecare an lucrat peste sau mai puţin decât vârsta standard de pensionare, cu actualizare anuală.
Pensia să se acorde din soldele de grad, funcţie şi sporurile permanente (fără Oscaruri şi alte prostii).