Cum ar putea primi România 1,4 mld. €

Parlamentul European se pregăteşte să adopte săptămâna aceasta,  la Strasbourg, planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro nerambursabile, din care 1,39 de miliarde de euro pentru România, în vederea finanţării de proiecte în domeniul energiei, cu precădere „verde”.
Planul stabileşte o serie de măsuri menite să reducă rapid dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, sporind în acelaşi timp rezilienţa sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.
Eurodeputaţii români Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (Renew), raportori din partea PE, alături de eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D), pentru REPowerEU, şi-au exprimat convingerea că pachetul va fi aprobat săptămâna aceasta de legislativul comunitar care se va reuni în sesiune plenară la Strasbourg şi spun că România trebuie să înainteze spre aprobare Comisiei Europene propriul plan.
„Guvernul României va trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan prin care să spună cum doreşte să absoarbă aceşti bani. Va funcţiona totul exact ca la PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n.r.). Comisia Europeană va trebui să aprobe acest plan, după care el va primi unda verde finală din partea Consiliului în formatul miniştrilor de finanţe, şi implementarea lui va putea începe”, a explicat Siegfried Mureşan într-o discuţie online cu jurnalişti români, alături de Dragoş Pîslaru.
Imediat ce va fi aprobat planul, fiecare stat va primi o prefinanţare de 20%. Pentru România, vestea bună constă în faptul că în următoarele luni vom avea această prefinanţare de 20%, aproximativ 280 de milioane de euro, care va fi un sprijin important când încă ne aflăm în această situaţie dificilă, cu inflaţie crescută, cheltuieli mari pentru oameni şi pentru întreprinderi”, a spus el.
Mureşan a precizat, de asemenea, că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este cel care va negocia cu oficialii Comisiei Europene în numele Guvernului României.
„România va trebui să spună cât din cele 1,4 miliarde de euro va aloca în ce domenii, pe ce tipuri de proiecte. După care, dacă vor fi proiecte deschise pentru beneficiari privaţi, pentru autorităţi publice locale, regionale, naţionale, se vor face, evident, apeluri pentru proiecte, aşa cum se întâmplă şi la alte categorii de fonduri europene, aşa cum se întâmplă şi la PNRR”, a adăugat el.
Eurodeputatul PNL a atras atenţia că, la fel ca în cazul tuturor fondurilor europene, foarte importantă este transparenţa.
„Noi, Parlamentul European…”
 
„Noi, Parlamentul European, am luptat pentru publicarea beneficiarilor, pentru o transparenţă cât mai mare la cheltuirea fondurilor europene. Statele membre au obligaţia de a publica lista celor mai mari 100 de beneficiari din bugetul UE. Prin Mecanismul european de Redresare şi Rezilienţă şi prin REPowerEU, în total, UE alocă mai multe fonduri europene decât a alocat oricând în trecut. Oamenii au dreptul să ştie cum sunt folosiţi aceşti bani. De aceea am introdus o serie de prerogative ce ţin de transparenţă. Un rol foarte amplu pentru instituţia Procurorului European, pentru Oficiul de Luptă Antifraudă, pentru Curtea Europeană de Conturi, pentru a ne asigura că banii ajung la destinatarii pentru care sunt gândiţi şi că banii sunt bine folosiţi”, a declarat Mureşan.
El a mai spus că foarte importantă va fi implicarea autorităţilor locale şi regionale, pentru că „vor fi foarte multe fonduri în perioada următoare”. „Banii nu vor putea fi absorbiţi în timpul pe care îl avem la dispoziţie împotriva autorităţilor locale şi regionale. Implicarea lor este necesară în România şi în toate statele membre ale UE. Parlamentul European a insistat foarte mult pentru asta”, a spus eurodeputatul liberal.
La rândul său, Dragoş Pîslaru a insistat asupra necesităţii ca guvernul să poarte consultări cu autorităţile locale, societatea civilă şi partenerii sociali în redactarea planului naţional.
„Aşa cum am negociat în cadrul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă, şi în cadrul REPowerEU sunt aceleaşi reguli de consultare. Cu alte cuvinte, societatea civilă, autorităţile locale, toţi actorii relevanţi, partenerii sociali au acest drept de fi consultaţi conform legislaţiei europene care urmează să fie aprobată”, a spus el.
În cazul României, „în perioada următoare am vrea să ştim câţi bani pot ajunge la IMM-uri şi la gospodării, la modernizarea fondului de locuinţe, la transformarea de prosumatori pentru reducerea facturilor. Şi, evident, care este calendarul consultărilor”, a declarat eurodeputatul REPER.
El a atras atenţia că un astfel de plan ar trebui să conţină atât măsuri de infrastructură pe termen mai lung, cât şi măsuri pe termen scurt.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1084 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Cum ar putea primi România 1,4 mld. €” ?

    Intrebarile se termina cu semnul intrebarii, alfel sunt afirmatii. Inteleg, la neo-marxisti nu mai exista reguli, e cum vor ei.

    • Buna ziua, domnule „altul decat toti“. 1. Nu este nevoie de semnul intrebarii, pentru ca titlul este o afirmatie, nu intrebare. 2. Neomarxisti se scrie fara cratima. Zi buna!

  2. Ar putea primi, dar probabil datorita incompetentei, prostiei, delasarii, puturoseniei, nu va primi nimic.

  3. Vartelnitele alea vor declansa un dezastru ecologic dar asta se baga sub pres. Intrebati pasarile si pamantul in care se ingroapa aceste dihanii.

  4. Satana scoate din circulatia agricola terenuri fertile pentru a declansa foamete mondiala si haos. Securitatea Romaniei infiltrata de copii lui Sorosh doarme.

  5. Nu va bucurati, banii ii iau privatii din Romania, majoritar straini, care investesc in productia de energie verde(eoliana si foto)!!

  6. Maine la 8,guvernul meu de plagiatori va fi gata cu proiectele,creierul lui Virgil Popescu,duduie.Doar daca ii sare siguranta,sa mai intarzie vreo 2 ani.

  7. Maine la 8,guvernul meu de plagitori,va fi gata cu proiectul.Deja creierii seci ai lui Virgil Popescu,duduie,la fel ca economia lui SoCatzu.Doar daca ii sare siguranta,sa mai intarzie vreo 2 ani,o nimica toata.

  8. Maine la 8,guvernul meu de plagitori,va fi gata cu proiectul.Deja creierii seci ai lui Virgil Popescu,duduie,la fel ca economia lui SoCatzu.Doar daca ii sare siguranta,sa mai intarzie vreo 2 ani,o nimica toata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.