Pensiile ar trebui să scadă cu 9%, și nu cu 15%

Traian Băsescu a declarat din nou joi în conferința de presă că reducerea cu 15% a pensiilor ar putea fi menținută doar până la finele lui 2010, precizând că ar fi nevoie de 2,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor la nivelul actual, iar România are doar 1,7 miliarde. Președintele a mai adăugat că Ministerul Finanțelor ar trebui să împrumute 500 de milioane de euro pentru plata pensiilor.

Să presupunem că președintele are dreptate și statul nu are cum să facă rost de 500 de milioane de euro și prin urmare trebuie neapărat să reducă pensiile cu 15%. Păi datele Ministerului Finanțelor arată că bugetul de pensii pentru 2010 este de 39,6 miliarde de lei. În acest caz, reducerea cu 15% înseamnă 5,9 miliarde de lei pe an (1,43 miliarde de euro), adică 3,44 miliarde de lei pentru șapte luni (perioada 1 iunie-31decembrie 2010). Deci la un curs mediu de 4,15 lei (luat în calcul de Comisia de Prognoză pentru acest an), statul economisește de pe urma reducerii pensiilor 829 de milioane de euro. Deci cu 329 de milioane de euro mai mult decât a anunțat președintele României, Traian Băsescu.

În situația dată se pune întrebarea de ce ia statul mai mulți bani de la pensionari decât are nevoie? Ce face cu ei? De ce nu micșorează pensiile cu mai puțin dacă are nevoie de doar 500 de milioane de euro? Pentru că, dacă este așa cum spune președintele, că statul ar avea nevoie de doar 500 de milioane de euro, atunci pensiile ar trebui să scadă doar cu 9%. Iar de la 15 la 9% pensionarul rămâne cu ceva bani în plus în mână. O diferență de 6% înseamnă la pensia minimă 21 de lei. Aproape pâinea unui pensionar pe o lună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.