Pentru bucureșteni, o porție în plus

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Capitalei a decis sâmbătă prelungirea cu 14 zile a restricțiilor aplicate în Bucureşti.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a avut, sâmbătă, o şedinţă pentru prelungirea restricţiilor dispuse în contextul pandemiei.

CMBSU a prelungit măsurile potrivit cărora nu se poate ieși din locuinţe între orele 22.00 – 5.00 în zilele de luni până joi şi între orele 20.00 – 5.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, dacă incidenţa cumulată se menține la maxim 7,5 la mia de locuitori.

De asemenea, programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura între orele 5.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni – joi, programul este 5.00 – 21.00.

Rata de infectare în Capitală a fost sâmbătă de 3,94 de cazuri la mia de locuitori.

Hotărârea CMBSU intră în vigoare duminică, la ora 0.00. Măsurile vor fi reevaluate la finalul perioadei de 14 zile sau la atingerea pragului 7,5 cazuri la mia de locuitori.

Excepții

Prefectul Capitalei Alin Stoica a precizat sâmbătă că au fost aprobate derogări de la restricţiile impuse în Bucureşti, pentru perioada sărbătorilor religioase. Astfel, în noaptea de Înviere şi în cea de Ramadan va fi permisă circulaţia persoanelor către lăcaşurile de cult fără declaraţie pe propria răspundere, iar vineri, 30 aprilie, magazinele se vor închide la ora 20:00.

„Vinerea viitoare, pe 30, avem program cu publicul până la ora 8, în noaptea de Paşte circulaţie liberă toată noaptea şi în noaptea de Ramadan, 8 spre 9, circulaţie liberă toată noaptea. Dar circulaţia este doar pentru a merge şi a ne întoarce la lăcaşurile de cult, nu este circulaţie liberă oriunde. Vor ieşi fără adeverinţe din casă, se va vedea probabil, având în vedere că sunt chestiuni specifice, mergi şi iei lumină, te deplasezi la şi de la biserică. Nu vor fi deschise alte unităţi, deci nu au unde anume să circule în perioada respectivă. Referitor la alte măsuri, sunt aceleaşi măsuri pe care le avem în vigoare în ultimele două săptămâni, care se prelungesc, cu derogările pe care le-am amintit”, a declarat prefectul Alina Stoica sâmbătă, după şedinşa Comitetului municipal pentru Situaţii deUrgenţă.
Acesta a menţionat că există recomandarea ca enoriaşii să meargă la bisericile din apropierea locuinţei, însă nu exist interdicţia ca enoriaşii să poată merge la alte lăcaşuri de cult, sau la mănăstiri.
„Dar trebuie să avem grijă că în Ilfov mai sunt localităţi care sunt carantinate, în localităţile carantinate nu este voie acest lucru, în localităţile unde nu este impusă această măsură este posibil”, a precizat Stoica.

Bilanțul cazurilor la zi în țară

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat sâmbătă că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate în România 2.201 cazuri noi de Covid și 154 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus.

Potrivit GCS, până sâmbătă, în România, au fost confirmate 1.044.722 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 968.746 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.201 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 431 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până sâmbătă, 27.267 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 154 de decese (80 bărbați și 74 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, un deces a fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani, 5 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 17 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 33 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 54 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 44 decese la categoria de vârstă 70-79 ani.

143 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.280. Dintre acestea, 1.377 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 7.249.871 de teste RT-PCR şi 843.310 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.675 de teste RT-PCR (10.144 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 11.531 la cerere) şi 11.748 de teste rapide antigenice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. BLESTEME!
    -mai schimbati poza:ne enerveaza!
    credem ca pana acum vitele au traversat intersectia!

  2. Bah nesimtitilor, da restricția asta cu apa caldă când o ridicați, ca noi platim la zi acest servciu lipsă de luni de zile. Cum va permiteți să ne lăsați nespălați și neprimeniți și în sâmbăta Floriilor. Putin va pasă acum de cetățeni și le arătați degetul mijlociu după ce i-ați dat jos pe ăilalți tocmai cu apa caldă lipsă. Nu vă pasă ca aveți centrală proprie și nouă nu ne mai aprobați decuplarea. Unde sunt acum primarii de sector si ăla general, cu tunsoare de Jimmy Hendrix. Ce avarie gravă la CET Sud, ce magistrale vechi, că până acum înlocuiați o vana si o conductă intreagă. Nesimțiților, ce ați mai merita sa vă facă rumânii ăștia care tac si îndură, ca așa le stă în fire. PS: Bai ăștia, protestatarii de week end, asta nu va deranjează !?!

  3. Normal! Comitetul de urgenta Raed Arafat vrea sa stea linistit in weekenduri. Si de Pasti.Sa nu-i mai ceara nimeni deemisia ca tot nu si-o da! Acest minunat comitet Raed Arafat a decis ca nici romanii din strainatate nu pot ramane in tara daca nu stau 2 saptamani in carantina. Aceasta pentru ca diaspora spunea ca vine sa protesteze. Poate se intelege acum de ce este util Arafat. Si este lasat sa faca bishnita prin Fundatia pentru SMURD. Mincinos fara sa clipeasca.Scut in fata democratiei romanesti.Pentru el normal,este arab la origine.In Palestina democratia este un cuvant si atat. Cetatean roman de nevoie. Pentru guvernanti f grav.Sunt romani si Romania este tara membra UE.Sper totusi ca ceea ce a spus Dl presedinte Iohannis in privinta slujbei de Pasti sa nu schimbe arabul Arafat si Comitetul lui. Cu 2 neuroni ca si el. Ei et Co care au bani sa-si faca comenzi online,nu au nevoie de socializare, Arafat nu are familie in Romania,o vede pe Skyp, restul bani pe carduri la discretie. Noi ne inghesuim la magazine pentru ca idiotenia lor spune ca este bine asha. Si ca virusul bantuie mai mult seara si noaptea.Model tari UE unde dupa ample proteste de strada s-au impus restrictii similare. De frica manifestantilor. Comitetul de Urgenta Arafat mai pune si ceva briz brizuri si gata regulile.Fara logica, fara empatie fata de bucuresteni. Si totusi insist, Arafat pleaca acasa si lasa-ne! In Palestina sigur ideile dumnitale ar fi apreciate.Acolo victimele colaterale datorate erorilor medicale sau de gestionare a situatiilor medicale sunt normale aici nu.. Vreti sa ni le impuneti dumneata si lashii din guvern.Faci acolo un SMURD si devi mai bogat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.