Percheziții de amploare la traficanții de arme

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, efectuează 131 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.

„Din cercetările efectuate a reieșit că, în luna septembrie 2023, un făptuitor, cetățean străin de origine turcă, a inițiat și constituit împreună cu mai mulți făptuitori de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.

Acest tip de arme, cunoscute drept ”Ghost Guns” au drept destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european.

Probatoriul administrat până în prezent a reliefat că astfel de arme au fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute de către diverși intermediari către membrii unor grupuri infracționale sau persoane cunoscute cu comportament violent.

De la declanșarea cercetărilor și până la finele lunii octombrie 2024 au fost scoase din circuitul ilegal un număr de 47 de astfel de arme letale.

Sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate Direcției Investigații Criminale, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică Direcției de Ordine Publică, Direcției Poliției Rutiere, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Vâlcea, Vrancea, Brăila, Olt, Mehedinți, Galați, Gorj, Dolj, Covasna, Constanța, Călărași, Brașov, Bacău, Buzău și Argeș, luptătorilor SIAS și serviciilor acțiuni speciale și al jandarmilor din cadrul IGJR și structurilor subordonate.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. In România e mare foame de arme. Lejerizarea Legii 295/2004, Legea armelor ar da castiguri mari Cugirului. Trebuie doar trecut un „Al Doilea Amendament” in Constituție. Chiar n-ar fi rău .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.