Pericol cancerigen la unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori

Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen, luna viitoare, de către un important organism sanitar internaţional, transmite joi Reuters care citează două surse apropiate acestui demers.

Aspartamul, utilizat în produse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie drept „substanţă posibil cancerigenă pentru oameni”, pentru prima dată, de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o întâlnire a experţilor externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă există sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate.

Nu sunt luate în calcul aspecte precum cantitatea pe care o persoană o poate consuma fără a se expune riscurilor. Această recomandare vine de la un alt comitet OMS de experţi în aditivi alimentari, cunoscut drept Comitetul de Experţi în Aditivi Alimentari (JECFA) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), alături de autorităţi naţionale de reglementare.

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC referitoare la alte substanţe au suscitat îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au condus la procese şi au pus presiune pe producători să schimbe reţetele şi să apeleze la alternative. Acest lucru a suscitat critici potrivit cărora evaluările IARC pot stârni confuze în rândul publicului.

Şi JECFA analizează aspartamul în acest an. Întrunirea a început la sfârşitul lunii iunie, iar constatările urmează să fie anunţate în aceeaşi zi în care IARC îşi face publică decizia, la 14 iulie.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. Spre exemplu, un adult care cântăreşte 60 kilograme ar trebui să bea zilnic între 12 şi 36 de doze de băuturi dietetice, în funcţie de cantitatea de aspartam din acestea, pentru a fi expus riscului. Opinia sa a fost împărtăşită pe scară largă de autorităţile naţionale de reglementare, inclusiv în Statele Unite şi în Europa.

Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că aceste constatări ale comitetelor IARC şi JECFA vor rămâne confidenţiale până în iulie, adăugând, însă, că acestea sunt „complementare”, concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru înţelegerea riscului de cancer”. Comitetul pentru aditivi „realizează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea de apariţie a unui anumit tip de vătămare (de exemplu, cancer) în anumite condiţii şi niveluri de expunere”.

Cu toate acestea, industria şi autorităţile de reglementare se tem că această concomitenţă a celor două demersuri ar putea stârni confuzie, potrivit unor scrisori din partea autorităţilor de reglementare din SUA şi Japonia, consultate de Reuters. „Solicităm ambelor organisme să îşi coordoneze eforturile în revizuirea aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului”, a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii Bunăstării Sociale din Japonia, într-o scrisoare datată 27 martie adresată directorului general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab. Scrisoarea solicita, de asemenea, ca acele constatări ale ambelor organisme să nu fie făcute publice în aceeaşi zi.

Hotărârile IARC pot avea un impact imens. În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen”. Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a contestat decizia, companiile încă resimt efectele hotărârii. Bayer din Germania a pierdut în 2021 al treilea recurs împotriva verdictelor tribunalelor americane care au acordat despăgubiri clienţilor care au pus cancerele cu care au fost diagnosticaţi pe seama glifosatului.

Deciziile IARC au fost vizate, de asemenea, de critici, existând voci conform cărora agenţia a stârnit temeri inutile cu privire la substanţe sau situaţii greu de evitat – munca în ture de noapte sau consumul de carne roşie au fost incluse pe lista factorilor „probabil cauzatori de cancer”, iar utilizarea telefoanelor mobile a fost clasificată drept „posibil cauzatoare de cancer”, situaţie similară cu aspartamul.

„IARC nu este un organism pentru siguranţa alimentară, iar analiza sa asupra aspartamului nu este exhaustivă din punct de vedere ştiinţific şi se bazează în mare parte pe cercetări discreditate”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretar general al Asociaţiei Internaţionale a Îndulcitorilor (ISA). Organismul, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley, o unitate Coca-Cola şi Cargill, potrivit Reuters, a declarat că are „îngrijorări serioase în privinţa evaluării IARC, care poate induce în eroare consumatorii”.

Aspartamul a fost studiat mulţi ani. Anul trecut, un studiu observaţional realizat în Franţa pe 100.000 de adulţi a concluzionat că persoanele care au consumat cantităţi importante de îndulcitori artificiali
– inclusiv aspartam – au prezentat un risc de cancer uşor mai mare. Cercetarea a venit după un studiu efectuat la Institutul Ramazzini din Italia, la începutul anilor 2000, care a constatat că unele tipuri de cancer la şoareci şi şobolani au fost asociate cu consumul de aspartam.

Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat riscul crescut de cancer. De asemenea, metodologia utilizată în cazul celui de-al doilea studiu a ridicat unele semne de întrebare, inclusiv din partea EFSA.

Aspartamul este autorizat pentru utilizare la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au revizuit toate dovezile disponibile, iar producătorii importanţi de alimente şi băuturi apără de zeci de ani utilizarea acestui ingredient. IARC a declarat că a analizat 1.300 de studii în cadrul evaluării sale din iunie.

Prin includerea aspartamului pe lista substanţelor posibil cancerigene se doreşte motivarea mai multor cercetări, au declarat surse apropiate IARC. Însă, probabil va reaprinde totodată dezbaterile asupra
rolului IARC, precum şi a siguranţei îndulcitorilor în general.

Luna trecută, OMS a emis o recomandare împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr ca metodă pentru controlul greutăţii corporale. Recomandările au provocat furori în industria alimentară, care argumentează că aceste substanţe por fi de ajutor consumatorilor care doresc să reducă cantitatea de zahăr consumat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Aspartamul este un derivat de ADNr, o combinație de doi aminoacizi (furnizată de o pereche de firme de biotehnologie din Maryland: Genex Corp. din Rockville și Purification Engineering din Baltimore. Este un drog și un adjuvant extrem de adictiv, excitoneurotoxic, cancerigen, modificat genetic, fatal mitocondriilor. Uzul cronic de Aspartam afectează performanța labirintului T, a receptorilor colinergici din creier și Na+. Aspartamul este un produs halucinogen și dr. Bill Deagle a scris despre el în trecut. Este Produsul de Vis al Psihopaților, ucigandu-te pe ascuns si incet, în timp ce te îngrașă si te face tampit! Cum trebuie să râdă cabalistii de această înșelătorie.. Este gheseftul lui Donald Rumsfeld care se potrivește exact profilului unui tip fara constiinta, un psihopat veritabil, care a adus lumii toxine foarte periculoase precum Tamiflu, Aspartam, vaccinul împotriva gripei porcine și al antraxului (aproximativ 200.000 de victime cu dizabilități legate de serviciu). Pat Thomas a scris în The Ecologist: „Odinioară, aspartamul a fost enumerat de Pentagon într-un inventar al posibilelor arme de război biochimice prezentat Congresului. Dar, în loc să otrăvească populații inamice, „aditivul alimentar” E951 este comercializat în prezent ca agent de îndulcire în peste 1200 de produse alimentare. Astăzi este o parte integrantă a dietei moderne. Vândut comercial sub nume precum NutraSweet și Canderel.

  2. Mda,.. După vre-o patruzeci de ani și-au dat seama,.. Cîtă ticăloșie, iresponsabilitate, borfași bugetari regește plătiți puși la controale și polime de sacrificat..

  3. Era UNUU’, cu un nume de lucrator in PIEI care a OTRAVIT Romanii cu ASPARTAM in Anii NEBUNI, imediat dupa ce au scapat in PUTERE gramez, gramezi de Alde ASHTIA ca el …

    Aparusera alte gramezi de Narozi, cu vise de imbogatire care i-au facut treaba, au spurcat fiece colt de strada cu aparate de OTRAVIT Saracii Fraieri,

    care credeau ca asa se intra in Capitalism, ca se saturasera de CiCO, Brifcor,care erau cat de cat naturale si otravite DOAR cu ZAHAR, care si acum este OTRAVA de predilectie a Roamnilor inaderenti la NITZICA Doxa …

    Individul s-a retras in Occident, de unde facea pe Filantropul din Osanza OTRAVIRII Romanilor …

  4. Zeci de ani, amerlocii au încercat să scoată de pe piață ASPIRINA GERMANĂ, PRIN ORICE MIJLOACE și cu o propagandă deșănțată („ulcer gastric”, „cancer”, „atac asupra rinichilor”, „probleme vasculare”, etc.)! N-au reușit.
    Între timp, au băgat pe piață ASPARTAMU’ lor mizerabil, și s-au străduit să șpăguiască pe toată lumea și să protejeze conusumul mondial de aspartam, ca ei să scoată bani! …de „Monsanto” cu ale sale „organisme modificate genetic” (zilnic mîncați astfel de soya importată din Brazilia de la mafioții Maggi!) și otrăvuri agricole, nici nu mai vorovesc!
    Concluzia: exact ce s-a văzut în CoVid, și în distrugerea conductelor „NordStream”: amerlocii nu țin-cont de nimeni cînd e vorba de banii lor……[Rumburak]

  5. Oare peste cati ani o sa reiasa ca „antivaccinistii” din pandemie aveau dreptate si ca serurile experimentale insuficient testate si produse de companii farmaceutice ca Pfizer si JJ – care au platit MILIARDE in penalitati dupa ce au fost condamnate in mod repetat in instanta pentru comercializare de substante interzise – chiar au efecte adverse frecvente si produc infarct si alte probleme de sanatate?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.