Peste 2.200 de oameni, uciși de caniculă

Canicula care durează de câteva săptămâni în India a provocat moartea a peste 2.200 de persoane, au anunțat duminică autoritățile, în contextul în care ploi răzlețe îi fac pe indieni să spere că valul de căldură va lua sfârșit.

Furtuni au afectat duminică statele Andhra Pradesh și Telangana din sudul țării, precum și capitala New Delhi, cele mai lovite de caniculă, transmite Agerpres, care citează AFP.

Însă momentul de respiro ar putea fi scurt fiindcă se anunță temperaturi de aproape 45 de grade Celsius în următoarele zile în cele mai afectate regiuni din sudul, vestul și nordul Indiei, conform acelorași surse.

„Numai în statul Andhra au murit 1.636 de persoane”, a declarat AFP un înalt oficial, Tulsi Rani. Alte 541 au pierit în statul vecin, Telangana, din cauza caniculei.

Sute de persoane, îndeosebi din rândul celor mai sărace, mor anual în India ca urmare a valurilor de căldură. Însă 2015 se dovedește a fi al doilea cel mai ucigător an din istoria țării și al cincilea cel mai fatal pe ansamblul planetei, potrivit cifrelor furnizate de EM-DAT, bază de date internațională asupra catastrofelor naturale. În 1998, 2.451 de persoane au murit în timpul celei mai ucigătoare canicule din istoria Indiei, potrivit datelor EM-DAT.

În India valul de căldură se instalează când temperatura maximă atinge 45 de grade Celsius sau când este mai mare cu 5 grade Celsius decât media anilor precedenți. Musonul, fenomen așteptat cu nerăbdare, ar urma să ajungă în câmpiile aride din nordul țării peste câteva săptămâni, încheie AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.