Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, cererile de urmărire trimise procurorului general

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Potrivit unui comunicat al MJ, Alina Gorghiu i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cursul zilei de marţi cererile de urmărire penală primite de la preşedintele României privindu-i pe Petre Roman, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare şi Gelu-Voican Voiculescu, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, pentru faptele ce fac obiectul aceluiaşi dosar.

„Este normal să existe un mare interes din partea publicului, să existe o emoţie în societate pentru că în acest dosar penal este vorba despre infracţiuni contra umanităţii. Mineriadele reprezintă o tragedie a istoriei noastre despre care românii însă aşteaptă adevărul iar cererile formulate astăzi reprezintă un semnal că ancheta avansează. Justiţia are obligaţia să clarifice lucrurile şi eu am toată convingerea că o va face”, a declarat Alina Gorghiu, citată în comunicat.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Practic, procurorii trebuie să refacă întreaga procedură, inclusiv să ceară aviz de la şeful statului pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu.

Procurorii militari susţineau că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

16 Comentarii

  1. Aceste dosare sint dejea pline cu probe si dovezi clare despre toti criminalii care se regasesc in iele.Romanii nu inteleg de ce in atitea ani nu au fost solutionate si acesti criminali sint la ora actuala o parte din ei in libertate ,iar alta parte au dat dejea coltul, scapand de pedeapsa pe care o meritau.Daca justitia din Romania vor proceda incontiuare la fel ca pana acum ,atunci o sa mai poata pedepsii pe tata mare de la gura riului, pt. ca si astia ramasi inca in viata, sint cu un picior in groapa .

  2. Pe Mosh Sorosh nu-l cauta „la corturi” Dna Ministru ?
    Ca poate asa se va vedea mai clar, cine este principalul vinovat pentru mineriade.

  3. @ Sezon de împerechere la curci, de peste 30 de ani, dosarul mineriadei produce și pentru curci, ”activități de justiție”,
    Luju
    ,,SUPRASOLICITAREA JUDECATORILOR AJUNGE LA CJUE”
    , ?

  4. Hi, hi….cat sunt de tampiti ! Si scarbosi . Cred ca o atare miscare va fi utila PNL-ului la alegeri. Sanchi,le va consolida electoratul. Lumea,tara, arde si baba Iohanis se piaptana !

  5. Doamna ministru, inteleg din articol, a preluat aceste plangeri de la Presedentia Romaniei. Va vine sa credeti??. Deci ministreasa Justitiei, cea oarba si stramba, Justitia nu dna ministru, se amesteca in treburile Justitiei la solicitarea DULAPULUI NATIONAL. Care este scopul?. Electoral desigur, pot gandi niste prostovani, cum suntem. In plus, niste actori principali ai momentului, in speta generalul Chitac, ministrul de interne la momentul declansarii evenimentelor si avocatul Doru Viorel Ursu, ministrul de interne imediat dupa evenimentele respective, nu mai sunt pe aceasta lume. Asa ca se vor gasi martori oculari care vor infunda pe cine doreste onor profesorul de fizica in sustinerea cauzei liberale. Omul vede ca-si pierde orice speranta pentru vreun post european si se reorienteaza catre piata interna. Asa ca, avand in vedere delicatetea cazona ce-l caracterizeaza si scrasnetul infundat al maxilalelor , ne putem astepta la orice actiune care ar putea conduce la salvarea pnl-ului de la dezastru si implicit la disparitia sa politica. Nu stiu cata vina au Roman si Voiculescu in istoria respectiva, dar cu siguranta nu sunt imaculati. Dar parca ar fi bine sa lasam Justitia sa-si faca treaba si sa lasam politicul de-o parte. Sau ca sa fie totul limpede, n-am putea oare mai bine sa-i impuscam!!. N-ar fi nici primul caz in istoria recenta si oricum Justitia e oarba!!.

  6. & Femeile de la APACA l-au iubit ]ntodeauna pe Petre Roman , ia Gelu Voican-Voiculescu a fost un ”macho man” , ?

  7. & Deci, cun zice Mihai Mărgineanu ,

    ,,Arama vechea, tabla vechea
    Tinichelii, zdranganelii
    Le stricam, a reparam
    Pai, coada la tigai punem bai”

    și e refren , ?

  8. dosarele de la SIIJ UNDE LE-ATI TRIMIS??
    AȚI CERUT UN RAPORT ASUPRA CELOR 6 MII E DOSARE DE LA SIIJ rtacite prin sertarele procurorilor indolenti,ncompetenți si rau voitori sau va limitati doar la aducerea unor rnsfugi ca RTEME SAU CHIRICHES, UITAND DE MILIARDARii

  9. Alina dovedeste ca nu are nici mama si nici tata. Isi face pur si simplu datoria fata de tara. Ca ministru al justitiei dovedeste ca nu este omul securitatii. Asteptam sa ne anunte ca protocoalele lui Coldea nu mai functioneaza in justitie. Ar fi timpul.

  10. Mă, chiar ortodox să fii, mai crezi in minuni ? Ăsta, ilici, are la mînă tot guvernul și tot parlamentul, doar a fost șefu in timpul crimelor,. Știe de generali, de colonei și de căpitani,. Și totuși ce crezi cine sunt odraslele celora din guvern sau parlament sau europarlamentari ?

  11. vor sa-i albeasca pe motiv de senilitate..
    niste demagogi si farseori
    la baza Romaniei postdecembriste..sta CRIMA. MINCIUNA si FURTUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.