De plătit, 3 milioane de doze de vaccin. Pfizer a dat în judecată Ungaria

Un document judecătoresc obținut de POLITICO,  citat de B1Tv, arată că Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, au deschis proceduri judiciare împotriva guvernului ungar în ianuarie a acestui an pentru livrările de vaccin COVID-19.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat cazul, care se desfășoară într-un tribunal belgian. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, a adăugat eL.

Cazul se referă la plata a 3 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început când Ungaria a notificat Pfizer în noiembrie 2022 că nu intenționează să plătească compania farmaceutică, invocând conflictul din Ucraina.

Un judecător a organizat o primă audiere asupra cazului în martie și a respins cererea Pfizer privind o hotărâre rapidă. De atunci, cazul nu a mai evoluat.

Procesul Pfizer împotriva Ungariei este similar cu cel deschis de compania farmaceutică împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările sunt trimise în judecată în instanță civilă pentru refuzul lor de a lua și de a plăti livrările de doze COVID-19 pe care le-au comandat.

Marți, Tribunalul Francofon de Primă Instanță din Bruxelles a organizat o scurtă primă audiere referitoare la cazul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până pe 30 ianuarie.

Disputa Poloniei se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La acea vreme, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea asupra finanțelor sale ca urmare a unui aflux de refugiați ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Luna trecută, la scurt timp după alegerile din Polonia, Pfizer a declarat că va trimite Varșovia în instanță pentru plata nereușită, pe care POLITICO a estimat-o la aproximativ 1,2 miliarde de euro pe baza prețurilor raportate la vaccinuri. Co-dezvoltatorul vaccinului, BioNTech din Germania, s-a alăturat și el acestor proceduri.

Cele două cazuri se adaugă unui număr tot mai mare de proceduri judiciare legate de eforturile UE de achiziție de vaccinuri din epoca pandemiei.

În România, procurorii au obținut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștrii ai Sănătății, susținând că au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și, prin urmare, au cauzat statului prejudicii de peste 1 miliard de euro.

Lobbystul belgian Frédéric Baldan a intentat un dosar penal împotriva președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru presupusul său rol de a ajuta la intermediarea celui mai mare contract de vaccin al UE, pentru 1,1 miliarde de doze. Micul partid politic belgian Vivant și trei dintre parlamentarii săi locali s-au alăturat, de asemenea, acestor proceduri, a declarat unul dintre parlamentari, Alain Mertes, pentru POLITICO.

Între timp, New York Times dă în judecată Comisia pentru că a refuzat să dezvăluie mesajele text menționate într-un interviu NYT din aprilie 2021 cu von der Leyen. În articol, președintele Comisiei a vorbit despre eforturile sale de cumpărare a vaccinurilor și despre textele schimbate cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

În cele din urmă, organul de supraveghere al criminalității financiare al UE, Parchetul European, a anunțat într-un comunicat de presă concis în octombrie anul trecut că a deschis o investigație privind achiziționarea de vaccinuri. Nu a precizat pe cine investighează.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

16 Comentarii

 1. Pfizer e in budă din cauza primelor gigant platite în avans, directorilor.În plus, ar trebui dați în judecată pentru înșelăciune, dar sunt lucruri imposibile și pentru Viktor.

 2. @ Deci, se poate constata la nivele guvernamentale că a fost o puternică campanie mediatică de susținere a facilității vaccinării, începînd cu cele mai importante personalități și indivizi importanți social, ?

 3. @ Deci, s-a acreditat ideea că vaccinul este cu prioritate, îndeosebi, pentru persoanele bine situate social, idee susținută cu mijloacele media de promovare a campaniei de vaccinare, ?

 4. & Stupoare, probabil că nusunt de așteptat rezultate deosebite de la judecarea unor astfel de aspecte, ”promovate” ca, ”social-esențiale” , ?

 5. urSULA la bulău !
  Hai că se poate, mâRog…😂

 6. Bravo Polonia! Bravo Ungaria! Tari care s-au trezit si care nu mai vor sa accepte dictatura bruxellezo-ursuleasca, cea care a pacalit tarile din UE sa comande cantitati din asa-zisul vaccin cu mult mari decat ar fi fost necesare. Coruptie la cel mai inalt nivel in UE, care incepe sa nu mai fie acceptata.

 7. de „criminalitate financiara” sunt acuzati Catu PNL, Voiculescu Vlad USR, si dr. Mihaila USR cand, cf. Contractului de comanda a vaxinurilor, cu Pfeizer/UE au avut la dispozitie criminalii, 5 zile ca sa refuze motivat cantitatea de vaxinuri – motivatia de 4 ori populatia Romaniei, criminalii romani au tacut malc, deoarece unchiuletul lu’ Voiculescu este samsar de medicamente, si au bagat in buzunar cu totii felii grase din miliardul Euro. Uniunea Salvati Romania HA! HA! HA! i-au prostit pe fraierii votanti.

 8. Texas a dat in judecata pfizer, le cer o caruta de bani. Motivul, eficacitatea vaccinului, pfizer promova 95%, realitatea a fost de 0.85%. Importantant e sa platesti, nu conteaza daca iti foloseste

 9. Yesssss! Afacerile și cifra afacerilor s-a carat în prăpastie! Acum obliga țările sa contribuie chiar daca nu au primit fiolele(sper că nu ați uitat când în 2020 am scris despre obligativitatea de a contribui orice tara și firma la bugetul global cu milioane de miliarde)! Se vad urmele și la ora actuala, dar vor lua un scuipat în loc de finanțe.

 10. In locul Poloniei as cere rezultatele vaccinurilor pe loturile de oameni si comparatia cu ce a claim compania.(de exemplu oprirea transmisiei). Plus side effects, miocardite, autoimune disorders, numar de decese. Motivul incetarii achizitiei: False claims and unsafe especially for young and kids.

 11. fost un Carotas mondial fratilor! Intram in Era Mafiei Planetare!
  Traim timpurile de pe urma!

 12. Asta ne așteaptă și pe noi. Vom fi dați în judecată și pt că suntem proștii UE nu vom riposta și vom plăti. Să plătească Ca(cu)tzu, Voiculescu, Mihăilă, medicul militar Gheorghiță, Arahat etc in frunte cu Iohannis. Daca le confisca lor averile poate reușim să plătim o parte din factura pentru așa zisele vaccinuri apa chioară care nu au făcut niciun bine românilor, dimpotrivă.

 13. Ungaria a cumparat vaccin, nu lichid in fiole pretins a fi vaccin sigur si eficient. De aceea Ungaria trebuie sa ceara firmei Pfizer sa demonstreze ca serurile livrate sunt intr-adevar vaccinuri, sa faca pe viu aceasta demonstratie sum supravegherea unor autoritati stiintifice neutre care sa valideze rezultatele. Pfizer poate vinde si pipi de Bourla sub denumirea de vaccin anticovid, dar Ungaria nu poate fi obigata sa cumpere pipi de Bourla doar pentru ca Pfizer pretinde fara dovezi ca acesta este vaccin sigur si eficient impotriva Covid 19. Trebuie demonstrata si condamnata pana la sfarsit mega escrocheria pusa in scena de Pfizer, Bourla si Ursula sprijiniti din umbra de satanistii din neamul lui Bourla. Bravo Ungaria si mult succes!

 14. & Dacă și cei care judecă s-au vaccinat și se simt bine, ce mai înțelegeți din astfel de spețe, ?

 15. @Transumanu
  De acord cu tine. Adaug insa ca asa zisele vaccinuri sunt neomologate si pot fi folosite doar pentru experimente limitate pe oameni. Legile internationale limiteaza numarul de persoane care se pot injecta experimental, deci si numarul dozelor de vaccin care pot fi comercializate. Ungaria poate sa plateasca doar numarul de doze de vaccin acceptate de legislatia internationala pentru experimente voluntare pe oameni. Vaccinarile suplimentare peste acest numar sunt crima impotriva umanitatii care trebuie pedepsita exemplar. Crimele impotriva umanitatii savarsite de autoritatile statelor in cardasie cu firmele producatoare nu se prescriu, trebuiesc urmarite in justitie pana la capat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.