Medici din toate specialităţile au participat, vineri, la un protest „pentru apărarea demnităţii corpului medical”, organizat în Piaţa Victoriei din Capitală de Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA).
Potrivit organizatorilor, mitingul, programat între orele 10,00 – 13,00, nu este îndreptat împotriva cuiva, ci reprezintă „un semnal de alarmă”.
„Aprobarea a fost pentru aproximativ 1.000 de persoane, dar cred că vor fi ceva mai puţine. Mitingul nu este cu nişte revendicări clasice, tradiţionale. Este pentru repoziţionarea medicului în societate şi pentru demnitatea acestei profesorii, care a fost treptat sabotată şi din exterior, şi din interior. Dacă înainte era o onoare să spui că eşti medic, acum uneori îţi este ruşine să spui acest lucru”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, Cosmin Alexandrescu.
El a spus că în cursul zilei de vineri va fi depus la Guvern şi un memoriu.
„Avem şi un memoriu pentru Guvern, pe care vom încerca să îl depunem astăzi. Dacă se poate – fizic, dacă nu – îl vom trimite online”, a arătat medicul.
În memoriu se solicită o lege a medicului care să definească „cadrul de activitate” al profesiei medicale.
„Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator, principala asociaţie a medicilor din ambulatoriu cu practică independentă, vă supune atenţiei o serie de probleme care afectează grav practica medicală din România, influenţând negativ relaţia medic-pacient şi dăunând în ultimă instanţă sănătăţii întregii populaţii. Profesia medicală este probabil singura profesie cu practică independentă care nu are o lege proprie. (…) Solicităm, în consecinţă, includerea pe agenda politică a unei viitoare legi a medicului care să definească clar cadrul de activitate al profesiei medicale, adaptat la realităţile zilei de azi, lege care să fie eliberată de încorsetarea politicului şi trecutului şi al cărei obiectiv să fie optimizarea practicii medicale din România”, se arată în document.
Totodată, se mai solicită protejarea profesiei medicale de „circul mediatic”.
În opinia reprezentanţilor APMA, educaţia medicală trebuie să devină o prioritate în învăţământul public.
„Nu în ultimul rând, avem nevoie de o finanţare suficientă. (…) Finanţând corespunzător aceste sectoare, prevenim internările nenecesare, agravarea afecţiunilor şi aducem în final economii sistemului de sănătate”, se mai arată în document.
Am si eu 2 intrebari pentru medici:
1. banii la plic in buzunarul medicului ce efect are asupra demnitatii medicilor? Dar a clientilor, ca doar clientii platesc.
2. favoritismele pentru neamurile si prietenii bolnavi in paralel cu nepasarea si cateodata chiar obraznicia fata de „clientii” bolnavi obisnuiti cum determina demnitatea medicilor?
un miting pentru angajeri si examene pe bune, nu vor?
Pentru ca avem putini medici buni si corecti…
Sa se termine cu directorii politici!
Si in general politicul sa-si vada de ce stie mai bine, adica de nimic.
Foarte bine in sfarsit medicii ies din starea ” fiecare se descurca cum poate” si atrag atentia ca sunt probleme de rezolvat in sistemul medical. Altfel au doua variante: sa traiasca in „peticeli” si teroare ca procurorii pe mana cu judecatorii ii baga la puscarie sau pleaca din Romania. Si ar trebui sa dea in judecata toate televiziunile care urlau si scriau pe ecrane „doctoritele criminale”.
de cand un criminal in halat alb poate vorbi de demnitate?
Am înțeles ca magistrații sunt Dumnezeu pe pământ! Ca un prost ce sunt, medicii care te scoala din morți si-ti reda viața,ce sunt?
Cristian Măcelaru: „Respectul nu poate fi impus. Se câștigă după ce l-ai oferit gratis. Deci trebuie dat gratuit și s-ar putea, într-o zi, să se întoarcă. Asta e viziunea mea.”
Cristian Măcelaru este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, atât cea mai importantă orchestră franceză, cât și printre primele orchestre din lume.
Foarte apreciat și extrem de cerut, Cristian Măcelaru colaborează cu cele mai prestigioase orchestre din lume cum ar fi Royal Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic sau Los Angeles Philharmonic.
99% dintre medicii din sistemul public de sanatate sunt stapani pe mosie, de parca spitalul sau policlinica aia e mosia lor: NU comunica si mori cu zile, pentru ca NU le pasa!
De ce oare NU spunem acelasi lucru despre medicii din Spitalele private, unde pacientul e supermultumit, o spun din proprie experienta?!
Medicii din sistemul public, de exemplu, NU spun un cuvintel despre SUBFINANTAREA cronica a sistemului public de sanatate: pacienntii bolnavi de cancer, de boli cronice, de boli rare, NU primesc medicamentele si terapiile moderne, inovative(ca in occident!), abia primesc medicamente vechi, cu eficienta de acum jumate de secol, dar medicii NU zic nimic!
Planul National pentru Prevenirea si Combaterea Cancerului e la sertar, NU fucntioneza desi a fost VOTAT in Parlamentul Romaniei si promulgat cu mare fast de presedintele Iohannis!
Ati auzit vreun medic sa se planga ca NU exista Medicamentele niovative, moderne, de care scrie in acel Plan si care sunt pe Liste OFICIALE cu Medicamente COMPENSATE, aprobate periodic de Ministrul Sanatatii?!
NU, niciodata..
Si voi vreti RESPECT?!
Am scris Presedintelui Romaniei, nici NU m-a bagat in seama, macar un consilier sa-mi fi raspuns!
Am ajuns la Casa Nationala de Sanatate pentru Instilatiile cu medicamentul ONKO BCG pe care il foloseste de 3 ANI sotul meu, cu cancer la vezica urinara, ONKO-BCG a fost pus pe Lista de compensate prin Ordin de Minsitru in 8 Februarie 2023!
Mi s-a spus: „Nu exista finantare pentru acest medicament, nici pe 2023, nici pe 2024, in spitalele publice exista un medicament antic, vechi si dedemult, rusesc, la Pret de 72 de Lei. ”
Medicamentul pe care il ia sotul meu e ONKO BCG din Import si costa 998 Lei/fiola!(s-a scumpit, era 882,32 lei/fiola) si il platim de 3 ani: a facut 24 de Instilatii cu ONKO-BCG, mai are 6, cate 3 la 6 luni!
Si m-au „sfatuit” sa merg in Instanta, cum fac majoritatea pacienntilor cu cancer si boli rare: ca „Judecatorul SIGUR imi va da dreptate, ca EXISTA Lege”!
Pai, de ce NU imi da Statul roman, ca exista si Lege si Ordin de Minsitru pentru ca sotul meu sa primesca GRATUIT acest ONKO-BCG!?
Adica: sa plimb prin tribunale un bolnav de 71 de ani, care a contribuit 35 de ani la CASS, sa platim cu bani grei un Avocat, procesul respectiv si in final sa ajungem ca la Dosarul Revolutiei cu Dosarul amanat vreo 35 de ANI?!
Murim toti pana atunci!
Rusine!
Au gresit directia protestului, sa se indrepte catre cei ce i-au facut speciali, ‘eroi in halate albe’…etc, in pandemie…dar si lor le-a placut…Indiferent cum se termina parodia Sf. Pantelimon, protestul lor pare o solicitare pentru continuarea privilegiilor din perioada sporurilor ‘de covid’, cand aveau ‘permisiunea’ si abuzau de ea de a hotari cine si cat traieste…pe bani multi…
P.S. Daca ati vizitat de curand un spital, o camera de garda…chiar nu intelegeti ce legatura are demnitatea umana cu actul medical…platit gras de ‘clientii’ acestor functionari publici si mai speciali…
O medicină fără iubire este o medicină fără Dumnezeu, Care este VIATĂ, o medicină în afara vieții, o medicină a morții, o necro-medicină, o terapie practicată pe cadavre spirituale. Din păcate, marea majoritate a medicilor noștri, tocmai asta fac. Practică medicina fără Dumnezeu, dragoste, empatie, comunicare și nădejde, falsa pandemie fiind cazul cel mai elocvent care a scos la suprafață, la nivel de sistem-medici, asistente, personal auxiliar, de conducere, etc, toată urâțenia și purulența sa. Demnitatea nu ti-o da nimeni. Demnitatea ti-o câștigi prin profesionalism, dragoste fată de pacient, credință în Dumnezeu, empatie. A cere demnitate e ca si cum te-ai plasa la un colt de strada si ai întinde mâna dintr-o poziție umilă. Sigur, se vor găsi câțiva care să vă o ofere, dar aceasta e cerșetorie si O MARE LIPSA DE DEMNITTE. Adevărații medici nu cerșesc demnitatea. Ei si-au obținut-o singuri. Pe aceștia sigur nu o să-i vedem în strada, ci alături de pacienți sau în laboratoare de cercetare. „ Pretutindeni vedem surogate de profesioniști publici, fantoșe de politicieni, profesori contrafăcuți, medici incompetenți” „ Impostura academică pe care o vedem expusă zilnic este doar vârful aisbergului, cu cât coborâm mai în jos în infrastructura demografică a tarii, în care trăim, vedem pretutindeni dezastrul ”Dr. Doru Pop * odă neamului prost.
Ps. de la a cere plicul cu bani, la a cere demnitate a fost un pas lung pe care iată tocmai l-ați făcut, firește cu multă, multă demnitate. Aceasta e adevărata demnitate, nu-i așa, stimați medici din strada?
Sa mudaresti este usor sa curati mizeria dureaza mai mult. Si domnilor si doamnelor cine i-a invatat pe doctori cu” plicul” ?Nu chiar voi care vituperati pe forum ? Pe vremea lui Ceausescu -era un cartus de Kent sau p punga de Cafea boabe. Dupa ce au aparut astea pe piata ati „inventat plicul, nu ?Siinventindu-l rapacitatea -ca si medicii sunt oameni – i-a facut sa stabileasca ei preturile/Denigratorilor voi ati fost ” ucenicul vrajitor” care ati pornit stihiile.Asteptati vrajitorul sa le opreasca ? Si @ lili, nu medicii sunt de vina ca lipsesc medicamente.Unde-s ” Antibiotice Iasi -” Terapia Cluj , etcIar la medicamentul respectiv nu exista inlocuitor ? Sau ala ieftin nu-i bun ca-i rusesc ?Si ca fapt divers , tot pentru detractori- citi medici din Facultatile de Medicina si Farmacie cu state vechi in invatamint avem si citi spiruharetisti ,bioterristi, cantemiristi ,etc avem? Cei de calitate cum si-au luat rezidentiatul au zbughit-o dincolo. Si atunci ramin bioterristii si restul care nu sunt recunoscuti dincolo nici ca infirmieri. Sanatate si sa nu aveti nevoie de ” plicuri” !
În orice spital de stat din România nu te poți angaja nici portar sau femeie de servici, dacă nu plătești șpagă. Pe când faceți un miting și împotriva piramidei șpăgilor din spitalele de la stat?
În orice spital de stat din România serviciul public este deturnat în interesul de clan, de castă, de neamuri. Pe când faceți un miting și împotriva nepotistmului din spitalele de la stat?
În orice spital de stat din România pacienții săraci sunt tratați ca subumani sau pur și simplu li se refuză serviciile medicale pentru că nu plătesc șpăgi. Pe când faceți un miting și împotriva prostituării actului medical și a șantajului prin amenințarea cu moartea?
ȘI NU MAI ACUZAȚI TOT VOI PACIENȚII CĂ VĂ PLĂTESC ȘPĂGI. OAMENII PLĂTESC ȘPĂGI DE FRICĂ SĂ NU MOARĂ SAU SĂ NU RĂMÂNĂ HANDICAPAȚI PE VIAȚĂ. NU VĂ OBLIGĂ NIMENI CU PISTOLUL LA TÂMPLĂ SĂ PRIMIȚI ȘPĂGILE.
In viata mea nu am dat nici un leu medicilor si nici nu mi-au cerut. Cei care cer se bazeaza pe prostia pacientului, iar cei care dau sunt chiar prosti. Oricum ne fura legal medicii care lucreaza dimineata la stat si apoi te trimit fara jena la cabinetul lor particular. In alte tari e interzis sa lucreze in ambele sisteme, dar asta e capitalismul nostru original impus nevertebratelor care ne conduc.
Demnitatea unui medic nu se apara prin miting,ea se castiga si se mentine prin corectitudine morala si profesionalism.
Faceti curatenie in propria ograda si perceptiile negative vor disparea de la sine.
Un vechi proverb spune : „Nu iese fum fara foc”.
Cat trebuie sa va bagam in plus la buzunarul de halat ca sa va simtiti respectati?
@Yahweh: „Si @ lili, nu medicii sunt de vina ca lipsesc medicamente.Unde-s ” Antibiotice Iasi -” Terapia Cluj , etcIar la medicamentul respectiv nu exista inlocuitor ? Sau ala ieftin nu-i bun ca-i rusesc ?Ț
Eu NU am spus ca medicii sunt de vina, am spus ca medicii NU tipa ca NU exista medicamentele necesare pacientilor!
Medicamentul ala rusesc e antic, vechi si dedemult, cu efecte adverser greu de suportat!
ONKO-BCGul folosit de sotul meu si platit INTEGRAL de 4 ANI de noi, e medicament modern, inovativ, folosit in Spitalele mari ale lumii… dovada ca e Modern si INOVATIV si cu efecte adverse mai suportabile e ca Ministerrul Sanatatii l-a trecut pe Lista medicamentelor INOVATIVE COMPENSATE prin Ordinul de Ministru din Februarie 2023!
Dar, problema e CRONICA din acest punct de vedere: medicamentele moderne si SCUMPE pentru cancer sau boli rare sunt OFICIAL compensate, dar pacientii NU au acces la ele!
AZI, Rafila a declarat, dupa mitingul medicilor: „Accesul la medicamente INOVATIVE trebuie să ţină cont de nevoile pacientului, dar ele au nevoie şi de finanţare. Problema nu este la Ministerul Sănătăţii sau Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiindcă noi totdeuna promovăm imediat Hotărârile de Guvern care ar duce la aprobarea acestor medicamente, dar există anumite constrângeri bugetare.”
Mai era unul ca il chema Codrin Stefanescu. Si acela iesea cu bata precum ciulamau’.