Pierderea auzului la persoanele vârstnice creşte riscul de demență

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Melbourne, Australia, a descoperit că utilizarea aparatelor auditive îi poate ajuta pe adulţii vârstnici care suferă de pierderea auzului, putând totodată să stabilizeze funcţia cognitivă a acestora şi să reducă riscul de demenţă, transmite marţi agenţia Xinhua.

Cercetătorii au împărţit peste 200 de participanţi, toţi având peste 60 de ani, în două grupuri, unul alcătuit din persoane care se confruntau cu pierderea auzului şi utilizau aparate auditive, iar celălalt format din persoane care aveau aceeaşi problemă dar nu purtau astfel de dispozitive. Subiecţii au fost monitorizaţi timp de trei ani, au indicat cercetătorii într-un articol publicat luni pe site-ul universităţii.

Pe parcursul perioadei de trei ani, cercetătorii au evaluat performanţa cognitivă a vârstnicilor din cele două grupuri cu ajutorul jocurilor de cărţi computerizate, la intervale de 18 luni. Ei au descoperit că grupul de utilizatori de aparate auditive a prezentat stabilitate cognitivă generală după perioada de monitorizare, în timp ce în grupul alcătuit din persoane care nu foloseau aparate auditive s-a constatat un declin semnificativ la trei dintre cele patru teste cognitive.

Rezultatul studiului a fost publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience.

Cercetătorii au declarat că pierderea auzului, un simptom des întâlnit odată cu înaintarea în vârstă, este asociată cu declinul cognitiv accelerat, ceea ce ar putea creşte riscul de demenţă în cazul adulţilor vârstnici afectaţi de problema scăderii acuităţii auditive netratate.

Persoanele cu pierdere uşoară a auzului prezintă un risc aproape dublu de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele cu auz normal, iar cele cu pierdere severă a auzului au un risc de aproape cinci ori mai mare.

Cercetătorii au descoperit că peste 70% dintre persoanele care au nevoie de aparate auditive fie nu apelează la îngrijire audiologică, fie nu îşi folosesc aparatele auditive.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că utilizarea aparatelor auditive poate reprezenta o strategie importantă de sănătate publică la scară largă pentru întârzierea declinului cognitiv, astfel încât să contribuie la reducerea sau încetinirea poverii demenţei la nivel global.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Informatie premium pentru publicul larg: structurile de securitate din Romania au cumparat tehnologie prin care pot lovi/afecta la distanta orice individ sau chiar mase grupuri. Se induce orice stare prin folosirea unui flux energetic de tip impuls. Dureri de cap, tiuit urechi, vise artificiale induse in timpul somnului, lovirea organelor interne, lovire subcutanata, pierderi memorie, absolut orice, etc, incluv acele asa zis stari depresive, sau prea euforice. Orice. Depinde ce vrea operatorul. Se lucreaza in ture.
    Tehnologia cumparata in 2001 2009 2016 are standard nato si este trecuta in Monitorul Oficial. Verificati. Si sunt destui in Romania modelati asa inuman de structuri. Progeame sociale adica, fix cum spunea in respectabil General SRI Rog!
    Informatii sunt multe, dar nici nu banuie romanii ce e de fapt Romania. Democratie sigur NU!

  2. E valabil in Australia, nu în România. De ce? Pentru că, cercetarea e pentru Australia în Australia.

  3. In cazul in care sunteti tintiti cu tehnologie de tip microunde, puteti incerca sa folositi ca scut folie de mylar, panouri de poliuretan cu fata de aluminiu sau tesatura metalica fina de cupru. Pentru detectie, folositi becuri neon si termometru cu infrarosu.

  4. @Anonim, @ protectie …
    Bravo!
    SI Io am INTUIT, da’ VOI mi-ati dat o Directie de Cercetare PROPRIE in Tema …

    ASTA, apropo de UNele Magariutze COMISE pe Felie in Trecut si pe care le SPER Uitate de mine, da’ sa NU se mai REPETE …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.