Piperea: Pentru aplicarea legii dării în plată nu e nevoie de avocați

Cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a prevederilor legii dării în plată, avocatul Gheorghe Piperea, care care a scris actul normativ promovat în Parlament de deputatul liberal Daniel Zamfir, a declarat că va organiza o dezbatere public pentru a elimina confuziile și a răspunde la întrebările care s-au iscat pe marginea acestei legi.

“Vă reamintesc că legea este făcută în mod voit în aşa fel încât să nu fie nevoie de avocaţi pentru aplicarea sa şi nici de norme metodologice, formulare de cereri şi acţiuni, proceduri notariale speciale, tarife sau onorarii minimale etc. La dezbatere vă voi pune la dispoziție modele de notificări şi cereri, tipuri de calculații şi estimări de costuri ale notificării sau ale autentificării contractului de dare în plată şi, respectiv, ale acţiunii pentru obţinerea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic, toate elaborate de echipa mea.

De asemenea, vom pregăti un set de întrebări frecvente şi răspunsuri, precum şi alte materiale pe care le consider utile demersului, în aşa fel încât să nu fiţi nevoiţi să apelaţi la avocaţi decât în cazuri cu totul excepţionale”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

El a ținut să precizeze că nimeni din echipa sa nu va prelua astfel de cazuri. “Cel mult voi participa eu personal, în mod simbolic, în procesul iniţial în care prima bancă va atăca legea cu excepţie de neconstituţionalitate.

Eventual, vom putea apărea ca avocaţi doar în acele cazuri în care consumatorii ar fi în situaţia de depăşire a plafonului de 250 de mii de euro (pe care îl consider în continuare discriminatoriu) sau în situaţia de debitor în cadrul programului Prima casă (exluderea acestuia de sub efectul legii fiind o greşeală a celor care au impus o asemenea „soluţie”)”, a mai scris Piperea. Conform acestuia, legea se referă atât la cei care încă mai sunt în posesia imobilului ipotecat, cât şi la cei care au fost deja executaţi sau chiar evacuaţi, dar încă mai plătesc rate, voluntar sau prin proceduri de poprire.

De asemenea, a spus Piperea, încă din momentul înregistrării notificării de dare în plata/stingere a datoriei celui executat şi evacuat, efectele contractului sunt îngheţate; eventualele executari silite aflate în curs sunt, şi acestea, întrerupte prin formularea notificării.

“Aşadar, creditorul care vrea să lupte contra „DIP-erilor” nu au decât să o facă: ei vor pierde, căci ratele, popririle şi alte mizerii ce ţin de executarea silită nu mai curg după notificare”, a mai declarat Piperea.

Dezbaterea publică este programată pentru marţi, 10 mai, orele 15.00-17.00, şi va avea loc la Camera de Comerţ şi Industrie a României din Bulevardul Octavian Goga nr.2, et. 4, tronson ÎI, la Amfiteatrul „Al I Cuza”.

La dezbatere vor participa şi deputatul Dan Zamfir, precum şi membri consiliului director al Asociaţiei Parakletos. În final, Piperea a oferit un sfat celor care vor apela la legea dării în plată: “Nu vă grăbiţi să daţi imobilul în plată; timpul e în favoarea voastră de data asta. Daţi imobilul în plată doar în situaţii-limită, când realmente nu mai aveţi altă soluţie decât aceea de a abandona imobilul şi a vă muta cu chirie.

Desigur, că cei care au fost deja (demult) evacuaţi din casă, nu au niciun motiv să întârzie notificarea de ştergere a datoriilor nici măcar cu o jumătate de oră în raport de data de 13 mai (când va intra legea în vigoare, n.r.). Dar cei care mai au în posesie imobilul şi ar putea susţine rate rezonabile, umane, până la finalul contractului, nu au motive să se grăbească. Mai bine negociaţi.

Puteţi, cu acest instrument, să obţineţi chiar şi îngheţarea cursului leu/franc sau leu/dolar/euro, reducerea soldului, eliminarea dobânzilor şi a comisioanelor abuzive din contract şi, poate, chiar restituirea unor plăti nedatorate. Experienţa cu Banca Transilvania (2015) şi cu BCR (2016) arată că se poate”, a încheiat Piperea.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, declarat ieri că legea dării în plată se remarcă printr-un grad extrem de ridicat de imprecizie. “Sunt puşi laolaltă cei care nu pot să plătească cu cei care nu vor să plătească. Cu greu se poate face o evaluare corectă a impactului. Trebuie să vedem reacţiile diverşilor debitori, reacţiile băncilor. Mi-e greu să spun care vor fi beneficiile acestei legi”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a spus că nu este exclus ca saltul leului dincolo de 4,50 în faţă euro să fie unul din efectele acestei legi, deşi a admis că „analiştii care leagă evoluţia cursului de darea în plata înseamnă că ştiu mai multe decât ştim noi aici la BNR”.

După promulgarea legii dării în plată, mai multe bănci, printre care BRD, Alpha Bank, Intesa, Garanti, Raiffeisen, Bancopost, CEC au mărit avansul la creditele ipotecare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.