Pitoresc și de mâncare

Astăzi, de la ora 18.00, Muzeul Colecțiilor de Artă îl are ca oaspete pe ecologul Tibor Hartel. Acesta este invitat să vorbească despre peisajul agrar românesc și rolul lui esențial pentru biodiversitate, precum și despre problemele ce apar constant în evoluția acestui domeniu. „Există două provocări majore pe care societățile umane trebuie să le rezolve în cel mai scurt timp: securitatea hranei și sustenabilitatea ecologică a ecosistemelor care asigură producția de hrană. Multe dintre peisajele agrare din România au încă trăsăturile esențiale pentru a îndeplini ambele condiții. Totuși, instituțiile și societățile actuale gospodăresc aceste peisaje într-un mod în care erodează capacitatea ecosistemelor de a proviziona hrană și o sumedenie de alte valori socio-culturale“, anunță muzeul.

Prezentarea are ca scop principal expunerea în detaliu, dar și holistică, a acestor peisaje. Ca studiu de caz, prezentarea oferită de Tibor Hartel se va axa pe partea de sud a Transilvaniei. Comunicarea va evidenția valorile ecologice, socio-culturale și economice ale acestor peisaje, barierele sociale și instituționale care împiedică adoptarea unor gospodăriri durabile, precum și soluții pentru sustenabilitatea socială și ecologică a peisajelor.

Evenimentul este parte integrantă a unui program amplu de conferințe, concerte și ateliere ce stau la baza expoziției „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare“, toate aceste activități având menirea de a pune în valoare lucrările artistului și de a crea o relație cu publicul, prin intermediul diferitelor subiecte abordate în cadrul acestor conferințe. Evenimentul se va desfășura între orele 18.00 – 20.00, iar intrarea este gratuită.

Despre Razvana Ancutescu Articolele 103
Author