Plagiat. Ministrul german al Educaţiei şi-ar putea pierde titlul de doctor

Universitatea din Dusseldorf a anunţat marţi că a iniţiat o procedură care s-ar putea solda cu retragerea titlului de „doctor” ministrului german al Educaţiei, Annette Schavan, apropiat al cancelarului Angela Merkel, acuzată de plagiat în teza sa de doctorat din 1980, transmite Mediafax.ro, citând AFP.

Consiliul Facultăţii a decis cu 14 voturi pentru şi o abţinere, iniţierea procedurii de verificare a acuzaţiilor de „înşelăciune”, aduse ministrului conservator, care a susţinut în 1980 o teză cu tema „Persoană şi conştiinţă”.

Schavan a respins în repetate rânduri acuzaţiile. Preşedintele Consiliului Faculăţii a subliniat totodată că „rezultatul procedurii este deschis şi ar putea foarte bine, în cele din urmă, să se considere că nu există suficiente dovezi”.

Ministrul solicitase o primă comisie care viza posibilitatea deschiderii unei asemenea proceduri. Această comisie a pronunţat, în mai, un răspuns favorabil.

Decizia este o lovitură dură pentru prietena Angelei Merkel, scandal care îi slăbeşte reputaţia, cu atât mai mult cu cât aceasta deţine din 2005 portofoliul de ministru al Educaţiei şi Cercetării, din timpul primului guvern Merkel.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, Merkel şi-a susţinut ministrul şi a exclus posiblitatea înlăturării din funcţie.

Titlul de „Doktor” are o mare importanţă socială în Germania, şi orice abuz este pasibil de amendă.

În 2011, două scandaluri similare au izbucnit în Germania, printre care cel al Ministrului Apărării la acea vreme, Karl-Theodor zu Guttenberg, care i-a adus, în martie, demisia.

Fiind o figură centrală în guvernului Merkel, cancelarul l-a susţinut până la capăt, insă, cu toate acestea, titlul i-a fost retras.

Aceeaşi soartă a avut-o, trei luni mai târziu, europarlamentarul liberal (FDP), Silvana Koch-Mehrin, care şi-a dat demisia din postul de vice-preşedinte al Parlamentului European şi preşedinte al grupului FDP în PE, cu puţin timp înainte de a-i fi retras titlul de doctor.

De fiecare dată, acuzaţiile au fost lansate pe site-uri de pe Internet. În ceea ce priveşte cazul din prezent, în teza ministrului Educaţiei Schavan, 92 de paragrafe din cele 350 de pagini sunt considerate suspecte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.