Planul secret şi oficial al lui Boc: impozitarea pensiilor

Sub un titlu şocant (Planul secret al lui Boc: TVA de 25% şi cotă unică de 10%), ziarul portocaliu „Evenimentul zilei” a publicat în data de 26 iulie un amplu material de presă preluat de toată mass-media, inclusiv de cotidianul.ro. Și automat multă lume s-a întrebat: e posibil aşa ceva? Personal nu cred în acest plan, ba îl consider o intoxicare de presă, dar ar putea fi pus în practică numai dacă Boc va împlini visul lui Traian Băsescu. Adică impozitarea pensiilor. Iar în acest caz, dat fiind că pensiile peste 1.000 de lei sunt impozitate cu 16%, rezultă că Boc va lua de la pensionarii săraci pentru a da la patroni.

Cotidianul „Evenimentul zilei” pune totuşi sub semnul întrebării planul secret al lui Boc, pe motiv că el ar trebui aprobat de FMI. Cum s-ar spune, guvernul Boc vrea, dar FMI e contra. Acest aspect nu-l prea cred atât timp cât mai- marii FMI au tot declarat că scopul lor este ca România să-şi reducă deficitul bugetar, şi nu de a pune taxe în plus pentru săraci.

„Pentru a acoperi golul lăsat în bugetul statului prin această diminuare a cotei de impozitare de la 16 la 10%, TVA va fi majorată la 25% în paralel cu noi impozite sau cu creşterea altor taxe. Astfel, ar putea fi introduse noi impozite în agricultură – de pildă, taxa pentru nelucrarea pământului. Totodată, şi impozitele pe proprietăţile imobiliare ar putea fi mărite de la 1 ianuarie 2011”, mai scrie autorul articolului din „Evenimentul zilei”.

Deci nimic despre impozitarea cu 16% a pensiilor mai mici de 1.000 de lei. Păi prin majorarea taxelor pe proprietăţile imobiliare cu 100% faţă de cele existente deja guvernul Boc nu adună la buget mai mult de 100 de milioane de euro pe an. Dacă va taxa şi terenurile nelucrate, Boc va mai aduna alte 100 de milioane de euro. Și atunci de unde acoperi o gaură de peste 2 miliarde de euro lăsată la buget din reducerea taxei unice de la 16 la 10%?(Andreea Vass pe blogul său spunea că reducerea TVA de la 16 la 10% va lăsa în buget o gaură de 9,1 miliarde de lei). Răspunsul la întrebarea pusă mai sus este unul singur: impozitarea pensiilor.

Drept urmare, în noile condiţii ne întrebăm: este normal să reduci pensiile românilor săraci (cei cu pensii sub 1.000 de lei) cu 16% pentru a îmbogăţi conturile patronilor?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.