Platforma care face ordine pe piața muncii

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a lansat marţi cea mai amplă platformă informatică de monitorizare, anticipare şi corelare a ofertei educaţionale cu cererea de pe piaţa muncii din România, informează instituţia.

„Această platformă va aduce beneficii semnificative în special pentru tinerii din România pentru că se vor putea forma în domeniile care au cea mai mare căutare pe piaţa muncii. Vom oferi date extrem de relevante sistemului de educaţie care va putea lua decizii cu privire la domeniile în care există cerere. Platforma ReConect uneşte cei trei actori importanţi: tinerii în formare, sistemul de educaţie şi angajatorii din toate sferele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Platforma îşi propune anticiparea nevoii de competenţe de pe piaţa muncii şi crearea unui mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor din programele de educaţie şi formare profesională.

Proiectul prin care s-a dezvoltat această platformă a fost implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi a fost finanţat din Fondul Social European cu aproximativ 4 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, platforma informatică are trei componente: un mecanism care monitorizează inserţia absolvenţilor din mediul preuniversitar şi universitar pe piaţa muncii, un mecanism care anticipează nevoia de calificare pe termen scurt, mediu şi lung, un mecanism de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.

Platforma ReConect va oferi, prin aplicaţiile informatice care stau la baza programului, şi o imagine de ansamblu a trasabilităţii de la absolvire până la încadrarea pe piaţa muncii astfel încât să fie create politici publice care să ducă la o corelare cât mai bună a cererii angajatorilor cu oferta pe care o asigură sistemul de educaţie.

ReConect a fost lansată în prezenţa ministrului Muncii şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Florin Cotoşman.

Proiectul „ReConect – Adaptare la Schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieţei Muncii şi Educaţiei”, în valoare 19,119 milioane de lei (aproximativ 4 milioane euro), implementat de ANOFM, a fost o condiţionalitate favorizantă pentru finanţarea domeniilor ocupare, educaţie şi formare profesională din Fondurile Structurale Europene 2021-2027 şi s-a implementat în cadrul unui larg parteneriat între ANOFM, în calitate de beneficiar, MMSS, Ministerul Educaţiei, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.

De altfel, pentru a contribui la creşterea ocupării, ANOFM a valorificat oportunităţile oferite de Uniunea Europeană prin contractarea a peste 1,2 miliarde de euro din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, devenind unul dintre cei mai mari beneficiari POCU din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. …sa inchidem subiectul repede, cu un alt articol din cotidianul:suprimarea burselor in sau pt invatamantul dual!…pt progresisti, la cerere, explicatii… ceilalti, neinjectati, nu au nevoie!…constat faptul ca suntem deja in campanie electorala, desi legea interzice acest lucru…unde sunt magistratii, garbovan samd?…am uitat, tocmai si-au primit tainul pt a judeca „corect”, sunt ocupati cu numaratul…

  2. ,,corelarea cererilor angajatorilor cu oferta sistemului de educatie”??????
    Mai pe romaneste daca oferta sistemului de educatie este de economisti, juristi si profesori de geografie fara numar, cererile angajatorilor trebue crelate cu aceasta oferta?
    Schimbati programele materia predata sa nu fie numai teoretica ci si practic aplicativa , actualizati continutul cursurilor cu noutatile din domeniu cel putin la nivelul cerut de angajatorii din Romania.

  3. Încă o „platformă informatică”, care a costat cam de 20 de ori cât au fost cheltuielile reale cu construcția sa, făcută de niște păreriști de birou care n-au avut în viața lor o afacere, angajați, recrutare, pe scurt tangență cu piața muncii! Peste doar 1, cel mult 2 ani, nici dracul nu-și va mai aminti de „platformă”…dar scopul nu a fost să funcționeze ci să meargă cele 4 milioane de euro la cine trebuie! Pute țara de „platforme” din astea, prin care se sifonează anual cel puțin 3-4 miliarde de euro! O să mă întrebați pe ce mă bazez când spun că giumbușlucul de aplicație este supra, dar chia supraultra evaluat. Simplu: ca să facă cu adevărat ce spun ăștia că face, ar fi costat nu 4 ci 20 de milioane de euro, ar fi înglobat IA și ar fi fost premieră mondială! Cum cele 3 condiții nu sunt nici pe departe îndeplinite, rezultă că-i o simplă făcătură!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.