PNL s-a opus achiziției Conacului Florica

Goana după putere le-a luat mințile liberlilor, nu și tirul acuzațiilor îndreptate spre PSD în privința statutului Vilei Florica. Șocant sau nu pentru nivelul politicii dâmbovițene, parlamentarii PNL au lăsat de-o parte achiziționarea „leagănului Brătienilor“, concentrându-se exclusiv pe moțiunea de cenzură a PSD inițiată împotriva cabinetului Grindeanu. PSD a formulat un proiect de lege prin care militează pentru cumpărarea Vilei Florica.

Proiectul de act normativ a trecut de Senat, prin adoptare tacită, la finalul lunii iunie. Anterior, la dezbaterile din comisiile de specialitate din această Cameră a Parlamentului, din spirit de frondă, senatorii PNL au fost cei care au votat împotriva raportului favorabil acordat pe viitoarea lege inițiată de PSD. Imediat după finalul crizei guvernamentale de 17 zile din luna iunie, aleșii PNL s-au apucat să se vaite că, din cauza celor de la PSD, Vila Florica de la Ștefănești va fi scoasă la vânzare și achiziționată de vreun om de afaceri nemilos. Conform scenariului celor de la PNL, afaceristul inexistent până acum ar urma să scoată conacul din circuitul de vizitare. Ca să fie cât mai convingători, liberalii s-au pus pe proteste.

Greva japoneză din Consiliul Județean

Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Argeș a fost marcată de un protest inedit al consilierilor liberali. Aceştia au făcut grevă japoneză, purtând banderole albe, ca semn de protest împotriva conducerii PSD a Consiliului. Deși sunt conștienți că o propunere legislativă adoptată de Parlament crește șansele achiziționării de către stat a Conacului de la Ștefănești, liberalii argeșeni au propriile lor ambiții. Aceștia au cerut, insistent, introducerea pe ordinea de zi a CJ a unui proiect pentru cumpărarea Vilei Florica, din fondurile disponibile la departamentul Centenar, din cadrul guvernului. „Baronul“ de Argeș, Dan Manu, le-a tăiat-o scurt, declarând că PSD a făcut demersuri înaintea lor pentru ca Vila Florica să rămână în patrimoniul județului, astfel încât reacțiile liberalilor nu îşi mai au rostul. „Să fiţi mulţumiţi şi accept anticipat felicitările, pentru că social-democraţii au iniţiat şi vor duce la îndeplinire ceea ce liberalii nu au făcut“, a declarat Dan Manu, bătându-le obrazul consilierilor din opoziţie. Însă liderul PNL Argeș, Adrian Miuțescu, susține că printr-o hotărâre a Consiliului Județean se evită birocrația presupusă de unele avize și documentații necesare. Din acest motiv, liberalii au anunţat că protestele lor nu se vor rezuma la greva japoneză, mai ales că sunt foarte nemulţumiţi de modul în care au fost trataţi de colegii consilieri de la PSD şi ALDE.

Legea ar putea fi votată luna aceasta

Deloc impresionat de amenințările liberalilor din Consiliu, preşedintele acestui for decizional, Dan Manu, nu doar că a ieșit să combată strategia PNL, dar a și dat asigurări că în toamnă, Vila Florica va fi achiziţionată în baza unei legi. „La iniţiativa social-democraţilor, şi nu a liberalilor, proiectul de lege privind cumpărarea Vilei Florica a urmat toate etapele pentru a deveni proiect legislativ. Şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor, liberalii au votat împotrivă. Avantajul va fi acela că o lege trebuie pusă în aplicare, indiferent de cine este la guvernare. Ghinionul nostru a fost că în ultimele săptămâni dinaintea vacanţei, Parlamentul a fost ocupat cu altceva, cu moţiunea de cenzură. Dar legea a trecut de Senat, iar în Camera Deputaţilor a trecut de toate comisiile, conform procedurilor. Sunt garanţii că în septembrie va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi va deveni lege. Este o decizie politică asumată. Parlamentarii PNL să facă bine să voteze proiectul social-democraţilor privind achiziţionarea prin lege a Vilei Florica, ca patrimoniu şi brand naţional“, a punctat Manu. Astfel, Guvernul va trebui să aloce fonduri de la buget pentru cumpărarea conacului Brătienilor de la Ştefăneşti, Argeş.

Conacul se vinde cu peste două milioane de euro

Ansamblul imobiliar istoric a fost retrocedat şi este pus în vânzare cu un preţ de pornire de două milioane de euro. Valoare estimată a acestuia este de până în 3 milioane de euro. Monumentul este unul dintre cele mai frumoase şi mai bine păstrate domenii boiereşti din România. Ministerul Culturii şi Consiliul Județean Argeş urmau să achiziţioneze ansamblul în 2013, dar, ulterior, Guvernul nu şi-a exercitat dreptul de preempţiune la cumpărare şi l-a transferat către autorităţile locale, care şi-au exprimat acordul de principiu pentru exercitarea lui. Până în prezent, Consiliul Judeţean Argeş nu a găsit fondurile necesare achiziţionării conacului Brătienilor. Din această cauză se merge pe varianta aprobării prin lege a procedurilor de achiziţie, precum şi plata de către Ministerul Culturii din fonduri alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat. Această iniţiativă legislativă a apărut după ce guvernul Cioloş a eşuat în încercarea de a strânge 6 milioane de euro de la populație, prin subscripţie publică, pentru achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului“ a lui Constantin Brâncuşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.