Polițiști de frontieră, implicați în traficul de migranți

Într-o operațiune fulger, procurorii de la DIICOT București și polițiști de la DGA au descins, joi, la sediul Insprectoratului Poliției de Frontieră Timișoara, acolo unde au fost percheziționate birourile șefului de la „combaterea megrației” și a altor trei angajați ai aceleiași structuri. Totodată, perchezițiile au vizat și locuințele celor patru polițiști de frontieră despre care, surse judiciare spun că ar fi fost implicați direct în traficul ilegal de migranți, către țări din Spațiul Schengen.

Principala persoană în jurul căreia se desfășoară ancheta procurorilor este comisarul șef, Dan Chioreanu, care este chiar șeful structurii de combatere a imigrației ilegale din Poliția de Frontieră Timiș. Chioreanu, fost angajat al Serviciului de Pașapoarte Timiș, a făcut trecerea către poliția de frontieră și a devenit agent la Punctul de Frontieră Jimbolia. Aici, el ar fi fost identificat ca antemergător al unor transporturi clandestine de țigări de contrabandă, de către lucrătorii Poliției Orașului Sânnicolau Mare. A urmat un dosar penal care a fost instrumentat de către procurorii de la Parchetul Militar Timișoara, dar care, în ciuda unor evidențe, s-a finalizat în favoarea lui Chioreanu care, în scurt timp, reușește să intre în corpul ofițerilor. Din acest moment el trece sub umbrela comisarului șef Iosif Simi Nicoară, fost șef la combaterea imigrației ilegale, ieșit la pensie, înainte ca dosarul său în care era acuzat de infracțiuni legate de traficul ilegal de tigări să fie trimis în instanță. Lui i-a fost retras avizul de poliție judiciară și, în anul 2019 s-a pensionat. După plecarea forțată a lui Nicoară, devenit între timp șef de cabinet al președintelui CJ Timiș, Alin Nica(!!!), Chioreanu rămâne lucrător STPF Timiș, dar preia ”obiceiurile” fostului său protector. Numele celor doi, Nicoară și Chioreanu, a apărut și pe interceptările făcute de către procurorii anticorupție atunci când aceștia au descins în Vama Stamora-Moravița, acțiune care a dus la arestarea și condamnarea a câtorva zeci de vameși și polițiști de frontieră pentru infracțiuni de corupție. Surse din rândul polițiștilor de frontieră, neconfirmate oficial, susțin că Nicoară n-ar fi străin de acțiunea DGA-ului, în cazul fostului său subaltern Chioreanu.

”În acest caz, ceea ce a depins de noi am făcut. Nu putem, deocamdată, să emitem mai multe opinii față de situația în care se află cei patru lucrători ai Politiei de Frontieră Timiș, atâta timp cât există o anchetă penală aflată în curs de desfășurare” a declarat, pentru Cotidianul.ro, Chestor Tiberiu Giurea, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș. Toți suspecții în acest dosar vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sergiu Miat 307 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.