Politolog belgian: România a avut alternativă, spre deosebire de Ungaria, Bulgaria şi Cehia

Înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidenţiale din România, revolta împotriva lui Viktor Orban în Ungaria (mii de cetăţeni îl acuză pe premier de angajarea unor funcţionari publici corupţi şi apropierea de Kremlin), mobilizarea civică din Cehia (cehii protestează faţă de preşedintele Milos Zeman, acuzându-l, de asemenea, de apropiere de Moscova) au fost surprinzătoare, consideră Jean-Michel de Waele, profesor de Ştiinţă Politică la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), într-un interviu pentru EurActiv.com, citat de MEDIAFAX.

Situaţia este însă mai specifică în România. În Ungaria pare să nu existe alternativă la Orban şi, în mare măsură, acelaşi lucru pare să se aplice Cehiei şi Bulgariei

În România, Iohannis vine ca o alternativă, după o mobilizare a populaţiei, în pofida sprijinului dat de oligarhi lui Ponta, al unor mass-media foarte puternice şi al Bisericii Ortodoxe. Faptul că un luteran, un reprezentant al unei minorităţi mici, a câştigat este foarte neobişnuit pentru o perioadă de izolaţionism şi intensificare a naţionalismului.

„Orban este mai prorus decât erau comuniştii ungari în anii 1980. Este foarte neobişnuit. În Bulgaria există o tradiţie de prietenie cu Rusia există o mişcare slavofilă puternică. Chiar şi Cehia are ceva similar dar în Ungaria nu există nimic de genul acesta. Totuşi, pentru populaţia ungară, care se simte profund occidentală, această alianţă a lui Orban cu Putin este uluitoare”, susţine de Waele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.