Polonia dă iar dureri de cap Germaniei. Bani pentru atrocitățile naziștilor

Și noul ministru de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, a reclamat marţi „despăgubiri financiare” din partea Berlinului pentru atrocităţile naziştilor, reluând astfel cererile de reparaţii formulate de guvernul anterior de la Varşovia, transmite AFP.

Sikorski, aflat în funcţie de la jumătatea lui decembrie în noul guvern polonez pro-european, a efectuat prima sa vizită la Berlin de la preluarea mandatului pentru a se întâlni cu omoloaga sa, Annalena Baerbock.

Intervievat de televiziunea germană Welt TV după întâlnirea sa cu Annalena Baerbock pe tema despăgubirilor cerute de precedentul guvern naţionalist conservator pentru ororile comise de nazişti, Sikorski a spus: „ceea ce a făcut Germania Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost teribil şi crud”.

Ar fi util ca Germania „să găsească o modalitate creativă de a exprima această suferinţă, de a-şi exprima regretul şi de a face ceva bun pentru persoanele care au supravieţuit acelei perioade”, a adăugat el.

„Şi această reflecţie etică asupra trecutului ar urma să se traducă apoi printr-o compensaţie financiară”, a continuat ministrul polonez. El nu a precizat cuantumul acestei despăgubiri.

Chestiunea despăgubirilor a afectat relaţiile deja foarte tensionate dintre Berlin şi precedentul guvern naţionalist conservator polonez, care a evaluat la o mie trei sute de miliarde de euro suma cerută Germaniei.

Germania consideră că Polonia a renunţat la reparaţiile de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlin a opus aceleaşi argumente cererilor de reparaţii ridicate în trecut de Grecia şi Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

21 de Comentarii

 1. Germania trebuie sa plateasca pentru Basarabia. Politicienii romani sunt tradatori de tara ! Frau Merkel a promis, dar a mintit.

 2. iar Israel ar trebui sa ceara bani polonezilor pentru uciderea cu besialitate a evreilor intorsi din lagare, carora polonezii le luasera casele si terenurile… si vaticanu sa plateasca pentru abominatiile infaptuite de inchizitie….si…wow. lista este lunga. noi, romanii, nu cerem nimanui nimic. mucles.

 3. Ungaria să plătească despagubiri pentru ororile comise impotriva românilor pe timpul diktatului de la Viena,sau dacă nu atunci România să nationalizeze absolut toate activele ungurești de pe teritoriul României ! Inclusiv retrocedările care s-au făcut în baza unei legi aberante adoptată de o adunătură de inculți !!

 4. Nu mai sunt rușii de vină, nenorociților?…
  Cine va eliberat de naziști germani și acum de cei ukrainieni?…

 5. Pe ei, acum cat mai pot sa plateasca. La anul, cine stie ce va fi

 6. germania ar trebui să plătească despagubiri juste tuturor statelor beligerante/ ocupate de ei în ww 2 deoarece : conform hotărârii de la Potsdam învinșilor, deci și Germaniei lî s-au impus despăgubiri egale cu 10 % din contravaloarea distrugerilor provocate, sume reduse ulterior mai mult, Chiar și aliaților din acea perioadă ar trebui să le plătească deoarece prin tratatul de la Paris ei au fost obligați să restituie bunurile confiscate de Germania dn alte țări și folosite la decontarea diverselor plăți către acești aliați: mai mult acești aliați au fost obligați să plătească Germaniei datoriile rezultate din comerțul efectuat după 01 09 1939 ( chiar dacă ei au intrat în conflict mai târziu ) în schimb datoriile fermaniei către ei au fost anulate.

 7. ȘI TOTUȘI -RĂZBOIUL S-A ÎNCHEIAT DE 80 DE ANI (APROAPE)-PARTICIPANȚII -FĂCĂTORII DE RELE SUNT MORȚI,MORȚI SUNT ȘI COPIII LOR ! CU CE-I VINOVAT THOMAS CĂ BUNICĂ-SĂU A FOST COMANDANT DE TANC ATACAT DE CAVALERIA POLNEZĂ ACUM 85 DE ANI!?RUȘII CÂT SĂ CEARĂ ROMÂNILOR PENTRU ODESSA DISTRUSĂ 90% DE VITEAZA OASTE ANTONESCIANĂ —Ș.A.M.D..

 8. Pt Raskolnicov și totuși evreii au fost împrăștiați din Iudeea de către Imperiul Roman după răscoalele din 74 și 135 și acuma
  ‘ își iau țara înapoi ‘

 9. ” Germania consideră că Polonia a renunţat la reparaţiile de război în 1953 ”
  -vor trebui alte reparatii:
  pentru colaboratzionismul german cu ocupantul bolshevic din Polonia!

 10. @RASKOLNICOV ETRANGERUL:

  Unde ai vazut tu ca Odesa ar fi fost distrusa 90% de armata romana? Cumva in scrierile politrucului Ilia Ehrenburg?

  La redeschiderea universitatii din Odesa, pe 7 decembrie 1941, studiau 3000 de studenti rusi, fara ca sa existe vreo agitatie (documentele procesului lui Ion Antonescu). Daca romanii au fost asa de criminali, cum de se face ca Alexianu a fost achitat de sovietici dupa capturarea sa? El a fost singurul guvernator de zona de ocupatie, care nu a fost executat pe loc.

 11. Hai mă și noi să cerem de la turci că ne- au călărit vreo 500 de ani.Chinezii să ceară de la japonezi.De la americani ar trebui să ceară toată planeta…

 12. @ Anonim Romania ar trebui sa plateasca pentru cei 70.000 de civili sovietici omorati in doar 3 saptamani la Odessa in 1941 de Armata fascista romana…Romania ar trebui sa plateasca pentru Holocaustul din Moldova Transnistria cu peste 300.000 de civili exterminati de Regimul fascist interbelic roman….Sovieticii nu l – au executat pe Alexianu sau Ion Antonedcu pentru ca nu sunt atat de primitivi ca ruminii care l- au executat pe Ceausescu din pura prostie si grobianism…Nu exista prost mai mare decat ruminu leghionar.

 13. @axon:

  Spui mereu aceleasi prostii, niciodata dovedite, nici de tine, nici de altii. Cifra de 70 de mii este aberanta. Este efectivul unui corp de armata, chiar armata, functie de organizare.

  Aberatia, mult exagerata de tine, provine dintr-o brosura de propaganda, editata la Stockholm in 1943 de oficina sovietica, in care se dadea cifra de 25 sau 27 de mii de morti, grobian exagerata. Ca sa omoare citeva zeci de mii de oameni in 3 saptamini si sa ii faca disparuti fara urme, Romania trebuia sa fi avut la Odesa o fabrica a mortii care nu a existat nici in Germania.

  In consecinta, esti doar un politruc mincinos, cu mintea in clondirul de votca si in naganul de la briu. Faptul ca ii urasti pe romani, din adincul fierei tale coclite de bolsevism, se vede nu nunai dupa prostiile pe care le spui ci si pentru ca ii numesti, in bataie de joc, rumini.

 14. „@Sarpele încalzit la sîn spune:
  03 OCT. 2023 LA 17:30
  TU 😀 esti in alt film … nu sti ca polonezii-si fac aramata
  ca sa le poat cere nemtilor despagubiri pentru holocaustul polonez in ww2 !
  Atentie: holocaust au avut si polonii in … LAGARELE MORTII naziste …

  desi straniu la TORONTO … nu polacii ci urkacii az salvit-ovationat … binecunoscuti SS-isti !
  MDA ! A mai murit un vis …ala ca BIDEN e …sionist ! 🙁
  MAGA !”
  ______________________________
  De unde NTE-stia, daca nu-i REAL PROPHET, mishteaux, ce urmeaza ? 😀

  PS: Mi-e terama sa nu-l, curand, omoare pe ZALUJNII, acum ca-i la spartul targului ukran,
  pentru ca in viitorul (sigur) process pe cauzele NORDSTREAM 😉 (recesiunii nemtilor 😀 )
  teutonii ATUNCI LA PUTERE 😉 … sa nu invinuiasca USA de … matrapazlakuri RECE_SIONISTE !

  Dar ce stiu eu si ce stie REAL-PROPHETUL MISHTEUAX despre viitorul lumii ? Ne putem compara ? 🙁

  (mi-e inca straniu cm a fost salvat Xi 😉 de CIA 😛 °!
  desi stiu ca
  in timpul lui TRUMP
  PENTAGONUL avea intelegeri 😉 secret-subterna-bideniste, peste capul presedentiei yankeie cu CHINEJII 😉 …
  deci … mishteaux nu e incredibil in ce vomita informatic distrat-periculos! p’acii !)

 15. „mishteaux spune:
  03 OCT. 2023 LA 21:26
  Inca ceva @Mihai … daca statistic in poporul POLONEZ sunt atat de multi inca ii obliga pe astia „votabili” sa MINTA pre-electoral, post-electoral crezi ca numarul lor va fi mai mic …si dintrodata le va place … lor majoritarilor care prin numar(!) NEMULTUMITI, au votat ce NU LE VA PLACE post-electoral inselati finnd ?
  Vor ramane mintitii dupa VOT, la fel de numarosi cat erau cand prin NUMAR i-au infricat pe cei „votabili” ulterior mincinosi !
  Dar INSELATI fiind …vor fi AMI FURIOSI …si asta nu e bine …in timp ! 😉
  POLONEZII nu-s ROMANI ! Asta se stie din anti-comunismul lor istoric 😐 !
  IQ=?
  😉”

  🤣🤣🤣🤑🤞

 16. „evaluat la o mie trei sute de miliarde de euro suma cerută Germaniei”
  🤣🤣🤣😎
  un FLEAC = „i-a ciuruit” ! 😎😎😎

  CAPAC peste PUPAZA … nemti-s in RECESIUNE acum … n-au nici NORDSTREAM-ul si
  nici „aliatii” yankei nu le mai dau … LNG !

  HAHAHA ! Rad BREXIT-atii de se sparg ! 😛
  (dar … 😐 vine-o vremeeeeee ! 😐 )

  SHALOM ! 🤣🤞❤️🤙

 17. „evaluat la o mie trei sute de miliarde de euro suma cerută Germaniei”

  daca nemti-s prosti si le dau polonilor suma asta

  ce ARMATA (ne 😉 contra nemtilor) isi fac polonii din banii astia ?

  HAHAHA !

  (multi vad … putini pricep ! „cineva”-SHALOM ii sileste pe nemti sa se auto-omoare cu mana lor spunand si MERCI de AJUTOR !)

 18. ROADELE … „PLANULUI MARSHAL” si-a actionariatului ANONIM al mega-concernelor „germane” 😉 ! (dac-ati sti 🙂 ?!)#

  A sosit vrema recoltei … a sosit vrema taierii porcului bine ingrashat NEMTESC ! 😀

  IQ=?

  SHALOM … celor care nu-mi inteleg 🙁 „poantele” ! Si nu.nteleg de ce industriasii post-ww2 ai unei GERMANII libere , „nemti” si ei 😉 … sunt de acord cu ce li se-natmpla ! Noroc ca PARALAMENTUl de sange nemtesc nu „nemtii” au ales
  sa nu strice toate puntile la rusi … economic in lumea dur-capitalista care luptand pentru RESURSE vine … negand anti-american 🙂 TAURUS-ul anti rus ! 😉 )

  IQ=?
  😉
  (eu sunt mic … TEXAS … nu stiu nimic ! 😛 )
  curand ma liber sa va spun despre FAMIGLIA BIDEN 🙁 …inaintea oficializarilor mass-mediatice 😉 cum o strashnik fac mereu 😉 ! :*

 19. i-i iubeste kurwele bani
  ironico IQ>83
  🙂
  ti-am scris mia sus: „HAINA IL FACE PE OM!”
  🙁 )

 20. e straniu cum vezi dedesupturile
  maestre KABBALIST mishteaux

  cine te-a suparat 🙁 de-i dai subtil si mini-partial (aici , ce faci in lat parti =) IN GAT ?

  SHALOM ! (iubestet-i aproapele e crestin-eretic ! daaaaar totusi , fi mai subtil in URA ta ! 😀 )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.