Ponta, după întâlnirea „specială” cu preşedintele Hollande: România e cel mai bun prieten al Franţei

SURSA REALITATEA.NET

Primul-ministru Victor Ponta a declarat joi că în cadrul întâlnirii cu Francois Hollande a reiterat faptul că România nu este doar „cel mai bun partener”, ci şi „cel mai bun prieten” al Franţei, iar toate proiectele importante pentru viitorul celor două ţări vor fi desfăşurate şi gândite împreună, potrivit NewsIn.

„A fost o întâlnire cu totul specială cu preşedintele Republicii Franceze. Am reiterat faptul că România este nu doar cel mai bun partener, ci cel mai bun prieten al Franţei în regiunea noastră, că suntem o ţară francofonă şi francofilă şi că toate proiectele importante pentru viitorul celor două ţări, şi pentru viitorul Europei le putem desfăşura şi le putem gândi împreună. Este o relaţie specială, care durează de foarte mult timp  şi care acum are absolut toate condiţiile pentru a se dezvolta în continuare pe plan politic, pe plan economic şi pe planul politicii şi al noii viziuni asupra Europei de care UE are nevoie”, a spus premierul, după întâlnirea de la Palatul Elysee.

El a precizat că direcţia în care merge relaţia franco-română va fi în folosul ambelor ţări. ,,A fost o ocazie cu totul specială şi în mod sigur în urma discuţiilor de aici cu preşedintele Franţei, cu guvernul Franţei, cu cele mai importante companii franceze care investesc în România direcţia în care merge relaţia franco-română, axa Paris-Bucureşti de care am avut întotdeauna nevoie şi de care avem nevoie şi în continuare va fi în folosul ambelor ţări”, a conchis Victor Ponta.

După întrevederea cu Hollande, care a durat 45 de minute, potrivit corespondentului RFI România, premierul s-a întâlnit cu omologul său. Ponta şi Jean-Marc Ayrault au semnat „foaia de parcurs” pentru relansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa.

Parteneriatul strategic dintre cele două state a fost încheiat în 2008 pentru o perioadă de cinci ani, urmând ca valabilitatea lui să fie extinsă cu perioade succesive de cinci ani.

În septembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că Parteneriatul strategic al României cu Franţa nu şi-a atins parametrii de funcţionalitate şi dădea asigurări că se va implica, alături de Guvern şi Ministerul român al Afacerilor Externe, pentru a obţine rezultate pozitive.

n afară de convorbirile vizând acceptarea în spaţiul Schengen şi Parteneriatul Strategic, Victor Ponta declarase anterior că îi va transmite lui Hollande şi un mesaj comun – din partea Guvernului a preşedintelui Traian Băsescu – despre sprijinul României în intervenţia din Mali.

 
„Am discutat un singur lucru, care ţine de o atribuţie ce îi revine şi preşedintelui, nu doar primului-ministru, pentru că mâine (joi, 21 februarie, n.n.) o să discut aici, la Paris, 98% din probleme, probleme care ţin de Guvern şi, de aceea, eu mă văd cu preşedintele şi cu primul-ministru. Dar am discutat şi o problemă care ţine de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), cea referitoare la sprijinul pe care România l-a dat şi ar putea să îl dea Franţei în intervenţia din Mali. După cum ştiţi, a fost această discuţie şi pe ordinea de zi a CSAT şi practic mesajul pe care îl transmit mâine preşedintelui Franţei pe această temă este un mesaj comun, nu doar al meu, ca prim-ministru, ci şi al preşedintelui. Celelalte lucruri pe care le discutăm ţin de competenţa Guvernului şi tocmai de aceea le am mâine pe agendă”, a precizat premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a discutat, pe 5 februarie, despre participarea României la misiunea Uniunii Europene de instruire în Mali în anul. Ţara noastră ar urma să trimită zece militari în zonă.

 
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.