Populaţia României scade, listele electorale cresc. Ce înseamnă ca un cetăţean român să fie rezident în altă ţară

Populaţia României scade, listele electorale cresc. Ce înseamnă ca un cetăţean român să fie rezident în altă ţară

Foto: Antena 3

Neclaritatea referitoare la ceea ce ar trebui sau nu să cuprindă listele electorale permanente din România a creat confuzie în opinia publică.

Potrivit unor documente de necontestat prezentate de Mihai Gâdea în cadrul ediţei de luni seară a emisiunii „Sinteza zilei” de la Antena 3, scoaterea persoanelor cu reşedinţa/domiciliul în străinătate de pe listele electorale permanente, adică 3.052.397 de persoane (potrivit datelor prezentate luni de Guvern – n.r) este mai mult decât justificată.

Astfel, pentru a deveni cetăţean rezident într-un stat european trebuie ca, pe lângă prezentarea unui document de identitate şi completarea unor formulare tip, să aduci dovada domiciliului stabil în statul respectiv.

Tocmai din acest motiv raţionamentul membrilor PDL potrivit căruia românii cu domiciliu în străinătate ar trebui să rămână pe listele electorale permanente pentru că ei apar cu domiciliu stabil şi în ţară contrazice o practică internaţională referitoare la obţinerea dreptului de şedere într-un stat străin.

De asemenea, o altă categorie de cetăţeni care trebuie avută în vedere pentru a fi scoasă de pe listele electorale permanente o reprezintă cea a cetăţenilor care nu au cărţi de identitate valabile. Potrivit adresei MAI din data de 1 august 2012, numărul acestora depăşea 600 de mii de români. În documentele prezentate luni de către Guvern şi puse la dispoziţia Curţii Constituţionale există 512.379 de persoane fără acte în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.