Prăbușirea burselor din China: conspirație externă sau incompetență internă

În luna iunie, bursele din China au atins cele mai înalte cote din ultimii șapte ani. Apoi, în doar trei săptămâni au înregistrat o prăbușire de 30%, în unele cazuri chiar de peste 40%. Asta a insemnat că pe burse au fost pierdute nu mai puțin de 3200 de miliarde de dolari în trei săptămâni, adică aproape un miliard de dolari în fiecare minut de tranzacționare.

Ziua de joi, 8 iulie, a marcat o revenire spectaculoasă a burselor din China. Indicele bursei din Shanghai a crescut cu aproape 6% într-o zi, cea mai spectaculoasă creștere începând din 2009. S-au înregistrat creșteri în toate sectoarele, în special în cel al utilităților, de 9%, scrie Financial Times. Însă pentru această performanță a fost necesar mult efort din partea autorităților, care au luat o serie de măsuri dure – circa 50% companiile listate pe bursă și-au suspendat tranzacționările. Astfel, se poate spune că rezultatul este unul artificial.

Poate cea mai interesantă reacție a autotrităților chineze în contextul prăbușirii burselor într-un interval atât de scurt a fost aceea de a da vina pe un soi de conspirație, pe investitorii străini și pe cei care recurg la short-selling, adică vinderea unor active pe care vânzătortul nu le deține la data negocierii, însă se angajează să le aibă în momentul stabilit pentru livrarea lor.

S-a implicat în această operațiune de creare a țapului ispășitor atât presa și aparatul de propagandă, cât și Ministerul Securității Publice, care s-a angajat în fața Partidului Comunist Chinez să combată activitățile ilegale de pe bursă.

Presa chineză a început să publice articole scrise de economiști renumiți în China în care se arată cum bogătașii din Vest și brokerii lor experimentați îi jefuiesc pe investitorii chinezi și destabilizează bursele din China. S-au publicat și speculații cum că în spatele prăbușirii burselor ar fi o conspirație pusă la cale de Morgan Stanley. Niciun articol nu aduce însa dovezi concrete. Strategia a fost brevetat in timpul crizei economice asiatice din 1997, cand premierul Malaeziei a dat vina pe George Soros pentru prabusirea financiara a tarii.

Numai că cifrele nu susțin deloc teoria conspiraționistă a guvernului de la Beijing. Aceste short-selling nu dețin decât 0,03% din piața de capital din China.

O explicație mult mai digerabilă pentru economiști este că investitorii locali din China au împrumutat sume record de bani pentru a mări miza pariurilor pe o bursă care urca spectaculos de la an la an și apoi au început să-și piardă încrederea că prețurile vor crește în continuare și au dorit să găsească căi de ieșire.

Până și economistii chinezi sunt de părere că a căuta țapi ispășitori nu este o soluție. În schimb, guvernul ar trebui să se implice mai puțin pe piețele financiare. O spune Teng Ningsheng, decan al Cheung Kong Graduate School of Business din Beijing. ”Încearcă să oprească căderea, dar o fac într-un mod greșit. Bursele din China sunt deja cele mai manipulate din lume. Este o piață supraîncălzită și nu-i poți opri pe oameni să vândă”.

S-a ajuns în acest punct după o politică care a debutat în 2007. Economia era într-o perioadă de creștere puternică atunci, pe fondul investițiilor făcute de guvern pentru Olimpiada din 2008. După criza financiară din 2008, economia chineză a început să depună eforturi tot mai mari pentru a atinge ținta de creștere de 7% stabilită de Partid. S-a ajuns astfel ca autoritățile să îi încurajeze pe investitori să se indrepte către speculatiile bursiere, doar doar se va reuși astfel să se atingă țintele fixate de politicieni. La fel ca Indonezia, Coreea de Sud sau Thailanda in urma cu aproape 20 de ani, guvernul de la Beijing isi sustine cresterea economica si pretul actiunilor cerand bancilor detinute de stat deja impovarate de credite toxice sa imprumute si mai mult. Iar aceste credite nu merg catre sectorul privat, ci catre proiecte publice faraonice. Economistii au avertizat ca acest sistem supravietuieste nu pentru ca este viabil, ci pentru ca este unul inchis si pentru ca moneda nationala este legata de cursul dolarului.

Așa cum bursele au fost folosite pentru a pune în practică ”indicațiile prețioase” ale partidului, acum, când bursele suferă, partidul și propaganda încearcă să acopere prin teorii ale conspirației o realitate cât se poate de clară: valoarea acțiunilor scade pentru că economia Chinei și-a încetinit ritmul de creștere. Când Ministerul de Interne ajunge să lanseze avertismente, să arunce pe piață teorii ale conspirației nu va crea decât panică, adică ultimul lucru de care are nevoie economia chineză.

O altă problema sunt chiar investitorii. Este vorba de speculatori cu foarte puțină experiență. Mulți comentatori au subliniat că, în ciuda faptului că China devine locomotiva economiei globale, cultura investițiilor este imatură, rudimentară și retrogradă. Se poate face o paralelă chiar între tot mai numeroșii turiști chinezi din Vest și investitorii de pe bursele chineze. Așa cum primii fotografiază tot ce le iese in cale, cei din urmă cumpără tot ce mișcă și vând imediat tot ce începe să scadă. ”Potrivit prietenilor care merg la cazinouri și îi observă pe chinezi, aceștia tind să se arunce la pariuri în momentul în care cade de mai multe ori culoarea roșie. Rosul este văzut ca ceva de bun augur și de aceea vor sa parieze. Nu contează că șansele sunt 50-50. Asta se vede și în modul în care tranzacționează pe burse”, scrie John Mauldin, un economist și editorialist foarte urmărit în SUA.

Prin urmare, așa cum acești investitori novici și încă nesofisticați au adus bursele chineze la cote uriașe, la fel de repede se vor panica și vor prăbuși bursele până la nivelul la care va exista un echilibru cu actualul nivel de crestere economică.

Problema creată de această cultură rudimentară a investiției nu va afecta doar China, atât timp cât pe țara domină pietele emergente. Ea se poate extinde la celelalte țări BRICS și în hinterlandul chinez din Asia de Sud-Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.