Roubini: Poate scăpa China dintr-o capcană inevitabilă?

China a folosit la maxim factorii clasici ai creșterii economice – forța de muncă ieftină, multă și capitalul. Acum, pentru continuarea creșterii, este nevoie si de productivitate mai mare, ceea ce presupune reforme structurale – cerere internă mai mare, tehnologie mai bună, bursă dezvoltată, surplus de cont curent, calitatea instituțiilor. În caz contrar, China, afectată și de îmbătrânirea populației urmare a politicii unui singur copil,  are șanse mici să infirme regula – statele care ating asemenea performanțe ale creșterii economice intră în capcana veniturilor mijlocii.

”Discuția din acest an de la Forumul Dezvoltării Chinei (reuniunea anuală la cel mai înalt nivel a oficialilor chinezi, a directorilor de companii, a foștilor oficiali și a experților) s-a axat pe riscul căderii Chinei în ”capcana venitului mijlociu”, știut fiind că puține economii emergente au reușit să intre în clubul statelor cu venituri mari.

Va face China excepție de la această regulă? După peste 30 de ani în care China a avut o creștere economică de circa 10%, economia a încetinit puternic în ultimul deceniu. Până și anul trecut, cu o puternică revenire după perioada ”zero covid”, datele oficiale au arătat că economia a crescut cu doar 5,2%. Mai rău, FMI estimează că creșterea Chinei va ajunge la 3,4% până în 2028 și, din cauza politicilor actuale ale Beijingului, mulți analiști estimează că rata de creștere ar putea de doar 3% până la finalul acestui deceniu. Dacă se va întâmpla asta, China va intra in capcana venitului mijlociu”, scrie profesorul Nouriel Roubini.

”Problemele Chinei sunt structurale, nu ciclice. Printre altele, reducerea creșterii economice se datorează îmbătrânirii rapide a populației, bulei imobiliare, datoriei publice și private foarte mari, de circa 300% din PIB, și virajului de la reformele orientate către piața înapoi la capitalismul de stat. Investițiile alimentate de credit au devenit excesive, iar băncile de stat împrumută companii de stat și autoritățile locale. În același timp, guvernul încalecă sectorul tech și alte companii private, reducând încrederea mediului de afaceri și investițiile private.

În această nouă perioada de deglobalizare și protecționism, China pare să fi atins limita creșterii bazate pe export. Sancțiunile la nivel tehnologic impuse din rațiuni geopolitice de Vest reduc din creșterea sectoarelor tech, precum și fluxul de investiții străine directe în China. Iar combinația dintre rata mare a economisirii în China și rata mica a consumului (datorită asigurărilor sociale slabe și a veniturilor mici) reduce și mai mult creșterea economica.

Vechiul model de creștere al Chinei nu mai funcționează. Inițial, salariile mici din China (competitive la nivel internațional) au transformat industria ușoara și exportul într-o bază a creșterii economice, înainte de a se trece la investiții masive în infrastructură și imobiliare. Acum, autoritățile chineze susțin o creștere economică de înaltă calitate, bazată pe tehnologie și exporturi (vehicule electrice, panouri solare și alte produse verzi și high-tech) si condusă prin stimulente financiare pentru companiile de stat deja dezvoltate artificial. Dar fără o creștere a cererii la nivel intern – în special în consumul privat – investițiile excesive in aceste sectoare vor duce la supracapacitate și suprasaturarea piețelor globale.

Producția excesivă a Chinei (în raport cu cererea internă) duce deja la deflație, sporind riscul unei stagnări seculare. Când China era mai mică și mai săracă, creșterea rapidă a exporturilor a fost gestionabilă pe piețele globale. Acum, când China este a doua economie a lumii, orice încercare de inundare a piețelor datorită supracapacității sale de producție va duce la tarife și  mai draconice și la măsuri protecționiste și mai dure împotriva produselor chinezești.

De aceea, China are nevoie de un model de creștere concentrat pe servicii la nivel intern (mai degrabă decât pe bunuri) și pe consumul privat. Procentul serviciilor in PIB-ul Chinei este prea mic în raport cu standardele globale și, deși autoritățile vorbesc mereu despre creșterea cererii interne, nu par doritoare să adopte politici fiscale care să ajute la acest lucru și să reducă din precauția de care dau dovadă chinezii când vine vorba de consum. China este într-o situație în care are nevoie de pensii mai mari, de asigurări de sănătate mai bune, de ajutoare de șomaj, de rezidență permanentă în orașe pentru cei veniți din mediul rural și care trăiesc aici fără a avea acces la serviciile publice. China mai are nevoie de salarii mai mari și ajustate cu inflația și de măsuri pentru redistribuirea profiturilor companiilor de stat, astfel încât chinezii simpli să poată cheltui mai mult.

China are nevoie de o creștere a încrederii sectorului privat și de o reluare a creșterii economice pe baza unui model mai sustenabil, însă nu este limpede dacă liderii de la Beijing își dau seama cu adevărat de provocările pe care le au în față. Președintele Xi Jinping a impus o revenire la capitalismul de stat în ultimul deceniu, iar premierul Li Qiang, mai liberal, pare să fi fost trecut pe o linie moartă. Li nu a ținut nicio conferință de presă după recentul Congres Național al Poporului și nici nu s-a întâlnit cu delegații străine la ultimul Forum de Dezvoltare a Chinei. În schimb, Xi a primit o mică delegație de lideri de afaceri din străinătate.

Cea mai blândă interpretare a acestor semnale este că Xi își dă seama că trebuie sa apeleze la sectorul privat și la corporațiile multinaționale pentru a reface încrederea economică și a spori investițiile străine directe, pentru a trece la o creștere bazată pe sectorul privat și pe consumul privat. De vreme ce premierul Xi este încă în peisaj, se poate să facă presiuni pentru reforme, însă într-un mod care să nu îl irite pe Xi.

Însă mulți observatori au o interpretare mult mai pesimistă. Ei observă că, după trecerea pe linie moartă a unor tehnocrați orientați către piață, precum actualul premier, fostul premier Li Keqiang, fostul guvernator al Băncii Populare a Chinei, Yi Gang, consilieri precum Liu He și Wang Qishan, Xi Jinping a creat noi comitete de partid pentru afaceri economice și financiare care au autoritate mai mare decât agențiile guvernului. Xi s-a înconjurat de consilieri care cochetează cu dogma depășită a capitalismului de stat.

Declarațiile avântate și marotele despre reforme și atragerea investițiilor străine directe nu înseamnă nimic. Ceea ce contează sunt politicile pe care China le va avea în următorul an. Ele vor arăta dacă China va reuși să scape de capcana venitului mijlociu și să se întoarcă la calea unei creșteri economice robuste.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

14 Comentarii

  1. „este nevoie si de productivitate mai mare”

    roubini e (editat)
    china s-a extins si nu mai are vanzari
    pt. ca au saracit restul Lumii
    CU INVESTITIILE IN CHINA!

    deja nu mai intereseaza pe nimeni
    daca fenomenul GLOBAL
    (global,na si tu globalistule, ce ai vrut ai primit!)
    va fi explozie sau implozie.

    china poate obtine f. usor o „productivitate mai mare”,
    sa inceapa cu „productivitatea pe sclav”,
    https://www.cotidianul.ro/productivitatea-pe-salariat-marea-diversiune-colonialista/

    dl. ec. Serbanescu vorbea de colonialism:
    china in esenta e un imperiu auto-colonia,
    o premiera mondiala,
    „o tara doua sisteme”
    in care „clasa muncitoare” se exploateaza pe sine
    prin exploatarea unor prapaditi, a unor capitalisti globalisti.

    e o chestie auto-tautologica,
    lucrarea lu Satan!

  2. Creșterea de 5,3% a Chinei în primul trimestru este mult mai mare decât cea pe care o vor realiza SUA, UE sau Japonia în 2024. Cu stimulente fiscale și monetare mai puternice, cifra ar putea fi mai mare”, Gary Hufbauer, cercetător senior nerezident la Institutul Peterson pentru Economie Internațională

  3. In conditiile economice actuale interne, atat i-ar mai trebui Chinei acum: un embargou din partea UE si SUA. Din aceasta cauza China nu-si doreste un conflict serios cu SUA si UE-NATO, dupa cum viseaza toti tembelii de pe forum. Ar sucomba economic.
    Pe primul plan in dezavantaje ptr China, ramane suprapopularea masiva. Politica unui singur copil n-a fost buna, dar nici politica mai multor copii nu va fi buna. In viitor China va fi constransa sa-si micsoreze numarul de locuitori. Probabil ca cercetarile de la Huawei asupra Covidului, controlate de guvernantii chinezi, erau facute exact in acest scop, plan pe care cu siguranta ca si-l au ptr un viitor nu prea indepartat……[Rumburak]

  4. Atata timp cat o tara este condusa de un regim dictatorial ,nu va scăpa în veci de sărăcie. Restul cum ca China este cineva,doar propaganda.

  5. La cat de „bine” merge economia americana si cea germana, nu m-ar mira ca chinezii sa-si externalizeze productia in SUA sau Europa. Salariile „chinezesti” vor fi deja mana cereasca in „raiul” occidental. Karmaizabici!

  6. „TULAI VETĂ! CÂT DE INGRIJORAȚI SUNTEȚI DE SOARTA „BIETEI CHINE” AUZI:„CAPCANA VENITULUI MIJLOCIU” ! DAR NIMENI NU SPUNE CĂ ACEST STAT ARE DE RECUPETAT CÂTEVA MII DE MILIARDE DE DOLARI DE LA SUA,GERMANIA,FRANȚA .ITALIA——–! ȘI DUPĂ CUM ARATĂ ARMATA CHINEZĂ -POATE FI UN MIJLOC DE RECUPERARE ” AȘA CĂ VORBA LUI DABIJA……RIMÂND CU GRIJA!!!

  7. @ CV….Europa de Est a salvat Europa de Vest….Anual 1 milion de masini- beshini vestice- se recicleaza in Est, in acest fel productia de masini noi in Vest se mentine ridicata
    ..Estul consuma second hand de la autoturisme la maiouri si chiloti vestici…In plus, Fondurile UE pentru Est sunt subventie de Stat mascata pentru companiile din Vest…Toata industria materialelor de constructie din Est este manipulata de Companii din Vest…Pe scurt, dupa 1990, Vestul UE a castigat o piata de desfacere mai mare decat tot Vestul european….Pe scurt, dupa 1990 Europa de Est s – a vandut la Europa de Est, in sensul ca a devenit total dependenta de Biberon, s – a dezumanizat..

  8. China se va descurca asa cum s – a mai descurcat…Nu e simplu cu 1,5 miliarde de oameni si fara sa furi…cum fura de exemplu Occidentul….Oricum, consumatorul roman din 100 de produse cumpara 90 din China….Peste 75 la suta din nivelul de trai in Romania este sustinut de China…Problema e ca din motive politice Romania boicoteaza China tot mai mult, adica importa produse scumpe in locul celor chinezesti, asta e un motiv al cresterii preturilor in Romania….Companii chineze nu ai voie sa participe la licitatii in Romania ca nu e voie de la amrloci…

  9. „Procentul serviciilor in PIB-ul Chinei este prea mic în raport cu standardele globale…”
    Te pi și i pe standardele lor globale, făcute arbitrar și discriminatoriu de către mâna de ovreiași ce stau la baza acestei globalizări forțate ce nu aduce nimic bun celor mulți, dar o mulțime de belele restului Lumii care se pare că a început în sfârșit să se trezească și să pună piciorul în prag. Peste care-i va arunca în curând, pe cei care e vrei, nu vrei, sunt vinovați de înrăutățirea globală ( singura globaliz\are care le-a reușit) că-n rest nici măcar cu încălzirea globală nu le mai ține figura !
    Acum, după ce au aruncat Rusia în brațele Chinei și Europa în culmea disperării , sataniștii ăștia globaliști încă mai speră la reușită ?

  10. „Unii mor de grija altuia”. In rest Europa este in Nirvana, aici niciodata n-a fost crestere de 10%, iar unii vorbesc de recesiune, criza economica. Altii stiu ca suntem in criza din 2019, dar a fost ascunsa concetrandu-se lumea pe Covid, acum pe conflictul din Est si osciland intre a accepata situatia sau de a crea o noua situatie grava in alt loc. O tara cat 1/4 sau 1/3 din omenire nu are timp pt a trece prin criza pt care are de dat de mancare la 1,3 miliarde, de educat la cel mai inalt nivel copiii, iar intr=o colaborare buna in BRICS se vor ajuta reciproc, lasand Europa sa moara sub povara ”superioritatii” de fapt slabiciunilor si inferioritatii. China are o civilizatie mult mai veche decat Europa. Ei pot fi tenaci muncitori si demni. De multi ani am avut imaginea unui urias care pare pasiv, dar care cu un singur deget poate schimba multe. Respectati si veti fi respectati. UE a distrus omul european, umilindu-l prin propaganda si restrictii in placerea sadica de a-l stapani/controla. Mai marii Europei nu-si dau seama ca nu pot face acelasi lucru si cu presedintele Xi si poporul chinez. Europa se scufunda nu geologic, desi va fi si acest fenomen cand noua Sodoma va trebui sa dispara, dar si moral la fel altii care rezoneaza cu „democratia” Ursulei.

  11. Roubini face propaganda sionista care se bazeaza economic pe trilioanele de dolari falsi tipariti de Federal Rezerve. China trebuie de fapt sa evite sa cada in capcana dolarilor fara acoperire care o pot duce la faliment si sa faca o dezvoltare robusta bazata pe valori reale palpabile in stransa colaborare cu BRICS. Orientarea in viitor catre pietele interne ale tarilor din BRICS inclusiv catre piata chineza care este nesaturata, va aduce dezvoltare reala si prosperitate. Bursele bazate pe dolari se vor prabusi inevitabil, tragand dupa ele toate tarile dependente 100% de dolarul american. China trebuie sa foloseasca dolarii americani doar pentru tranzactii masive de tip spot, pentru a evita pericolul rezevelor excesive de moneda americana. Nici trocul de produse nu trebuie neglijat. De pilda China poate vinde produse platite in petrol, produse agricole sau alte produse evitand evaluarile in dolari. Evaluarea unei economii si a cresterii sale pe baza calculelor in dolari americani devine tot mai mult o prostie. De pilda economia Rusiei calculata in dolari indica acolo foamete si saracie, cand in realitate in Rusia cosul zilnic de produse al unei persoane a crescut de la an la an in mod semnificativ.
    Pe de alta parte, avand in vedere ca toata economia occidentala este la bunul plac al oligarhiei finaniar bancare care declanseaza deliberat crize sau stinge crizele dupa bunul lor plac, Roubini este doar un amarat purtator de cuvant al intentiilor oligarhiei financiar bancare, nici vorba de expertiza economica. Toti asa zisii experti in economie din Occident sunt doar marionete, nu exista stiinte economice acolo unde exista doar deciziile marii finante care sunt total arbitrare.

  12. Imi spune si mie cineva cine eSte Roubini….
    Bai Roubini, China produce bunuri de larg consum mult mai mult decat speculeaza, pe cand SUA produce armament si doar SPECULEAZA…

  13. este economist devenit „mare” pt ca a anticipat criza din 2008 sau 2009, mare scofala, era la mintea oricui, daca si o senioare de 78 de ani isi mai amintea din ceea ce invatase la ASE ca: la zece ani se produce o criza economica si daca ne gandim noi suntem in criza cam din 2019 sau 2020, dar datorita Covid nu am observat apoi a venit problema Ukrainei, alta metoda de a iesi din criza prin razboi, acum incearca economia de razboi, iar daca nici asta nu va ”merge” vom vedea adevarul care cam este de 2370 de $/uncia de aur, mai mare devalorizare decat la criza precedenta cand a fost doar de 2000 de $/uncie…ceea ce-i curios e ca atunci scazuse pretul la petrol acum se mentine, poate si din cauza ca-i sanctionata Rusia si poate Venezuela…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.