Premierul se întâlnește cu reprezentanții organizațiilor civice

Update: Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă a precizat că reprezentanții ONG-urilor care se întâlnesc, miercuri, cu premierul Mihai Tudose, ar trebui să-i ceară demisia, aceasta fiind „singura cerere îndreptățită”.

„Singura cerere îndreptățită a protestatarilor din stradă împotriva modificărilor la legile Justiției la întâlnirea de astăzi cu premierul Mihai Tudose nu poate fi decât demisia acestuia. Președintele PNL, Ludovic Orban, încă dinainte de adoptarea legilor Justiției, i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Tudose în care-i cerea în mod imperativ să ia atitudine împotriva acestor inițiative si să-și dea demisia dacă acestea vor fi adoptate. Însă, legile au fost adoptate iar Tudose a tăcut politic, ceea ce-l face la fel de responsabil cu autorii atentatului din decembrie roșu la independența sistemului judiciar. Partidul National Liberal consideră că atât pentru lipsa de asumare a oricarei responsabilități în asaltul dat de majoritatea parlamentară PSD – ALDE la organizarea sistemului judiciar cât și pentru haosul administrativ, economic și fiscal în care a aruncat țara, Mihai Tudose trebuie să-și dea demisia urgent”, a scris Dancă, miercrui, pe pagina sa de Facebook.

Update: Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a susținut, miercuri, că, atât el cât și colegii săi sunt sunt curioși cum se vor desfășura discuțiile dintre premierul Mihai Tudose și reprezentanții celor 43 de organizații civice care au cerut o întâlnire.

„Prin natura funcţiei sale, Mihai Tudose este obligat să dialogheze cu absolut toată lumea, indiferent dacă îi place sau îi displace, la modul personal, partenerul de dialog. Prin urmare, nu există un cutremur în PSD din cauza acestei întâlniri de la Palatul Victoria. Din contră, atât eu, cât şi colegii mei suntem curioşi să vedem de câtă răbdare va putea da dovadă Mihai Tudose la această întâlnire şi dacă va putea să încropească un minim dialog cu reprezentanţii haştag Rezist şi ai ONG-urilor finanţate de Soros&comp”, a precizat Ștefănescu, într-un comunicat de presă.

Totodată, Codrin Ștefănescu a susținut că PSD are așteptări ca și președintele Klaus Iohannis să dea dovadă de un comportament asemănător.

„În concluzie, întâlnirea de astăzi, de la Guvern, nu are nimic scandalos în sine, ci pur şi simplu intră în firescul şi starea de normalitate pe care ne-o dorim cu toţii tot timpul în România, nu numai acum, de sărbători”, a adăugat Codrin Ștefănescu.

Prim-ministrul Mihai Tudose se va întâlni miercuri, la ora 11,00, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii a 43 de organizaţii civice, active în protestele de stradă, care au cerut o discuţie privind legile Justiţiei şi modificările la codurile penale.

Mihai Tudose a anunţat, sâmbătă, că acceptă întâlnirea propusă de cele 43 de organizaţii civice.

Reacţia şefului Guvernului a venit după ce 43 de organizaţii civice, active în protestele de stradă în privinţa propunerilor de modificare a legilor Justiţiei şi codurilor penale, au adresat o scrisoare deschisă premierului în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27-30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei.

„Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare”, a scris premierul Tudose, într-un comentariu publicat sâmbătă seară pe pagina de Facebook a comunităţii online Corupţia ucide.

Cele 43 de organizaţii civice vor să se întâlnească şi să discute cu Tudose în perioada 27-30 decemebrie.

„Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice şi statul de drept, libertatea şi bunăstarea concetăţenilor noştri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei. În adoptarea legilor justiţiei şi în discuţiile privind modificarea codurilor penale au existat deficienţe majore ale dialogului şi consultării dintre legiuitor şi societate în ansamblu. Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor şi instituţiile independente ale statului, dintre legiuitor şi instituţiile europene, dintre legiuitor şi partenerii noştri din Uniunea Europeană şi NATO pune într-un pericol major şi iminent separaţia puterilor în stat, respectiv rolul şi credibilitatea noastră în lume. Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice şi de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca naţiune”, se arată în document.

Asociaţiile civice semnatare ale scrisorii deschise sunt: #activAG Piteşti, Acţiunea Civică Galaţi, Alianţa Naţională a Organizaţiior Studenţeşti din România (ANOSR), Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia Civică ProFest, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Consiliul Tineretului din România, Corupţia Ucide, Curăţăm Galaţiul, Diaspora Franţa solidară cu România, Evoluţie în Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara (federaţie a 10 ONG-uri), Oradea Civică, Rădăuţiul Civic, Rezist Birmingham WMW, Rezist Dublin, Rezist în Bacău, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist München, Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezistam si la Paris, Rezist Zürich, #REZISTENŢA, România As We Want It- Milano, România Vie, Save Montana-New York, Ştafeta Steagului U.E., Valea Jiului Society, Vă vedem din Sibiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Sonsider o pierdere de timp intalnirea dintre premier si o haita de editat!

  2. smecher mihai: „baieti, eu va inteleg , dar chestiunea este la parlament, eu n-am nicio putere”

  3. M-as mira sa nu faca vreo nefacuta acest Tudose! Ceva gen dat arama pe fata? Ar fi cazul sa isi deconspire oficial provenienta si eventuala acoperire. Mai sti, poate ca SRI intoarce armele?

  4. Considerați că întâlnirea ar putea avea ca „scop” „discuții despre activitatea parlamentului”, probabil „în ideea” „exercitării influenței” guvernului la membrii ai parlamenului, organizându-se astfel un circuit de „feedback” al „informațiilor” „ocazionate” de comunicările făcute de parlamentari către alegători ?

  5. un gest frumos ….o cafea,un suc, o apa?A..sa inchida telefoanele…

  6. Tudose si Guvernul nu au absoult nicio treaba cu legile justitiei acestea fiind adoptate de catre Parlament. Din cate stiu Tudose nu este nici macar un sustinator al acestor legi insa in principiu el nu are atributiuni care sa ii permita sa le blocheze. Eventual dupa promulgare ar putea sa incerce sa adopte o ordonata de urgenta care se modifice continutul legilor insa nu cred ca CCR ar accepta asa ceva pentru ca s-ar incalca principiul separatiei puterilor in stat.

    In plus ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului si din cate stiu legile justitiei fac aceste lucru, deci ordonanta ar fi neconstitutionala din start. Nu in ultimul rand ordonata de urgenta trebuie aprobata de catre Parlament pentru a deveni permanenta si e clar ca legislativul ar respinge-o

    Avand in vedere tot ce am spus mai sus ce rost au discutiile asa ziselor organizatii civice cu premierul? Ce se urmareste de fapt avand in vedere ca Tudose nu poate face mare lucru in ceea ce priveste legile justitiei?

    • Adrian83 ,prea multe framantari ce denota panica , de ce nu ai incredere in Tudose ? Ce partid sustii daca isi fura caciula unul altuia ? De ce ” Monitorul Oficial ” a fost trecut de la Guvern in ograda Camerei Deputatilor ? Sincer , in actuala conjunctura , ti-ai dori sa fi membru CCR ?

    • @Nisipuri miscatoare

      Nu e vorba de ce partid sustin eu si daca am sau nu incredere in Tudose, e vorba ca puterea legislativa apartine Parlamentului si nu Guvernului. Legile justitiei nu sunt treaba lui Tudose sau a Guvernului ci a Parlamemtului. Cei de la asa zisele organizatii civice ar trebui sa se intalneasca cu liderii partidelor care formeaza majoritatea parlamentara pentru ca doar ei pot modifica legile justitiei.

  7. Țipăm și ne mirăm că nu avem autostrăzi când 43 de de organizații civice sunt active în proteste de stradă și nu la dat la lopată pe șantierul autostrăzii. Drăguț din părea lor ca nu au murit de drum lung venind, săraci cum sunt, cu autostopul din Franța, Birmingham, Dublun, Liguria, Milamo, München, Zürich, sau în container din Montana și New York.

    • Nu le mai duce grija astora, du-le grija SARACILOR lui Dragnea, amaratii VOTANTI ai PSD din Teleorman si Vaslui, din Sudul subdezvoltat si Moldova saraca, ei sunt SARACII Europei!
      Astia pe care tu ii numesti saraci NU prea arata a saraci, cei din Teleorman insa chiar SUNT Saracii saracilor!
      Grija lor NU o are nimeni!

  8. Foarte interesanta miscarea Tudose – P.TA Victoriei ! Poate deschide larg usa unei schimbari de conducere la PSD : conducere nepenala , contra conducere penala ! PSD ar iesi ar iesi extrem de cistigat ! dar si Romania !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.