Premiile Grammy, cea de-a 66-a ediţie

Pe 4 februarie 2024, este programată ceremonia decernării Premiilor Grammy, ajunsă la ediţia cu numărul 66. Cu acest prilej, Academia de Înregistrări din SUA va evidenţia cele mai bune înregistrări, compoziţii muzicale şi cei mai buni artişti din intervalul 1 octombrie 2022 – 15 septembrie 2023, potrivit grammy.com.

Evenimentul se desfăşoară la Crypto.com Arena din Downtown Los Angeles, locul care a găzduit alte 20 de ediţii. Va fi transmis, în direct, de postul de televiziune CBS şi va putea fi urmărit în regim de streaming pe platforma Paramount+.

Pentru a patra oară consecutiv, gazda ediţiei este producătorul şi comedianul sud african Trevor Noah. Nominalizările au fost anunţate la 10 noiembrie 2023.

Cântăreaţa şi compozitoarea americană Solana Imani Rowe, cunoscută pe scenă ca SZA, conduce în topul nominalizărilor, fiind prezentă la 9 categorii. Este urmată de interpreta de R&B şi pop Victoria Monet, precum şi de Phoebe Lucille Bridgers, cunoscută pentru stilul său indie folk, fiecare cu şapte nominalizări.

Tot şapte nominalizări a primit şi inginerul de sunet canadian născut în 1969 la Bucureşti, Şerban Ghenea, posesor al 19 trofee Grammy din 45 de nominalizări, precizează grammy.com.

Hazel Monet, fiica în vârstă de doi ani a Victoriei Monet, a devenit cea mai tânără persoană nominalizată la Grammy, pentru contribuţia avută la interpretarea piesei „Hollywood”, compusă de mama sa.

Printre cele mai importante noutăţi aduse de ediţia din acest an, se numără introducerea a trei noi categorii: Cea mai bună interpretare de muzică africană, Cel mai bun album de Jazz alternativ şi Cea mai bună înregistrare de Pop Dance. Astfel, numărul total al categoriilor a ajuns la 94.

În plus, numărul nominalizărilor la cele patru categorii vedetă, Albumul anului, Înregistrarea anului, Cântecul anului şi Cel mai bun artist debutant a scăzut de la zece, la opt.

Ca răspuns la dezvoltarea accelerată pe care Inteligenţa Artificială a cunoscut-o în ultimii ani, la 16 iunie 2023, Academia de Înregistrări a ţinut să precizeze că „numai creatorii umani pot candida şi pot fi nominalizaţi la Premiile Grammy. O lucrarea artistică ce nu poartă semnătură umană nu este luată în seamă la nici o categorie”.

Printre artiştii ce vor evolua live pe scena Premiilor Grammy din 2024 se numără: Billie Elish, Billy Joel, Dua Lipa, Luke Combs şi Olivia Rodrigo. Interpreta Joni Mitchell, în vârstă de 80 de ani, va susţine în premieră un spectacol la gala anuală, cu toate că artista are în palmares zece Grammy-uri, inclusiv un premiu pentru întreaga activitate, oferit de Academia de înregistrări din SUA în 2002.

Pioniera muzicii disco Donna Summer, regina muzicii country Tammy Wynette, trupa rap N.W.A. şi artista Laurie Anderson se numără printre artiştii recompensaţi cu trofee Grammy Special Merit Lifetime Achievement 2024, potrivit DPA. Ceremonia dedicată lor este programată la 3 februarie, cu o zi înainte de ediţia de anul acesta a Premiilor Grammy. Trofeul Grammy pentru întreaga activitate a fost acordat pentru prima dată în 1963 lui Bing Crosby.

Precedenta ediţie a Premiilor Grammy s-a desfăşurat la 5 februarie 2023. În topul nominalizărilor a condus Beyonce, cu nouă, urmată de Kendrick Lamar, cu opt, apoi de Adele şi Brandi Carlile, fiecare cu câte şapte nominalizări. Beyonce a devenit deţinătoarea celui mai mare număr de Premii Grammy din istorie, cu 32 de trofee, depăşind recordul dirijorului maghiaro-britanic Georg Solti. Totodată, Beyonce a egalat recordul de nominalizări al soţului ei, Jay-Z, fiecare cu câte 88 de-a lungul carierei.

Principalii câştigători de anul trecut au fost: Lizzo, la categoria Înregistrarea anului cu „About Damn Time”; Harry Styles la Albumul anului cu „Harry’s House”; Bonnie Raitt la Cântecul anului cu „Just Like That”. Samara Joy a fost considerată Cea mai bună artistă debutantă.

În 2022, gala Premiilor Grammy s-a ţinut la 5 aprilie. Vedeta ediţiei a fost interpretul şi compozitorul american Jon Batiste, cu 11 nominalizări şi cinci premii, printre care Albumul anului pentru „We Are”. Duetul Silk Sonic s-a remarcat la categoriile Înregistrarea anului şi Cântecul anului, cu „Leave the Door Open”. Cel mai bun debut l-a avut Olivia Rodrigo.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 4 mai 1959, fiind găzduită de Hotelurile Beverly Hilton din Los Angeles şi New York, în aceeaşi zi, potrivit grammy.com..

Prezentatorul spectacolului a fost umoristul Morton Lyon Sahl, considerat unul dintre primii actori de stand-up comedy. Printre câştigători s-au aflat artişti precum Count Basie, Domenico Modugno şi Henry Mancini, fiecare cu câte două distincţii. Trei premii Grammy au obţinut, în 1959, Ella Fitzgerald şi Ross Bagdasarian.

Liderul nominalizărilor a fost Frank Sinatra, propus la şase categorii. A câştigat însă doar la categoria Cea mai bună copertă pentru albumul său „Only the Lonely”.

Albumul anului 1958 a fost ”The Music from Peter Gunn”, semnat de Henry Mancini, compozitor care a rămas în istorie un nume de referinţă în domeniul coloanelor sonore pentru filme. Cântecul anului a fost desemnat „Nel Blu Dipinto di Blu (Volare)”, semnat de Domenico Modugno.

Istoria Premiilor Grammy a început în jurul anului 1950, când se vorbea despre Hollywood Walk of Fame, pe atunci un proiect prin care se dorea răsplătirea artiştilor cu rezultate remarcabile în industria divertismentului american.

Reprezentanţii caselor de discuri au trimis, la rândul lor, propuneri pentru stelele de pe bulevardele Hollywood şi Vine, însă au înţeles repede că o asemenea iniţiativă ar fi, din start, limitată. Multe cântăreţe, trupe, cântăreţi, compozitori şi producători nu erau incluşi, deşi aveau performanţe suficient de importante încât să merite atenţie. Drept urmare, liderii industriei muzicale americane au hotărât înfiinţarea unor distincţii asemănătoare Oscarurilor şi Premiilor Emmy.

Concret, în 1957 aceştia au fondat Academia Naţională a Artelor şi Ştiinţelor de Înregistrări din SUA, unul dintre principalele scopuri fiind premierea rezultatelor memorabile din domeniul muzical.

O variantă de lucru în privinţa numelui acestor premii a fost ”Eddie”, în memoria inventatorului fonografului, Thomas Edison. În final, după cum ştim deja, numele ales a fost Grammy, inspirat de invenţia lui Emile Berliner, gramofonul. Trofeul, ce reprezintă un gramofon, este placat cu aur şi realizat manual de Billings Artworks din Colorado.

Premiile Grammy sunt distincţii acordate anual de Academia Naţională a Artelor şi Ştiinţelor de Înregistrări din SUA, denumită în prezent Academia de Înregistrări din SUA, pentru a evidenţia în principal realizările din industria muzicală de limbă engleză din anul precedent. Sunt considerate echivalentele Premiilor Emmy acordate programelor de televiziune, Premiilor Tony, relevante în domeniul teatral şi al Oscarurilor pentru filme.

Cele mai multe trofee, în număr de 32, îi aparţin artistei Beyonce. La rândul său, U2 este cea mai premiată formaţie, cu 22 de trofee Grammy, conform www.grammy.com. Cel mai premiat producător este Quincy Jones, cu 28 de reuşite. Cei mai de succes rapperi sunt Jay-Z şi Kanye West, fiecare cu 24 de trofee. La capitolul interpreţi de jazz, conduce Chick Corea, cu 27 de premii. Inginerul de sunet cel mai premiat la galele Grammy este Al Schmitt, cu 20 de reuşite, urmat îndeaproape de Şerban Ghenea, cu 19.

Cele mai premiate albume din istoria Premiilor Grammy sunt ”Supernatural”, semnat de Santana şi ”How to Dismantle an Atomic Bomb”, al celor de la U2. Fiecare a obţinut 9 distincţii. Alte albume care s-au remarcat au fost ”Thriller”, al lui Michael Jackson şi „Genius Loves Company”, al lui Ray Charles, fiecare cu 8 Premii Grammy.

Cele mai multe premii obţinute în ani consecutivi la aceeaşi categorie îi aparţin Arethei Frank, în număr de opt, între 1968 şi 1975.

Adele este singura artistă din istorie care a reuşit de două ori să câştige la aceeaşi ediţie, în 2012 şi 2017, Premii Grammy la prestigioasele categorii Albumul anului, Înregistrarea anului şi Cântecul anului.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy televizată în direct a fost cea din 1971.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Niste mizerii. Non-muzica. De cel putin cinci ani nu s-a mai creat un singur song care sa merite sa fie ascultat. Comunistii daca veneau si bagau toti compozitorii in lagare si tot ar mai fi ramas cativa. Ce-au facut cu ei de au disparut complet e greu de inteles!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.