Preoţii, îndemnaţi să ceară bani „cu decenţă”

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a rugat pe preoţi să ceară „cu decență” contribuţiile băneşti. În acest sens a trimis o circulară către parohii în care menționează că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”, transmite, miercuri, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

De asemenea, tot în hotărârea Sfântului Sinod se spune despre contribuțiile benevole că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor. Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale.

În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, conform preotului Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Ce vorbesti taticule.
    Te costa o inmormantare mai mult ca o nunta.
    Acolo mai recuperezi din dar.

  2. Stati linistiti, vor fi acoperiti de lege! Da-i in judecata, pe ce baza daca nu ai niciun act la mana? Aceste practici sunt extinse in tiata tara la firmele care revizuiesc centrale termice! Caz concret: nu functioneaza centrala desi esti in cei doi ani in care se presupune ca ai garantie de la firma care revizuieste centrala. Chemi firma si ce sa vezi, te trezesti ca trebuie sa platesti 170-200 lei pentru o piesa schimbata de acel individ, platesti dar nu iti da factura sau chitanta niciun agent care face revizia centralei! Cine ii controleaza pe acesti ‘excroci’ la buzunare? Nimeni!, atata timp cat continua! Sau, mai e alt caz concret, ai facut revizia cu o firma, ai numarul de telefon si 2 ani de zile sunt obligati sa remedieze problema! Dai telefon si dai si dai, dar nimeni nu raspunde! Cine ii controleaza pe acesti lepre?!

    • sper sa dispara si astia intr-o zi cum va disparea si psd
      sint o povara pe umerii statului si cetatenilor

  3. Vreau să fac unele precizări referitor la acest subiect.Salarizarea preoților presupune o cotă de la stat, între 60-80 la sută, in funcție de vechime, de numărul de familii din parohie.Din această cotă preotul plătește tot ceea ce înseamnă impozit, contribuții sociale ca angajatorul și angajat.La aceasta se adaugă cotele către centrul eparhial de care aparține. Dacă mai rămâne ceva, din această cotă, mai ia și preotul ceva, dacă nu rămâne nu i-am nimic! Trebuie să își completeze salariul din serviciile din parohie! Tot din veniturile din parohie trebuie să plătească și utilitățile la biserică! Dacă are servicii preotul își ia salariul, dacă nu are servicii nu are nici salariul! Ce am spus are în vedere preoții de la țară, cu parohiile mici, sărace.Ceilalti, la oraș, cu parohiile mari,nu au probleme.Dar ei sunt mai puțini!

  4. He mă, ortodoxu, Păi are cunoștințe popa ăsta al tău, de ce inseamnă decență ? Ăsta n-a auzit cuvântu nici la seminar, nici in peșteră,.Nu are modestie și aptitudini de decență, de când a coborât de pe măgar și s-a suit in merțan,.cu turbanu aurit..

  5. Nu inteleg de ce popimiea trebuie sa ceara bani pentru serviciile lor daca au salariu de la stat pt ceea ce fac! In plus are dreptate marele urs ca ei nu stiu ce inseamna „decenta”! Sumele date de enoriasi nu sunt taxate fiscal, deci fac evaziune sustragandu-se de la plata taxelor! Asa s-au imbogatit pe spinarea enoriasilor creduli! Ce rusine!

  6. Astia de pupati moaste luati de cotizati! E ca sindicatul.
    Nu ma bag, atunci nu cotizez si al cu barba sura ma poate da afara.

  7. Biserica ortodoxa nu a impus si nu impune taxe obligatorii. Majoritatea romanilor plateste o taxa cand se insoara, una sau doua cand isi boteaza copiii si alta cand unul sau altul pleaca dintre noi. Atat! In rest ani de zile mai toti nu dau un leu bisericii. In schimb pocaitilor care latra mereu la adresa ortodoxiei li se impune zeciuiala anuala. O fi asta un obicei ‘primitiv’ iar daca este de ce nu renunta la el?

  8. #georgel- nu poate fi corecta nici o taxa luata pt nici o religie, mai ales cand preotii-pastorii au salarii de la stat! Se pare ca nu esti ortodox pt ca zilnic preotul incaseaza bani de la enoriasi pe acatiste, nu numai la botez, cununie si inmormantare, de aia sunt asa de „auriti” preotii si nu imi e rusine nici cu pastorii care isi „trag” case si masini scumpe! Religia nu ar trebui sa fie o afacere profitabila, dar se pare ca inca suntem in evul mediu in aceasta privinta!

  9. Credința e în sufletul omului!la doctor dai,la popă dai,la milițian dai,la magazin dai,la primărie dai.tie îți dă cineva ceva ??? când vor dispare acestea atunci se va fi născut și omul!dar mai va!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.