Preşedintele a făcut cu prisosinţă dovada priceperii sale de a edifica un stat poliţienesc, multilateral consolidat

Ion Stan a fost condamnat la 2 ani cu executare. Povestea cu flagrantul legat de mită a căzut. Nici procurorii de la DNA n-au mai susținut-o la proces deși, vreme de aproape doi ani, l-au terfelit numai cu ”luare de mită”. Pînă la urmă, acuzația s-a redus la trafic de influență cu găleți de plastic.

Cine a urmărit procesul sau a citit dosarul știe că povestea găleților este și ea nedovedită și trasă de păr. Mecanismul pus la cale de Traian Băsescu s-a organizat și a dus la bun sfîrșit comanda. În loc de alte comentarii, reproducem o declarație politică a lui Ion Stan înregistrată la Camera Deputaților în 15 noiembrie 2011, document care îl viza pe Traian Băsescu cel acuzat de organizarea specială a Justiției.

„Independenţa justiţiei – ultimul fundament al statului de drept care încearcă să salveze aparenţele separaţiei puterilor – este grav ameninţată de un preşedinte dictator”

Încă de la jumătatea primului său mandat, cetăţeanul-preşedinte a făcut cu prisosinţă dovada priceperii sale de a edifica un stat poliţienesc, multilateral consolidat, în care să aibă la îndemână tot mai multe pârghii prin care justiţia să fie controlată, îngenuncheată, în care legile se fac de azi pe mâine şi se modifică chiar înainte de a intra în vigoare, în care reformele există doar în vorbe şi prestaţii televizate.

Pe cale de consecinţă, în primăvara anului 2007, preşedintele-dictator a fost suspendat din funcţie şi s-a prezentat, într-o stare jalnică, la reşedinţa ambasadorului Statelor Unite ale Americii, pentru a se umili şi cerşi susţinere.

Apoi, s-a lansat într-o campanie de acuze grave de corupţie, calomnii şi insulte la adresa adversarilor politici, susţinute printr-o amplă agresiune propagandistică. Apoi, după revenirea în funcţie, avea să se folosească de instrumentele poliţiei politice pentru înscenări judiciare, după teza stalinistă: „Condamnă-l şi după aceea fabrică probele”.

După ce şi-a însuşit întreg arsenalul dezinformării politice, la adăpostul operaţiunilor de manipulare a opiniei publice şi folosindu-se de patentele unor servicii străine pentru câştigarea prin fraudă a celui de al doilea mandat de preşedinte, impostorul a uzat de prerogativele funcţiei prezidenţiale pentru a da Curţii Constituţionale o configuraţie după chipul şi asemănarea sa, care să nu-i mai sancţioneze atentatele la fundamentele democraţiei şi ale statului de drept.

Cum însă, unele instanţe de judecată, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înţeles că nu pot fi mai presus de Constituţie şi legi, sancţionând abuzurile statului poliţienesc împotriva drepturilor cetăţenilor, chiriaşul de la Cotroceni s-a supărat şi, depăşindu-şi prerogativele, s-a lansat în atacuri publice denigratoare la adresa justiţiei. Mai mult chiar, a chemat-o la ordine.

Participând la Reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, care a avut loc la Ministerul Justiţiei, preşedintele-dictator s-a folosit de prima sa prezenţă la acest minister, pentru a chema la ordine magistraţii, permiţându-şi să-i înfrunte ostil, ameninţător, să-i blameze şi să-i terfelească, din postura de mediator între puterile statului, care, în opinia sa, i-ar conferi dreptul de a-i stigmatiza, la stâlpul infamiei, pe oamenii legii.

Tonul şi mesajul dictatorial cu care cetăţeanul-preşedinte a intruzionat principiul independenţei justiţiei nu este atât de îngrijorător ca fapt în sine, pe cât de gravă şi iremediabilă rezultă a fi amnezia chiriaşului de la Cotroceni în ceea ce priveşte obligaţiile sale şi ale statului de a se supune legilor şi normelor constituţionale.

Preşedintele-dictator a atacat justiţia din România doar pentru că magistraţii judecă în conformitate cu legile acestui stat. Erijându-se într-un judecător suprem deasupra Constituţiei, Traian Băsescu le cere, pur şi simplu, magistraţilor să nu mai judece în spiritul legii. În acest fel, a călcat, din nou, în picioare instituţia fundamentală a statului chemată să stabilească adevărul şi să facă dreptate numai în numele legii.

Atacul fără precedent lansat la adresa puterii judecătoreşti, discreditarea sistemului judiciar de către Preşedintele României este un demers periculos şi inadmisibil. Atacurile de acest gen induc populaţiei un sentiment de neîncredere în justiţie şi prejudiciază grav percepţiile externe asupra României.

După 7 ani, dictatorul nu s-a democratizat şi nu este capabil să-şi înţeleagă obligaţia constituţională de a media între puterile statului şi de a asigura buna funcţionare a autorităţilor publice.

Recentele aserţiuni ale preşedintelui-dictator demonstrează perspectiva profund conflictuală şi evident anticonstituţională a celui care atacă violent instituţii fundamentale ale statului – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii -, jigneşte grav presa şi împarte cetăţenii români în buni şi răi, vinovaţi şi nevinovaţi, în funcţie de interesele sale conjuncturale.

Conform legii fundamentale, rolul instituţional al Preşedintelui României este acela de mediator. De 7 ani, Traian Băsescu încalcă sistematic Constituţia României. Recidiva recentă demonstrează că un asemenea rol nu i se potriveşte, că este inapt pentru mediere, pentru identificarea de soluţii, iar „înzestrările” sale dictatoriale nu sunt compatibile cu prerogativele funcţiei de preşedinte.

Ar fi inutil să-i cerem lui Traian Băsescu ceea ce nu este în stare, adică să fie un preşedinte al României supus Constituţiei şi legilor ţării, cu credinţa în valorile democraţiei şi cu teamă de Dumnezeu.

Pe cale de consecinţă, având în vedere că ceea ce a făcut Traian Băsescu este complet inacceptabil într-un stat de drept, clasa politică responsabilă trebuie să declanşeze procedura de suspendare şi ulterior de demitere a sa din funcţia de preşedinte al României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.