Președintele, iar cu jalba în proțap la CCR

Klaus Iohannis a sesizat din nou CCR. De data aceasta cu privire la Codul administrativ al României.

Printre altele, preşedintele României critică articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală. Klaus Iohannis , el însuși membru al unei minorități naționale, a criticat articolul care prevede că „autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere, pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).”

„Lăsând practic la libera apreciere (în absența oricăror criterii obiective – procent sau număr absolut) a autorităților și instituțiilor publice, precum și a altor entități juridice decizia cu privire la asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale, se poate ajunge la situații în care o limbă a unei minorități naționale să fie utilizată în raporturile instituționale oficiale, deși minoritatea respectivă nu are în mod efectiv o pondere semnificativă la nivelul unității administrativ teritoriale, pondere consacrată prin raportare la un criteriu obiectiv“, se precizează în comunicatul Administrației prezidențiale.

„Mai mult decât atât, Constituția nu a reglementat o posibilitate de a utiliza limba unei minorități naționale în relațiile cu autoritățile publice, ci o obligație, dar această obligație se naște în măsura în care există o „pondere semnificativă” de cetățeni care vorbesc limba respectivă. Nu în ultimul rând, continuând argumentul de mai sus și pentru a-l eficientiza, în condițiile în care există mai multe minorități naționale care nu au o pondere de 20% la nivelul unității administrativ teritoriale și autoritatea publică ar decide folosirea doar a uneia dintre limbile minorităților naționale, s-ar ajunge la încălcarea art. 16 alin. (1) și (2) din Constituție, întrucât s-ar crea un privilegiu pentru cetățenii unei minorități naționale cu o pondere mai mică de 20% în raport cu cetățenii altor minorități din aceeași unitate administrativ teritorială, de asemenea, cu ponderi mai mici de 20%.

Totodată, legiuitorul nu ține cont nici de dispozițiile reglementării cadru în materie, care instituie regulile aplicabile în materia folosirii limbii în unitățile administrativ-teritoriale în care locuiesc cetățeni aparținând minorităților naționale, anume Legea nr. 282/2007 pentru ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, adoptată la Strasbourg la 5 noiembrie 1992. Potrivit art. 7 din această lege, „Prin sintagma zonă în cadrul căreia o limbă regională sau minoritară este folosită, prevăzută la art. 1 paragraful b) din Cartă, se înțelege unitățile administrativ-teritoriale în care o limbă regională sau minoritară este folosită de cel puțin 20% din numărul locuitorilor acelei unități administrativ-teritoriale”.

 

Preşedintele critică şi introducerea pensiilor speciale pentru unii dintre aleşii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene.

„În varianta votată de Parlament se prevede că „(1) persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, care au exercitat funcţii de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă”, iar cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, şi este prevăzut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială prin anexă distinctă la legea anuală de aprobare a bugetului de stat“, se prevede în același document.

”Vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că prevederile Legii privind Codul administrativ al României sunt neconstituţionale”, se arată în finalul sesizării.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Individul asta sa-si faca un consult medical la cap! Cred ca nu le are toate in regula!

    • Poate in capul tau e o barabuleala. Presedintele contesta in mod corect abuzuri si ilegalitati!

    • E un bou cu frâna, si-un gica-contra cu orice pret. Astea-i sunt mijloacele, putine si precare, la fel cum i-a fost „cariera” dascaleasca la Sibiu (mai scutiti-ne cu hermanstadt!). Se termina circul marca SB curând, deja si-au luat elefantul inapoi, mai e mascariciul.

    • Barabula ai un cap de…..P. Cum poti accepta folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală? ESTE ANTICONSTITUTIONAL ! Normal ar fi ca românii sa-l scoata din Parlament pe Dragnea cu picioare-n dos ! Ceea ce face acum Dragnea este criminal împotriva natiei române.

    • Pt. Oana: El contesta numai ca sa se prefaca ca munceste. Cand CCR a decis ca Kovesi trebuie demisa, el de ce a stat o luna pana sa aplice decizia?

      Pt. Claudiu: Ungurii sa-si foloseasca limba acolo unde sunt majoritari. Legea asta e valabila peste tot in lume. In Canada in Quebec franceza este folosita in administratia locala pt ca majoritari acolo sunt francofonii. Deci termina cu isteriile si cu obsesiile tale cu Dragnea. Iohannis vrea sa provoace un conflict inter-etnic intre unguri si romani. Probabil ca asta i-a poruncit Soros.

  2. Barabula…consultul la cap este cazul sa ti-l faci tu…sesizarea CCR este corecta…recitește argumentele… pana înțelegi…privilegiile oferite de psd minorității maghiare și…șmecherilor din administrația locala:primari-consilieri care…în 29 de ani de…capitalism de cumetrie…au jefuit avuția națională prin retrocedări și au siluit arhitectura localităților prin PUZ-uri care au transformat spatiul comun intr-un circ imobiliar…acum îi și premiem cu pensii speciale pentru ca…ne-au furat si invadat cU sarmalute,mici si bere…din banii noștri sau ai…prietenilor de furaciuni din banul public.

    • Da, iti multumim pentru opinia ta de expert in spalatul de WC-urilor.

    • Nu vedeti padurea de copaci(ma rog,poate ca proverbul nu mai e de actualitate din cauza …),dar,daca va ganditi numai la minoritatea maghiara,gresiti;exista o alta minoriatate bine reprezentata si in sanul minoritatii maghiare(deocamdata,se declara maghiari),care,daca va fi bine instruita ,s-ar putea sa constientizeze avantajele acestui cod si sa le solicite pentru sine…la Bucuresti,de pilda

    • Pt dan: Daca te referi la indo-rromi, afla ca istoric vorbind ei nu au fost niciodata majoritari in niciun judet din Romania, nu exista nicio baza sau pretext pentru ca ei sa-si ceara „drepturi”.

  3. In cazul Codului Administrativ sint de partea lui Johannis . E de-a dreptul devastator pt toti , in primul rind pt romanii din Harcovstan. Cum a putut PSD sa dea drumul la asa ceva ! Pe vremea lui Nastase s-a instalat la Arad Monumentul Ungariei Mari . De atunci ,la Arad PSD nu mai reuseste sa se ridice . Si nu se va ridica vreodata fiindca pacatul a fost capital .

  4. De data aceasta, Presedintele are dreptate, iar argumentele prezentate in articol sunt inutile. Legea respectiva este perfect neconstitutionala!! Citez din Constitutie: „Art. 13 – Limba oficială. În România, limba oficială este limba română.”. Punct!!! Asadar, orice act administrativ editat intr-o alta limba decat cea romana, reprezinta o incalcare a Constitutie, de asemenea, orice Lege care incearca sa legifereze acest lucru, este neconstitutionala.

  5. De acord in acest caz cu KLAUS WERNWR IOHANNIS.Ce tara de pe aceasta PLANETA mai acorda atatea drepturi minoritatilor nationale???Ce ar insemna ca SUA sa acorde aceste drepturi minoritatilor ce locuiesc si au cetatenie americana in acest stat???Cate limbi s-ar oficializa ca sunt nationale pe teritoriul lor ???Mergeti in COVASNA si HARGHITA si intrebati in limba romana ceva si o sa va convingeti cum vi se raspunde in maghiara ca nu intelege romaneste.coalitia de la guvernare PSD-ALDE,pentru cateva voturi au vandut aceasta tara.SA VA FIE RUSINE!!!Reprezentantii UNGARIEI fac ce vor ei in acesta tara.Se plimba ca VODA prin loboda.Generalii criminali pentru poporul roman au monument la ARAD.

    • Nu are dreptate. In Canada in Quebec franceza e limba oficiala, impreuna cu engleza. In Spania bascii din Bilbao au drepturi similare. In Ucraina, pana sa vina nazistii la putere, toti minoritarii (inclusiv romanii) isi puteau folosi limba in scoli si in zonele unde erau majoritari. Iohannis incearca sa provoace un conflict inter-etnic intre romani si unguri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.