Preşedintele sud-coreean a fost suspendat

Parlamentul sud-coreean a adoptat sâmbătă o moţiune de demitere împotriva preşedintelui Yoon Suk Yeol, ca urmare a încercării sale eşuate de a impune legea marţială în Coreea de Sud pe 3 decembrie, transmite AFP.

Un total de 204 deputaţi au votat în favoarea moţiunii, în timp ce 85 au votat împotrivă. Trei deputaţi s-au abţinut şi opt buletine de vot au fost declarate nule, potrivit rezultatului anunţat de preşedintele camerei.

Zeci de mii de protestatari adunaţi în faţa sediului Adunării Naţionale în aşteptarea votului şi-au exprimat bucuria în momentul anunţării rezultatului, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului.

Preşedintele Suk Yeol Yoon este acum suspendat, iar Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a valida sau invalida demiterea sa. Interimatul va fi preluat de premierul Han Duck-soo.

Dacă instanţa va confirma demiterea sa, Yoon Suk Yeol va deveni al doilea preşedinte din istoria Coreii de Sud care a fost destituit, după Park Geun-hye în 2017.

Exista însă şi un precedent de demitere votat de Parlament şi apoi invalidat două luni mai târziu de Curtea Constituţională: cel al lui Roh Moo-hyun în 2004.

Invocând în special dificultăţi în adoptarea bugetului său, Yoon Suk Yeol a uimit ţara impunând surprinzător legea marţială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, înainte de a fi obligat să o abroge şase ore mai târziu, sub presiunea parlamentului şi a străzii.

Vizat de o anchetă pentru „rebeliune”, lui Yoon, 63 de ani, îi este interzis să părăsească ţara, la fel ca foştilor săi miniştri ai apărării, internelor şi comandantului scurtei legi marţiale. Doi înalţi responsabili ai poliţiei au fost, de asemenea, arestaţi.

Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Ăsteia tot executa și suspendeaza.
    La alții nici cu termenul expirat nu pleacă 😆😆😆

  2. Așa se face CURĂȚENIE în coloniile împrăștiate în toată Lumea ale Marelui Lickurici imperialist!
    Moș Ion Roată șî „Ford”-u’: acu’ urmează aceeași procedură în koloniia Rromînika dă West, ce va fi apoi aneksată Rromînkăi di iEst (Șuolduova dintri Pruty șî Dniestr). Cî „UNIRIA FAȘI PHUTEREA !”, brie, uo dzîs Știefan Șiel Sfînt anieksat di Bukali……[Rumburak]

  3. Intr-adevar lumea se schimba. Iar noi nu bagam de seama. Ca intotdeauna…

  4. Toată lumea de prin România, din reflex indus de propaganda occidentală, etichetează Coreea de Nord ca fiind o țară dominată de dictatură. Ceea ce puțin știu este faptul că și Coreea de Sud împărtășește același tipar de deficit democratic. Toți președinții Coreei de Sud au avut derapaje absolutiste, totalitare. Mulți dintre foștii președinți au fost inculpați și chiar condamnați la moarte. Ca atare, modelul totalitar al ambelor state e înrădăcinat în structura lor existențială. Dar cine să mai citească și să înțeleagă într-o țară care se lasă pe mâna etichetelor?

  5. Uite ca se poate! La altii!
    Astia au Parlament nu tradatori de tara ca la noi!

  6. Mai aveti putintica rabdare ca aceiasi situatie o sa vina si la noi !

  7. „Nimeni nu-si salveaza OMUL” 🤣🤣🤣🤐🤫
    desi straniu-misteriosul MISHTEAUX avertiza din timp (parca 😀 stiind ca) „multi vor fi de salvat” in perioada „proorocita” , mi-e stranie doar ghicita faza, ce-a mai secretoasa pana acum — „faza cu POGROAMELE” 😉 )

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.