Prețul pâinii, încotro!

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu.

Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole.

„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a declarat Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Daea a vizitat, sâmbătă, câteva ferme şi instalaţii agricole de pe raza comunei Sânmihaiu de Câmpie, după care a avut o întâlnire de lucru cu fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

20 de Comentarii

  1. Ne intereseaza pretul la alimente care ne fac rau: paine, ulei, zahar ? Popor de cretini, cu Inexistentul inainte.

  2. In fine,Daea a inceput sa vorbeasca ca Viktor Orban la Tusnad!”Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine „e un citat cu care si Aristotel s-ar fi laudat, nu mai vorbesc de Hagi”ca sa fie bine,sa nu fie rau”

  3. se spunea ca romanii mananca prea multa paine 80 kg pe an. Deci 80.000g/365zile=219 grame/zi. In trecut ratia unui bolnav de diabet era de 200 de grame paine/zi deci daca de nevoie vor scadea ratia inseamna ca toti vor scapa de diabet si vor avea silueta visata de unul care merge la mare ca sa vada siluete…Branza zisa cascaval este de trei ori mai scumpa decat carnea…altii se vor adapta pe youtube sunt retete de lipii, apa faina si o tigaie…n-am incercat, dar poate fi o solutie…

  4. „ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut”.
    Altceva nu vor, cum ar fi un profit, oricât de mic (dar mai bine mai mare).
    Bravo, Daea, comunist mic (la minte) ce ești!

  5. Pretul painii de 1,80 lei cum am vazut intr-un reportaj este ridicol. Mai lasati agitatia asta fara sens. Pentru painea aia de pe raft se munceste inzecit. Munca trebuie platita si energia pentru fabricarea ei. La munca putorilor nu stati cu mana intinsa la stat. Romania arata ca o casa de putori alogene hranite gratis de stat, fara organizare si simt practic. Pretul curentului ridicol de mic inainte de mariri si tot asa. Ipocriti peste tot.

  6. alti privati care fac pretul dupa piata dar primesc subentii de la stat!

  7. Am inteles ca Daea l-a depasit pe Putin, a declarat razboi total cormoranilor. Ii mananca pestele narodului…De ce tace media…

  8. Acest domn Daea sigur incearca sa ne explice ca de fapt painea va fi mai scumpa pt. ca preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. Corect, are dreptate omul, dar nu se intreaba de ce toate astea au devenit acum mai scumpe si de fapt cine se face vinovat pt. aceste scumpiri ? Asta ar fi trebuit sa ne spuna domnul Daea ca de vazut vedem si noi ca toate astea sau scumpit si datorita lor si painea este acum mai scumpa.Nu ar fi fost mai bine sa ne spuna ca vinovati pt. tot ce vedem sint restrictiile date de americani si Comunitatea Europeana Rusiei, care acum se intorc ca un bumerang asupra noastra.Si asta este doar inceputul ,pt. ca in urmatoarele luni vom simtii si mai mult afectele acestor restrictii date de capitalisti rusilor.

  9. Poate că producătorul de grâu e modest la prețuri, dar samsarul de cereale, nu. Că el e capitalist. El face piața. Și prețul. Fie că vrea sau nu vrea domnul ministru.

  10. Un kilogram de pâine costă în Sibiu de la 10 lei în sus. O familie tânără cu doi copii de scoală la care le pui un sandvici minim o pâine de 1 kg pe zi înseamnă 10 lei pe zi. Cum 9 ani reducerea TVA la Pâine e de la 24% la 9% adică de la o pătrime la sub o zecime din prețul pâinii a dus la scumpirea pânii în Sibiu cu peste 50%. Pâine de 4 lei a ajuns 7 lei. Acum făina este din grâun anul trecut iar la supermarketurile străine făina cu sigla lor s-a scumpit cu cel mul 20%, iar făina cu nume românești Dobrogea, Băneasa, Țara mea(!), Raftul bunicii cu 50%!!! Dacă pâinea ajunge la toamnă 15 lei pe kilogram va costa pe o lună o treime din salariul minim pe economie nu știu ce bani pentru facturi curent, gaz, apă, telefoane, caiete, haine și mâncare mai rămâne la o familie tânără cu 2 copii.

  11. Toată pâinea să fie trimisă în Germania, noi putem să mâncăm și mămăligă, eventual crupe fierte, că și porumbul e scump. Nu vă mai săturați, viermilor!

  12. Va creste pretul pentru ca sa nu mai cumpere romanii, si pentru a hrani alte natii straineze din strainatate?! Au si ati bandut tot, au si ati concesionat si zilele cetatenilor care traiesc inca in Romania! Ce pastele mamii voastre mai aveti de chinuit?!

  13. Sub ochii aprobatori ai lui Iohanis si Ciuca s-au golit rapid silozurile de la Dunare si mare in ultimile luni. Reactia pietei interne este normala.

  14. Se pare că dl G.D. a lipsit la lecția de gramatică unde se spunea că după „încotro” urmează ?, nu !.

  15. Grea si complicata este gramatica la G.D. Sau nu punem semnul intrebarii dupa „incotro” ca sa nu deviem de la directivele „verzi” ale ue? In definitiv corect politic era ca dl. Daea sa il acuze pe Putin pentru pretul crescut al painii, n’asa ? Data viitoare sa aibe grija ca DNA nu doarme.f

  16. Poate multi nu-s filologi, poate unii doar vor sa comunice. Credeti ca sunteti superior pt ca scriti corect? Eu n-am scris poate niciodata corect, dar cred ca in viata asta sunt om. Si noi avem loc sub soare ca si dvs.

  17. s@@@@ tr@@@@itzi biiiineeeeee! h@-h@-h@@@@! / perov
    intrebare catre ctzu praf pe nasuc: CAT COSTA PAINEA?? SCARTZU: NU STIU! NU MANACA PAINE! h@@@-h@@@-h@@@@
    LUATI NISTE COZONAC, M@I-H@I-M@I DRAGA (TOVARASHI)!

  18. Și care-i „elementul de cost” de la 13,2USD/baril costuri de producție OMV-Petrom, costuri recunoscute în raportul din semestrul al 2-lea 2021, la 100USD/baril și mai mult (de zece ori mai mult) cît ni-l facturează?

  19. Dj Vasile Daea

    Hai dă-i bătaie, DJ Vasile,
    Se-nvârteşte roata,
    O să fie pâine!
    Hai dă-i bătaie, DJ Vasile,
    Se-nvârteşte roata,
    O să fie pâine!
    Se-nvârteşte roata morii,
    O să fie pâine,
    Hai dă-i bătaie, DJ Vasile!
    Se-nvârteşte roata morii,
    O să fie pâine,
    O să fie ploaie, o să fie mâine, măi!
    Vasile!
    https://lyricstranslate.com

  20. Nu trebuie să fii filolog ca să știi că după „încotro” urmează ? Cred că 8 clase sunt suficiente, numai că un jurnalist se presupune că a studiat un pic mai mult.

    Complexele de inferioritate ale celor care nu sunt în stare să învețe limba strămoșilor lor nu mă impresionează. Sunt oameni care fac facultăți la senectute, așa că burta pe carte, stimabile!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.