Prețul roşiilor româneşti se dublează până în piețe

Câteva zeci de producători de tomate din judeţul Olt au început să recolteze şi vând tomatele la preţuri între 25 lei şi 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianţi, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

Preşedintele SPA Olt a explicat câteva din motivele pentru care tomatele româneşti au în prezent, în pieţe, preţuri de peste 40 de lei pe kilogram şi a punctat că treptat, până în luna mai, odată cu creşterea numărului de producători şi a cantităţilor livrate, preţul ar putea scădea la circa 20 de lei pe kilogram.

În această perioadă au recoltat numai „pionierii”, „adevăraţii profesionişti” care au experienţă şi au investit timp de mai mulţi ani pentru aducerea unor tehnologii noi, pentru sisteme de încălzire mai eficiente.

„Au început să recolteze tomatele în această perioadă puţini producători, chiar foarte puţini, vorbim de aşa numiţii ‘pionieri’ care au şi experienţa necesară, de peste 7-8 ani. Ei sunt cei care de fiecare dată au riscat, cei care au dezvoltat şi puterea calorică, pot să spun că sunt adevăraţii profesionişti, vorbim de tomate în solarii, nu în sere. Ei au investit în sisteme de încălzire, în tehnologie care să le permită să recolteze la finalul lunii martie. Au avut un consum foarte mare de combustibil şi au muncit permanent de la finalul lunii decembrie, de când au plantat. De aceea şi preţul primelor tomate este mai mare.Vorbim şi de un număr foarte mic de producători care recoltează în prezent. Dacă în perioada 15 – 20 martie, când au fost recoltate primele tomate, vorbeam de câţiva producători în toată ţara, primii fiind cei din sudul judeţului Olt, acum, să zicem că ne ducem cam la 20 – 30 de producători”, a spus Ion Păunel.

El a menţionat că de la fermă un kilogram de tomate este achiziţionat cu preţuri între 25 lei şi 32 lei şi le-a transmis comercianţilor rugămintea de a pune adaosuri mai mici.

„Preţul tomatelor din piaţă indică un adaos de 50% – 60% fată de preţul de achiziţie, de cel cu care pleacă de la producător. Avem nevoie de revânzători, de comercianţi, dar îi rugăm să aibă şi ei adaosuri mai mici, mai lumeşti, să le spunem aşa. Pentru că acum noi găsim tomatele româneşti în pieţe cu preţuri între 40 şi 60 lei pe kilogram, în funcţie de calitate, dar ele pleacă de la producător cu preţuri între 25 şi 32 de lei pe kilogram”, a precizat Păunel.

Liderul organizaţiei de fermieri a punctat că la începutul lunii mai, de Paşte, numărul producătorilor care vor recolta va ajunge la câteva mii, motiv pentru care şi tomatele vor avea preţuri între 10 lei şi 20 lei pentru un kilogram.

„În două săptămâni cred că vor ajunge să recolteze circa 500 – 600 de producători şi până la începutul lui mai, cam toţi care au avut sisteme de încălzire, cel puţin 1.500 – 2.000 de fermieri numai din judeţul Olt. Se pare că anul acesta fermierii mizează pe o producţie mai mare şi speră să obţină câştigul din vânzarea unei cantităţi mai mari. Eu cred că de Paşte, la fermieri preţul pentru un kilogram de tomate va fi între 8 lei şi 14 lei iar în piaţă va fi între 10 lei şi 20 de lei. E însă numai o estimare, o previziune”, a menţionat Ion Păunel.

Mulţi dintre producătorii de tomate în spaţii protejate din judeţul Olt au beneficiat în anii anteriori de ajutor de minimis prin programul „Tomata” şi au început să se înscrie pentru sprijinul de 1.500 de euro ce se va acorda anul acesta, printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Până miercuri, în judeţul Olt erau depuse peste 2.300 de solicitări pentru sprijinul prin schema menţionată acordat producătorilor de tomate în spaţii protejate, a precizat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.

„Producătorii de tomate au depus peste 2.300 de solicitări, avem şi echipe în teren, atât pentru verificări ale suprafeţelor şi culturii, împreună cu APIA, cât şi pentru preluarea dosarelor, astfel încât să venim în sprjinul fermierilor, să nu mai fie ei nevoiţi să vină cu dosarele, să aştepte, să facă drum de zeci de kilometri”, a spus Mihaela Luminiţa Mareş.

Pentru această schemă de ajutor, producătorii de tomate pot depune cererile până la data de 10 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. O sa cumpăr Roshii când or sa fie 3 lei Kilogramul in Piatza si 6 lei la Supermarket ! Am Pensia Mica de 1300 de lei !

  2. Mai terminați cu prostiile! Nu exista roșii românești, toate sunt vopsite cancerigen! Hot fermierul,fermierul hot! Guvernul vrea să extermine populația! ANPC-ul doarme pe coada!

  3. Aloooo!, piețele sunt pline cu roșii de import inclusiv mutate de la supermarketuri! Am noroc că mai cunosc pietrari și primesc informații reale să ocolesc perete din produse.

  4. De cate ori am fost la turci, Belek, Lara, Izmir, Kusadasi, Istanbul, Capadocia am mancat legume fara niciun gust. Apa chioara. Am vazut cum sunt culturile lor de legume. Vai de mama lor. Pai la noi a Aur pamantul si agricultura, dar ne-am cretinizat si aducem seminte olandeze si substante de crestere rapida si protectie la daunatori. Si avem un hibrid. Sunt putini care mai fac rosii adevarate. Toti vor profit mult, cat de mult, banutu sa ne ingropam in banutu! Dupa ce ne inmormanteaza de la vreun cancer mai facem banutu…

  5. Roșiile sunt bombe cancerigene. Nu contează ca vin din Olanda Turcia sau sunt Românești. Roșiile de seră pe timp de iarnă erau curate dar asta era în anii ‘70 ce sere erau prin Bercen pe sute de hectare. Pe vremuri erau roșii curate. În zilele noastre legumele sunt cat de cat OK dacă le consumi pe timp de vară. În curând va apare o altă problemă căpșunile. Bagă ăștia azot de vrei să bei apă după ele. În ultimii ani calici au stricat și pepeni. În disperare după profit fac solarii ca pepenii să fie cat mai timpurii. Și la pepeni bagă la azot de au o iuțeala nu mai au gustul de acum 5-6 ani nu mai zic de cei de acum 40-50 de ani. Pe vremuri un kilogram de pepene era 0,30 / 0,50 lei la un salariu de 2300 lei. Alimentele erau curate cu chimicalizate. Unde sunt roșiile de august cultivate la câmp cu un gust extraordinar. Nu pricepeam de ce prietenii Vest Germani din Düsseldorf plecau în anii ‘80 cu roșii ardei gras vinete și pepeni dar aveam să înțeleg în 1990.

  6. Foarte multi oameni cu retard sau handicap din Romania au avut dosare fake de spionaj si au fost impuscati in cap cu laserul la comanda unor procurori corupti sau generali criminali ca coldea mate fripte mihai florinel.
    Avand si acoliti ordinari ca carmen fata de masa tovirnac si alexandru bondar buzdrug , MAI nu se sesizeaza deloc.
    Vi se pare normala societatea in care traim? Am inclusiv pe intestine niste nanoboti si nu mai e mult pana voi avea un retard si mai accentuat. Pentru asistatii sociali de generali si mimozele lor imputite.

  7. Daca programul Tomata încã functioneaza dupã inspirata decizie a fostului ministru Daia si daca legumicultorii primesc intr-adevar 3.000 euro (in 2 transe) pt. 1.000 mp de solar/serã, atunci pretul cerut de producator este exagerat. Si ca atare sunt convins ca la asa preturi (chiar si fara adaosul comersantului), cumpãrãtorul va cãuta alternative (de exemplu rosiile cherry din supermarket, la 12-15 lei/kg, chiar au gust de rosii si sunt clar o alternativa). Daca însa, dimpotriva, ministerul agriculturii nu-si onoreaza promisiunea si nu plateste subventia, atunci pretul producãtorului român este justificat … dar tot necompetitiv. Numai cei care lucreaza efectiv in solarii pe timp de iarnã, cand stau la 30` in interior si ies afara la -15` de li se aprind plãmânii, pot sti adevãrul, pot spune daca ministerul se tine de cuvant si pot aprecia daca meritã sau nu o asa muncã. Eu m-as bucura ca românii care chiar vor sa munceasca (si mai ales familiile tinere) sa fie incurajati/sustinuti, inzestrati cu seminte /soiuri autohtone – cu gust sanatos de tomatã. Daca s-ar ajunge la un numar cat mai mare de astfel de producatori, piata ar coborâ la preturi rezonabile pentru toatã lumea si n-am mai mânca rosiile plasticate ale olandezilor, spaniolilor etc…Din pãcate, am sentimentul cã directiva e ca românul sã nu producã iar România sã fie o piatã de desfacere pentru producãtorii externi, asa cum s-a programat la extinderea spre est a Uniunii Europene… E doar o pãrere a unui licentiat in agronomie, care cu multi ani in urma a cultivat cu familia si rosii si pepeni si gogosari… si s-a lãsat pãgubas…

  8. olteanul ‘jmecher’, cere subventie ,ptr ca tomatele cumparate de el de la market sa le poata vinde in piata cu 40 de lei ..!

  9. sa ajunga rosia mai scumpa decat carnea? trebuie sa fii „forte”, sa cumperi rosiile la pretul acesta, cand nu-ti garanteaza nimeni daca au mai putine tratamente ca produsele din import…

  10. otrava. atat. rosii naturale mai gasesti prin turcia, in curtile oamenilor. poate si prin niste regiuni din Romania. in piete si magazine numai otrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.