Prima cameră de siguranţă pentru elevi, într-un liceu din Buzău

Liceul cu Program Sportiv (LPS) „Iolanda Balaş Soter” amenajează prima incintă de tip „Safe space”, un concept de cameră în care elevii se pot relaxa şi pot purta conversaţii cu un psiholog în scopul gestinonării emoţiilor negative sau atunci când se confruntă cu situaţii personale.

Proiectul este desfăşurat de Primăria Municipiului Buzău în parteneriat cu LPS, fiind primul din judeţ, iniţiativă care ar putea fi un exemplu de bune practici pentru celelalte instituţii de învăţământ.

„Safe Space în prima şcoală din Buzău! În ţările nordice şi vestice, presiunea de pe umerii profesorilor şi elevilor este luată de multe ori de ceea ce se numeşte ‘Safe Space, ‘Safe Room’ sau, pe româneşte ‘camera de siguranţă’, un loc unde elevii se reîncarcă, găsesc timp şi linişte să domolească un tumult emoţional, să treacă peste un moment greu, ce are loc în timpul unei ore de curs sau în pauză, iar profesorii au un ajutor de nădejde în acest sens. LPS ‘Iolanda Balaş Soter’ are în amenajare, în această perioadă, un spaţiu destinat sănătăţii emoţionale a elevilor. Safe Space nu este un concept des întâlnit în România, dar îşi poate găsi locul în fiecare instituţie de învăţământ, pentru a oferi un cadru sigur gestionarii emoţiilor negative şi discuţiilor constructive despre sine”, a transmis viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache.

Camera de siguranţă este rezultatul unei colaborări între Primăria Buzău, organizaţia Salvaţi Copiii şi mai multe instituţii de învăţământ din judeţ în cadrul proiectului „Şcoli fără bullying”. Peste 300 de elevi din 11 licee şi 5 şcoli gimnaziale au devenit ambasadori anti-bullying după ce au fost formaţi de specialişti. Ulterior, în urma unei competiţii naţionale, elevii LPS au reuşit performanţa de a se poziţiona pe locul I, beneficiind astfel de dotările necesare înfiinţării camerei de siguranţă.

„Aceste activităţi au fost, în cazul LPS, cele care le-au adus recunoaştere naţională prin premiul I câştigat în cadrul competiţiei organizate de Salvaţi Copiii România, având obiectivul de a face cunoscute cele mai importante iniţiative din sfera prevenirii fenomenului bullying. Elevii ambasadori au fost recompensaţi printr-o tabără tematică şi dotarea necesară unui spaţiu destinat sănătăţii emoţionale a elevilor. Cu implicarea elevilor ambasadori anti-bullying din acest liceu, consilierului şcolar şi directorilor LPS ‘Iolanda Balaş Soter, primul Safe Space devine posibil.

Proiectul ‘Şcoli fără bullying’ nu este singurul care vorbeşte copiilor despre emoţii şi toleranţă. ‘Să fim prieteni-fără bullying’, proiect finanţat de primăria municipiului, a adus, tuturor grădiniţelor, materiale educaţionale de impact gândite de Salvaţi Copiii Danemarca şi Salvaţi Copiii România pentru antrenarea comportamentelor pozitive”, a precizat pentru Agerpres, consilierul din cadrul Primăriei Buzău, Anca Fotin.

Potrivit conducerii LPS, camera beneficiază de lumină naturală, este dotată cu o bibliotecă, fotolii comode şi jocuri iar discuţiile dintre elevi şi psiholog ar urma să se poarte în funcţie de program, în pauze sau după orele de curs.

„Este un proiect nou implementat. Spaţiul a fost dotat în urma unui proiect naţional câştigat de LPS numit ‘Ambasadorii anti-bullyingului’ iar echipa de proiect împreună cu doamna psiholog se ocupă de acest spaţiu unde face tot felul de activităţi cu copiii, este foarte plăcut, este o zonă de relaxare să spun aşa, unde pot avea un cadru prielnic în care să poţi discuta cu copiii, mai ales cu cei care au ceva probleme sau trec printr-o perioadă mai grea, emoţională. Discuţiile ar urma să se desfăşoare în funcţie de programul psihologului şi al copiilor, acolo este un cadru unde te poţi simţi relaxat şi te poţi destăinui sau te poţi încărca cu energie. Noi am fost printre cei privilegiaţi care am beneficiat de toate acestea ca rezultat al proiectului câştigat şi nu a trebuit să investim. Spaţiul se află la un etaj al liceului, acolo mai mulţi copiii beneficiază de spaţiu, intră împreună cu psihologul sau cu un elev coordonator, au cărţi, au şi jocuri, fotolii confortabile, măsuţe, lucruri care să le ofere un cadru relaxant şi să le inducă o stare de bine. Toate aceste dotări, fotoliile, biblioteca, materialele au fost câştigate în urma competiţiei , a declarat, pentru AGERPRES, directorul LPS, Cătălin Cighir.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Madamei îi e rușine să se exprime în limba română de folosește cuvinte în engleza? Așa dispare limba romana din tara care are originala limba romana, o limbă care conține cam toate cuvintele și nu trebuiesc, nu au voie sa le înlocuiască cu alte aberații gen: puternic cu abrevieri Trump, Bush, Putin sau alte cuvinte cum se practică în engleză în multe țări, ceea ce nu e normal.

  2. Se spune ,,spatiu sigur” si ,,hartuire” in limba noastra, tolomaci infumurati.. Ce o sa le spuneti copiilor pe acolo, ca e sure like hell ca o sa treaca?

  3. Tovarăși din ministerul educației ( nu meritați majusculele) puneți hârtie la toaletele școlilor și pe urmă tichii de mărgăritar.
    Camerele trebuiesc vândute și înstalate pe bani buni , ventuzele atașate guvernaților trebuie să ”lucreze”. Cât credeți că ne mai prostiți tovarăși (de hoții) ?

  4. N-are CV deci este rusine cu nivelul de pregatire. Incearca sa para telectuala cu romgleza. Este prea tanara ca sa nu fie pupila unui bunicut oare ce partid o tine? Apoi in Dubai fara engleza nu se descurca…

  5. o spalare pe creieri corporatista, o aberatie de control. prima oara am vazut asta in serialul „billionaire”, la care am renuntat cand am vazut cat de lingai si ingenunchiati au devenit cu „masca” si „vaccinul”, serialul – altfel interesant la incvput – a devenit o propaganda maoista intru otravire si „protectie” a altora si a „binelui comun”. nu acceptati aceasta mizerie. psihologia NU exista si nu ar trebui sa existe CA PROFESIE! IN CADRUL PSIHIATRIEI EXISTA PSIHOLOGIE, ATAT! cel mai bun psiholog si doctor pentru tine esti tu, OMULE! CUNOASTE-TE PE TINE! numai tampenii auzi de la disperatii astia dupa bani nemunciti – „psihologi”, auzi!

  6. Casa de nebuni. Noroc cu africanii si musulmanii adusi sa va inlocuiasca, ca astia s mai normali.

  7. @, te poţi încărca cu energie”, căpușare ,
    ,,Toate aceste dotări, fotoliile, biblioteca, materialele au fost câştigate în urma competiţiei”, unii au organizat o ”competiție” ca să dea ceva , pentru altceva, pentru ”a obține” ”avantaje competitive” , ?

  8. HE, mda,.. Păi există wc-ul școlii bre, pentru aceleași activități, plus altele de fumat, sexuale sau de drogat pentru stresul de la mate.. Ce puii mei ai inventat acu albeața din găinaț.. Ai de știut că fără ordine și disciplină, nimic nu va funcționa. Mai ales pînă elevul are mai multe drepturi ca un adult, profesor,..

  9. Sper ca au pat acolo ca astfel elevii sa se relaxeze in recreatii cu elevele.

  10. Limba engleză,,forked-tongue” este principalul software al mentalului vestic. Are mare nevoie de actualizare și tuning specific pozitiv pentru că are o vibrație negativă întreținută de legile maritime care funcționează sub aspectul vizibil și aparent. Are nevoie de metafore, sunete, cuvinte, maxime capabile să ridice oamenii spre niveluri înalte de conștiință și bunătate. Trăitul într-o lume în care minciunile sună ca adevărul, degradează viața și comunicarea noastră.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.