Prima doamnă a Franţei, în centrul unui scandal internaţional cu fonduri anti-SIDA

Carla Bruni-Sarkozy a cerut Fondului Mondial de Luptă Împotriva SIDA să ofere 3,5 milioane de dolari mai multor societăţi deţinute de unul dintre asociaţii ei, se arată într-o anchetă a revistei Marianne, ale cărei detalii vor fi publicate sâmbătă.

„Au fost vărsate 3,5 milioane de dolari, la limita legalităţii şi fără licitaţie, la cererea primei doamne, în conturile mai multor societăţi ai unuia dintre prietenii ei”, scrie Marianne. Este vorba despre muzicianul Julien Civange, care este consilier al Carlei Bruni, angajat al fundaţiei condusă de aceasta şi care lucreaza şi la un birou al administraţiei prezidenţiale. El a fost martor la căsătoria Carlei Bruni cu Nicolas Sarkozy.

Carla Bruni conduce fundaţia Carla Bruni-Sarkozy, înfiinţată în 2009, cu scopul de a combate analfabetismul şi nicidecum pentru a lupta împotriva SIDA. Carla Bruni a fost însă numită ambasadoare ONU a luptei împotriva SIDA.

Afacerea celor 3,5 milioane de dolari a fost scoasa la lumina de către consiliul de administraţie al Fondului Mondial de Luptă Împotriva SIDA, în noiembrie 2011. Imediat după aceea, ambasadorul Franţei pe lângă Fond, a fost demis de preşedintele Sarkozy. Totodată, preşedintele Fondului, francezul Michel Kazatchkin, a fost demis la cererea secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton. Marianne scrie că Nicolas Sarkozy a intervenit la cel mai înalt nivel la Washington pentru a obţine demiterea lui Kazatchkin

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.