Prima promisiune a noului şef de la ANAF

Proaspăt numitul în funcţia de preşedinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Dragoş Doroş a declarat că va încerca să creeze o interacţiune mai facilă cu plătitorii, dând exemplu formularului 088, de înregistrare în scop de TVA. „ANAF este o instituție de o importanță crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerințelor și exigențelor actuale.

Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizație modernă. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite.

Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia. Vom fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hârtiilor». ANAF trebuie să fie o organizație puternică, pregătită să reacționeze prompt și cu profesionalism în toate situațiile”, a declarat noul președinte al ANAF. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a spus că numirea lui Doroş în fruntea Fiscului s-a făcut după criteria profesionale. „Numirea are la bază criterii strict profesionale și aptitudini de coordonare a unei activități foarte ample.

ANAF este una dintre instituțiile cheie din Guvernul României, de aceea reforma începută cu Banca Mondială trebuie nu doar continuată, ci și accelerată. Instituția trebuie să fie una modernă, care lucrează pentru și în favoarea contribuabililor, care are ca prim rol asistența și încurajarea conformării voluntare și abia apoi colectarea de creanțe fiscale de la cei ce nu se conformează.

Consider că strategia ANAF trebuie să aibă în vedere nu doar cifrele pe colectare, ci și o colectare care să pună accent pe respectarea drepturilor contribuabililor”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu. Dragoș Doroș are o experiență în asistență și planificare fiscală, în domeniul legislației locale și internaționale.

Doroş a fost director în cadrul firmei de consultanţă fiscală şi audit KPMG. În 2012, acesta a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice după ce, în perioada 2008-2010, a condus Departamentul de Legislație și Impozitare Directă din aceeași instituție. A reprezentant România în Comisiile de specialitate din cadrul Uniunii Europene și la OECD. De asemenea, Dragoș Doroș a coordonat negocierile şi procesul de aplicare a Convenţiilor de evitare a dublei impuneri și activităţile specifice legate de procedurile amiabile prevăzute de convenţiile de evitare a dublei impuneri şi a Directivelor Europene. Formularul 088, introdus acum un an, îi încurcă foarte mult pe antreprenori.

Conform reprezentanţilor Finexpert, citaţi de Avocatnet.ro există câteva probleme practice pe care contribuabilii le pot întâmpina la completarea formularului 088 – Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA.

Mai exact, pentru acest document nu există instrucţiuni de completare şi, de asemenea, nu este transparenţă procedura de evaluare şi analiză a informaţiilor completate în formularul 088. În plus, contribuabilii pot întâmpina dificultăţi tehnice la completarea „PDF-ului inteligent”, adică al formularului electronic al declaraţiei 088. Mai mult decât atât, introducerea formularului 088 are drept consecinţă creşterea gradului de birocratizare şi presupune costuri administrative suplimentare pentru companii, susţin consultanţii Finexpert.

Declaraţia 088 a fost introdusă prin Ordinul ANAF nr. 112/2015, fiind utilizată din 1 februarie 2015 de către firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.