Primăria Cluj, cuibuşor de nebunii al Famigliei portocalii

În 2004, într-o luptă în trei (Funar, Rus, Boc), Ioan Rus câştiga primul tur al alegerilor pentru primărie. Apoi, Rus anunţa sprijinul UDMR pentru persoana sa în finală. În momentul următor, Funar îi acordă susţinerea lui Boc, iar simpaticul Boc, viitorul premier demon, devine primar al Clujului. Oraşul de pe Someş îşi începe o perioadă neagră, dominată de interese portocalii, şpagă, mită, ilegalităţi, şi crearea unei reţele de control al intereselor proprii, o reţea de colectare de bani pentru partid şi, până la urmă, o reţea a cărei mod de lucru a adus la arestarea primarului Clujului, Sorin Apostu, sub acuzaţii extrem de grave.

Deşi actualul candidat la Primăria Cluj afirmă că este străin de întregul scandal Apostu, trebuie notat faptul că, în primul rând, nu Apostu a creat Famiglia portocalie de la Cluj, ci el doar a moştenit-o şi dezvoltat-o, în al doilea rând, faptul că reţeaua care a asigurat protecţia întregului şir de abuzuri a apărut sub administraţia Boc şi în al treilea rând, Famiglia portocalie de la Cluj nu putea exista şi nu se putea dezvolta fără o serie de locotenenţi, de executanţi.

Investigaţiile privind perioada portocalie de tristă amintire a primăriei clujene, coroborate cu datele furnizate de DNA în Dosarul Apostu scot la lumină întregul mecanism de circulaţie al banilor în primăria clujeană.

În cele ce urmează vă vom prezenta realităţile administraţiei clujene din ultimii opt ani.

Este binecunoscut faptul că, în primăria clujeană, aprobările pentru autorizaţile de construire se obţineau greu şi totodată uşor. Începutul era greu. Erai plimbat de la Ana la Caiafa, de la Biroul urbanism condus de Corina Ciuban, la secretarul general al primăriei, Aurora Ţărmure, mai târziu, în epoca Apostu, jurista primăriei.

Actul/aprobarea de care aveai nevoie nu venea, întrucât ba lipsea o linie pe undeva pe planul tehnic, ba era vorba de un mică modificare necesară, fel de fel de mici detalii…

Apoi, printr-o minune ajungeai în biroul viceprimarului Sorin Apostu, care te informa despre necesitatea unei sponsorizări la partid. După plată, lucrurile deveneau netede. Semnăturile apăreau pe actul în cauză, iar telefonul suna la Bucureşti, unde îşi făcea veacul primarul Clujului (cât de ciudată, dar adevărată formularea!), care era informat “că au intrat banii”, iar acesta dădea verde la semnătura ştampilă. Pe care onor o aplica Ştefania Ferencz, blonda bucălată a lui Boc, care a fost cărată la Bucureşti la uşa premierului Emil Boc, iar când acesta a ajuns în situaţia de a părăsi Palatul Victoria, a plasat-o pe Ştefania Ferencz la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării.

Situaţia de mai sus, circuitul mitei în primăria condusă de data aceasta de Apostu, este prezentată chiar de un clujean în celebrul dosar Apostu, acesta afirmând că mita / donaţia PDL se sugera de primarul Apostu, chiar în clădirea primăriei, apoi era detaliată în faţa primăriei de un interpus şi în fine plătită printr-o casă de schimb valutar de pe strada Napoca. De reţinut faptul că în zonă sunt 3 case de schimb valutar, două minuscule, iar cea de-a treia este deţinută de Melinda Mureşan, soţia adjunctului IPJ Cluj, comisar Alexandru Mureşan. Dar toate la timpul lor…

„Domnul primar Apostu cerea plata pentru autorizaţii de construcţie sau pentru faza finală, intabularea acestora. În cazul meu, mi s-a comunicat că dosarului meu îi lipsesc nişte documente după ce a trecut de comisia de control, adică dosarul meu a fost semnat de Ligia Subţirică, Corina Ciuban şi de comisia de urbanism, de jurista primăriei, doamna Ţărmure, şi a ajuns la primar, unde dânsul a sesizat că lipsesc nişte documente. Mi s-a comunicat prin arhitectul meu că dosarul a ajuns din nou la Corina Ciuban şi trebuie să iau legătura cu dumneaei. I-am făcut o vizită, după care mi-a spus că domnul primar vrea să discute dosarul cu mine. M-am întâlnit cu domnul Apostu şi după salut a început să vorbească despre alegeri şi ce greu e pentru un partid care nu are sprijin financiar, după care dânsul mi-a înaintat un «post it» galben pe care scria «Donaţie PDL». Atât. Şi mi-a mulţumit şi a spus că voi fi contactat de către o persoană. Ieşind afară din primărie, a venit după mine un tip de vârstă tânără, 28-30 de ani, şi mi-a spus în cuvinte: «E vorba de 30.000 de euro. Mulţumim!» şi a plecat. Ulterior am aflat de la un prieten pe care l-a taxat cu 7.000 de euro că domnul primar colaborează cu o casă de schimb valutar de pe strada Napoca, unde trimite clientul şi îi cere să depună suma cerută de el şi să ia chitanţă, unde scrie că s-a efectuat un schimb valutar şi că persoana respectivă a primit bani în schimbul valutar. Cu chitanţa se merge la primar şi dosarul este eliberat. Toate dosarele pe care se cerea plata sunt la Corina Ciuban, le ţine în nişte cutii în biroul ei. Bineînţeles, dosare mici, adică construcţii medii. În cazul construcţiilor mari, ca cea a Prima Rom, se ţineau la el”, se precizează în sesizarea constructorului.

Revenind la locotenenţii şi executanţii Famigliei portocalii, ar mai fi de notat fulminanta ascensiune a Aurorei Ţărmure. De la şef departament juridic în epoca Boc, la secretar al Primariei, în epoca Apostu. Bineînţeles, faptul că soţul dânsei era director la unul din simbolurile Clujului, Clujana (unitate de producţie aflată în subordinea CJ Cluj) , nu are nimic de-a face cu fulminanta sa ascensiune. Poate că nu trebuie uitat nici faptul că Radu Ţărmure era amic la cataramă cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, alături de care îşi petrecea o sumedenie de concedii. Şi, pentru a închide cercul, bineînţeles că o vacă de muls precum Clujana trebuia împărţită între locotenenţii portocalii. Astfel că mamutul Clujana a apelat prin grija CJ Cluj la firma de contabilitate SC K&D SRL, a Dianei Maria Roşca, nimeni alta decât soţia şefului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca.

Caracatiţa portocalie nu a iertat nici o poziţie locală sau regională şi, după numirea lui Boc ca premier, chiar şi-a realizat ramificaţii naţionale. Celălalt pion din primăria clujeană, Corina Ciuban, director birou urbanism, este soţia şefului Vămii Cluj, Doru Ciuban. Cei doi au beneficiat, potrivit unor surse, de locuinţe la preţuri derizorii în blocul mamut de pe strada Govora din Cluj, bloc construit de… Gaga Marius, dezvoltator imobiliar, ajuns peste noapte în fruntea Corpului de Control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, fără să fi deţinut anterior vreo funcţie în administraţia publică.

Rămânând la ANAF, Agenţia a fost penetrată de Famiglia portocalie de la Cluj din toate poziţiile. Liliana Călin apare în dosarul Apsotu ca fiind una din persoanele care au dat foloase necuvenite fostului primar Sorin Apostu şi soţiei acestuia, în urma unor licitaţii adjudecate de turcii de la KIAT şi de firma KING, unde Călin era asociată cu unul din acţionarii de la King. Liliana Călin, vicepreşedintele într-o vreme a Camerei de Comerţ Româno-Turce, este cunoscută ca fiind mai mult decât o amică a lui Boc şi este soţia lui Dragoş Bogdan. Personaj care a fosz uns în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de fostul primar de la Cluj Emil Boc, la doar câteva zile după ce Boc a fost numit premier. Apostu se plimba prin Bucureşti cu un Mercedes ML 63 AMG, maşină condusă altfel de Liliana Călin, iar soţul acesteia făcea în miez de nopate vizite de taină la sediul KIAT.

Cârdăşia dintre cei doi foşti primari, unul, Apostu, arestat acum, celălalt, Boc, candidat la primăria clujeană, este elocvent devoalată şi în afacerea Lomb, un tun de 56 milioane euro, năşit de Boc şi continuat de Apostu, gaură neagră care în urma procesului în care este implicată administraţia locală clujeană riscă să uşureze bugetul local de peste 50 milioane euro.

În fine, afacerea Tower, în care au fost implicaţi deputatul PDL Daniel Buda şi soţia sa, alături de Mihai Chezan, demonstrează ramificaţiile Caracatiţei portocalii de la Cluj până şi în ceea ce priveşte Legislativul românesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.