În Marea Britanie Primul bebeluş cu ADN de la trei persoane

Primul bebeluş cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie, după ce medicii au efectuat o procedură inovatoare de fertilizare in vitro care are drept scop să prevină moştenirea de către copii a unor boli incurabile, relatează Dpa.

Majoritatea ADN-ului copilului provine de la cei doi părinţi, iar aproximativ 0,1% provine de la o a treia persoană – o altă femeie.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie (HFEA) din Marea Britanie a anunţat că „mai puţin de cinci copii” s-au născut în Marea Britanie folosindu-se această procedură inovatoare, însă nu au fost făcute publice alte detalii, pentru a le proteja identitatea.

Această tehnică ştiinţifică este concepută pentru a preveni naşterea copiilor cu boli mitocondriale devastatoare.

Acestea sunt tulburări pe termen lung, genetice şi adesea moştenite care apar atunci când mitocondriile nu reuşesc să-şi îndeplinească funcţia de producere de energie vitală pentru celulele din organism.

Aceste boli pot fi foarte grave şi adesea fatale.

La copii, simptomele pot include probleme de creştere, un tonus muscular scăzut, slăbiciune, spasme şi încetinirea dezvoltării sau o deteriorare lentă.

Unele familii au pierdut mai mulţi copii din cauza bolilor mitocondriale moştenite, astfel că noua tehnică, cunoscută sub numele de tratament de donare mitocondrială (MDT), o formă modificată de fertilizare in vitro, este considerată singura lor şansă de a avea un copil sănătos.

ADN-ul provenit de la cea de-a doua femeie afectează doar mitocondriile şi nu alte trăsături esenţiale ale copilului, precum aspectul.

Informaţiile au fost oferite pentru prima dată de publicaţia The Guardian.

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat oficial Terapia de substituţie mitocondrială (MRT) după ce Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie a dat undă verde procedurii în 2017.

În 2018, HFEA a acordat medicilor de la Centrul de Fertilitate din Newcastle permisiunea de a implementa acest tratament în cazul a două femei.

„Tratamentul de donare mitocondrială oferă familiilor cu o boală mitocondrială severă moştenită posibilitatea de a avea un copil sănătos”, a declarat Peter Thompson, directorul executiv al HFEA.

„Marea Britanie a fost prima ţară din lume care a permis tratamentul de donare mitocondrială într-un cadru reglementat”, a adăugat el.

„Toate solicitările de tratament sunt evaluate individual pe baza criteriilor prevăzute de lege şi numai după o opinie de la experţi independenţi. Tratamentul de donare mitocondrială este încă la început, iar HFEA continuă să revizuiască evoluţiile clinice şi ştiinţifice”, a precizat acesta.

Foto: Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

 1. Bă nenorociților sunteti mai rău decât dr.Mangele!…faceți experiențe pe vieți omenești!…

 2. Nici soldatzeii de plumb nu se mai toarna.
  Acum producem cyborgutani?

 3. Deci nu au nici-o sfiala,retinere de a produce un organism uman modificat genetic,incrucisnd un barbat cu 2 femei,mame.
  Un asemenea produs genetic uman -un copil cu 2 mame nu exista in Natura.
  Materialul genetic al unui asemenea Copil, a fost modificat.
  Este un atac fara precedent la Viata, Specia Umana ,Procreatie ca drepturi ale femeii si barbatului -Liberi.
  Nu are importanta ca s-au oferit niste indivizi ,individe-voluntari, nu au actionat constient ,corporatile „stiintifice”din MB si SUa avind sufiente metode de a actiona.
  Au creat hibrizi la palnte,animale acum si la OAMENI.
  Stiinta si tehnologia au devenit crimnale,incalcind orice etica si deontologie.
  Au creat alieni,roboti,monstrii si nimeni nu-i opreste.
  Guvernele par neputincioase in fata asaltului Necuratului si Antichristului si daca sunt asemenea lui Ciuca,Iohannis,Ciolacu este explicabil”el face parte-Guvernul datator de „ordonate”din armata Antichristica.
  Totul este pus sub semnul intrebarii de armata lui Swabe, conficind lumii Pacea,Linistea si Normalitatea.
  Scopul este distrugerea,ura contra Vietii ,cultivaea Mortii.
  Ei au impresia ca haranesc,dau de mincare popoarelor ,lumii .
  Realitatea ,contra aparentei mincinoase cultivate de antichristi este ca au furat,jefuit,ascuns sub umbrela Ocultei.
  Vazind, stiind realitatea clara si limpede, nu ne ramane decit sa o demascam ,opozitie si rasturnarea celor cu coada si coarne !

 4. Inca e bine … fiind vorba de UK si in general de „lumea civilizata” astept cu nerabdare aparitia primilor bebelusi cu gene de magar, ciine sau capra …

 5. Propun sa revenim la elini:
  „Si, maine-n zori…la Kiteron…in prapastie!…
  Nu sariti pe mine, n-am zis eu ingrozitorul/ingrozitoarea indemn/porunca. E spusa lui Laios, reprosati-i lui lipsa de progresism.

 6. ….nu ai nicio vina cand mostenesti boli devastatoare. Cel mai frecvent, prin co-sangvinizari de-a lungul generatiilor. Sau intamplari/ legi nefericite referitoare la datele despre parintii reali. Etica, reglementata este utila. Ex. PROGERIA!. Intamplarea a facut sa calatoresc, in urma cu 7 ani, intr-o cursa de linie, cu doi frati. Aveau 4, respectiv 6 ani.
  Multa sanatate tuturor!

 7. pare ca au luat mitocondrul matern si au pus altul din alt ovul, un fel de transplant, depinde de celelalte legi ale universului ce viitor va avea copilul pt ca daca casa o faci din caramaizi electricitatea adica sufletul vine din alta sursa cu alte legi…Pe deoparte se militeaza pt reducerea populatiei pe Glob si incurajarea tinerilor sa renunte sa mai aiba urmasi cum facea o…la noi pe de alta parte unii fac eforturi sa salveze ADN-ul unor oameni oferindu-le urmasi chiar daca soarta este potrivnica. Este trist ca oamenii tineri si sanatosi sunt convinsi sa nu lase un ADN poate aparent bun in urma in schimb unul cu probleme este ajutat sa supravietuiasca…Asta este omul bogat obtine tot ce-si doreste restul nici daca ar putea este constrans financiar…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.