Priorităţile UE pentru anul viitor: Europa mai verde, mai puţin dependentă

Ursula von der Leyen a ținut un discurs amplu, în care au fost prezentate priorităţile UE pentru anul viitor. Președintele Comisiei Europene a enumerat şi obiective ambiţioase, inclusiv independenţa tehnologică pentru UE, dar a avertizat că „anul viitor va fi un test”.

Ritmul vaccinării împotriva COVID-19 trebuie accelerat pentru a preveni „o pandemie a celor nevaccinaţi”, a declarat miercuri Ursula von der Leyer în discursul anual despre starea Uniunii Europene.

Al doilea său discurs privind starea Uniunii Europeane de când a preluat mandatul de preşedinte al Comisiei Europene vine după o perioadă care a testat rezistenţa blocului comunitar care a fost încercat de pandemia de coronavirus, o recesiune economică accentuată, tensiuni asupra Brexitului şi problemele cu privire la statului de drept din ţările est-europene.

Într-un discurs amplu, care stabilea priorităţile blocului pentru anul viitor, Ursula von der Leyen a enumerat obiective ambiţioase, inclusiv independenţa tehnologică pentru UE, dar a avertizat că „anul viitor va fi un test”.

La sfârşitul lunii august, 70% din populaţia adultă din UE fusese complet vaccinată împotriva COVID-19. Acest lucru a marcat o etapă importantă după un început lent, dar cifra machează discrepanţele mari între unele state care au vaccinat peste 90% din populaţia adultă şi altele, la care se încadrează şi România, unde vaccinarea se menţine cu mult sub 50%.

„Să facem tot posibilul ca acest lucru să nu se trasforme într-o pandemie a celor nevaccinaţi”, le-a spus ea parlamentarilor UE din Strasbourg, Franţa.

Liderul CE a pus abordarea schimbărilor climatice în capul agendei sale, cu obiectivul clar de atingere a neutralităţii climatice până în 2050, împreună cu o transformare digitală a economiei.

Ursula von der Leyen a declarat că UE îşi va dubla finanţarea internaţională pentru a proteja natura şi a opri declinul biodiversităţii mondiale, adăugând: „Mesajul meu de astăzi este că Europa este gata să facă mai multe”.

Ea a spus că UE îşi va spori sprijinul financiar pentru a ajuta ţările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice şi să se adapteze la efectele sale.

Comisia va prezenta „în curând” un nou plan de investiţii în infrastructură, numită „gateway global”, care ar trebui să devină un „brand de încredere” în întreaga lume, a mau spus von der Leyen. Obiectivul va fi contracararea cunoscutului plan de infrastructură „Drumuri şi Centuri al Chinei” ce a adus ţării asiatice din ce în ce mai multă influenţă în multe ţări.

Europa trebuie să devină mai inteligentă atunci când vine vorba de finanţarea infrastructurii, a argumentat von der Leyen: „Suntem destul de buni la finanţarea drumurilor, dar nu are niciun sens pentru Europa dacă construim un drum perfect între o mină de cupru chinezească şi un port care este deţinut tot de China.”

Având în vedere lipsă globală de cipuri care a provocat o întârziere majoră în activitatea de producţie şi a forţat mai mulţi producători de automobile să reducă producţia, von der Leyen a spus că blocul trebuie să creeze un ecosistem european pentru tehnologia de ultimă generaţie.

Comisia Europeană „va prezenta un proiect european pentru cipuri” pentru a ajunge din urmă liderii mondiali în ceea ce priveşte proiectarea şi producţia de microcipuri, a spus von der Leyen.

Construirea sectorului nostru tehnologic în Europa „nu este doar o chestiune de competitivitate. Aceasta este, de asemenea, o chestiune de suveranitate tehnologică”, a spus von der Leyen cerând liderilor europeni să „fie îndrăzneţi”.

Ursula von der Leyen a transmis un mesaj de sprijin pentru Lituania, Letonia şi Polonia care se luptă cu un val de migranţii trimişi la graniţa UE de către regimul lui Alexander Lukashenko, numindu-l „atac hibrid”.

„Noul Pact privind migraţia şi azilul ne oferă tot ce avem nevoie pentru a gestiona diferitele tipuri de situaţii cu care ne confruntăm”, a spus von der Leyen, recunoscând că, de la învestirea Comisiei, „progresul a fost lent”.

Ea a îndemnat statele membre şi Parlamentul European să accelereze procesul şi a cerut ca problemele grave ale migranţilor să nu mai fie folosite în scopuri politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Europa DEMENT SCLAVAGISTA, asta e viitorul, DICTATURA HOMOSEXUAL CORPORATISTA

  2. Cu Nord Streem 2 finalizat & Germania asigurată energetic, Ursula vrea să accelereze politica energiei verzi = sărăcia celor ce nu au acces preferențial la gazele rusești.
    A rezolvat si problema cipurilor. Se vor construi capacități de productie in UE ??? Cu ce tehnologie – made in USA, Japonia, Koreea, China ? Presupunând prin absurd ca există conturată o strategie, de aici si până la constructia unei fabrici si darea ei in folosintă e o cale atăt de lungă …
    Probabil că vom afla că proiectul cu fabrica de cipuri va fi implementat cu bani europeni astfel incat industra auto din Germania, Franta si Italia să aducă prosperitate „întregii Europe”!
    Tot ce transpare din acest discurs este incercarea de a prosti cetățeanul european de rând, ce nu are habar despre durata reala & costurile de implementare a acestor idei și cine profită în final !
    În plus, m-am săturat de nesimțirea de a ne tot vorbi de efortul tuturor de a trece la energia verde si de a ne feri de pericolul rusesc, in timp ce Germania face afaceri superprofitabile cu Rusia si arde gazul metan rusesc in centralele lor termice, ca si cum in urma arderii gazului metan ar rezulta plăcinte și nu dioxid de carbon – desigur o zică iar unii ca o centrala pe carbune e mult mai poluanta, fara sa aiba habar de chimie & diferentele procentuale concrete ale emisiilor.
    Ecologizarea energetică este Ok dar gandita astfel incat „pacienții” să rămână in viață la momentul final. Pentru cei ce vin sa spuna ca nu mai este timp, îi trimit să le zică asta Chinei, Indiei, țărilor din Africa, America de Sud, lumea arabă etc. Aici avem 2 treimi din emisiile de dioxid de carbon la nivel global și nu au nicio grabă cu ecologizarea producției de energie – e limpede de ce !

  3. Unssula vor den Layen bate câmpii. Ca să facă Europa verde în stilul dement al CE trebuie să scumpească energia de 10-15 ori nu de două ori ca până acuma ca să moară 90% din populație de frig și foame și astfel să se elimine poluarea prin respirație și vânturi atât de dragă lui Kill Gates. Parcă până în anul 2000 NASA ne speria cu noua eră glaciară. Dacă nu a venit era glaciară s-a trecut la sperietura prin încălzire globală, în fapt un proces de sclavizare a ce mai rămâne din populație după vaccinare și scumpiri.

  4. O vad verde din cauza machiajului si a diversitatii coloraturii intense de pe carpele plimbate.

  5. Se pare ca si-au pus in cap sa saraceasca Europa de Est ! Adica pe noi. Astfel, emigratia din Romania, Bulgaria, Polonia, Lituania…etc. sa devina uriasa , tarile sa se goleasca de populatie care sa fie forta de munca intr-un occident bogat, aerisit si ..lgbt. Mai bine lipsa ! Duca-se pe pustii!

  6. @taurfurios
    In timp ce voi ziceti sictir, Ei asi vad de treaba mai departe netulburati….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.