Probleme cu muncitorii străini

În condițiile în care România duce lipsă de 350.000 de muncitori doar jumătate din contingentul de 100.000 de nuncitori străini a primit viză.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de încheierea anului și la scurt timp după trimiterea spre aprobare a unui proiect de hotărâre pentru un nou contingent de muncitori străini cu drept de lucru în România în 2024, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă anunță că din cei 100.000 de lucrători din spațiul non-UE așteptați în țară anul acesta au ajuns, în realitate, aproximativ 50.000.

Cu toate că eforturile autorităților de a înlesni procesul birocratic de aducere și angajare a muncitorilor străini în țară au fost concrete și apreciate în egală măsură de angajatori și de agențiile de recrutare, este nevoie de noi măsuri pentru anul viitor, în contextul în care forța de muncă anunțată inițial sub forma unui nou contingent nu se află nici acum în România.

Motivul îl reprezintă de această dată valul de respingeri pentru dosarele muncitorilor străini care aplică pentru viză în România, o situație cauzată de o serie de modificări procedurale menite să securizeze suplimentar granițele tării.

,,La final de an, pot garanta că cele 100.000 de avize care au fost admise prin contingentul aprobat pentru anul 2023 se traduc de fapt doar prin 50.000 de muncitori străini nou admiși în țară, în condițiile în care economia noastră națională are în prezent aproximativ 350.000 de locuri de muncă vacante, pentru care încă lipsește forța de muncă. Diferența de 50.000 până la contingentul de 100.000, o reprezintă pe de o parte cetățenii străini deja aflați pe teritoriul țării noastre care au solicitat schimarea la un alt angajator și cei care încă așteaptă programarea la ambasadă în vederea obținerii vizei de muncă, care sunt și ei la rândul lor luați în calcul în cifrele comunicate de autorități.”, declară Elena Panțiru, membru cofondator al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Angajatorii au în continuare încredere în capacitatea autorităților de a identifica soluții eficiente în accelerarea procesului birocratic și sunt de părere că cele mai importante măsuri vizează creșterea numărului de angajați din cadrul instituțiilor abilitate, precum și acordarea unor creșteri salariale proporționale cu volumul de muncă și stres la care sunt supuși lucrătorii din domeniul public.

,,Am observat o încetinire a ritmului programărilor cu începere din lunile iunie-iulie, drept dovadă contingentul nu a mai fost epuizat. Este vorba despre aplicarea unor măsuri suplimentare de securitate, pe care noi le salutăm și suntem convinși că odată cu începerea unui nou an vor fi găsite și soluțiile prin care importul de personal străin nu va mai fi afectat. Există deschidere din partea autorităților. Apreciem implicarea și voința personalului existent, care cu siguranță ar trebui suplimentat și mult mai bine plătit”, este de părere Elena Panțiru.

De curând, Inspectoratul General pentru Imigrări a inaugurat un nou sediu pentru București și Ilfov, tocmai pentru a răspunde nevoii mereu în creștere de aducere de personal străin în țară. Este o măsură îndelung așteptată și care necesită să fie replicată și în restul țării.

,,Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă salută deschiderea noului centru de către Inspectoratul General de Imigrări. Ne bucurăm și salutăm inițiativa autorităților de a găsi o soluție pentru eficientizarea birocrației presupuse de aducerea muncitorilor străini în țară. Aceasta este o soluție viabilă, spre deosebire de cea a încărcării parțiale a documentelor pe portal, care din păcate nu este una potrivită, pentru că din punct de vedere legal nu este fezabilă. Este doar o recomandare, nu o normă, care se poate întoarce oricând împotriva agențiilor de recrutare”, a completat Elena Panțiru, membru cofondator în cadrul Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Pentru că forța de muncă străină generează venituri considerabile pentru bugetul de stat, este necesară garantarea drepturilor depline pentru muncitorii străini în calitate de angajați, așa cum se întâmplă și în cazul forței de muncă locale. În prezent, la momentul intrării pe teritoriul României, muncitorul străin nu beneficiază de asigurare de sănătate, nu deține un CNP și implicit nu își poate deschide un cont bancar.

,,Odată cu semnarea contractului de muncă, muncitorul străin trebuie să beneficieze de exact aceleași drepturi ca muncitorul român. Ar trebui găsită o formă ca odată intrat în România să se bucure de toate drepturile pe care le oferă un contract individual de muncă, cu asigurare, CNP, bonuri de masa și deschidere de cont bancar. Suntem convinși că autoritățile vor găsi forma ideală de coordonare între instituțiile sale și vor face în așa fel ca salariații străini, care sunt printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, să fie mulțumiți de ceea ce le oferim noi ca stat”, concluzioneaza Elena Panțiru.

 

Există din ce în ce mai multe comunități de muncitori străini în România, iar angajatorii români sunt dispuși să investească în fericirea angajaților. De la organizarea de evenimente sportive, la concerte și întâlniri ale comunităților de străini, se observă clar o tendință de adaptare a pieței muncii la fenomenul muncitorilor străini.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. alungat cu buna stiinta romanii! In locul acestora este ordin ca sa vina altii, niste iobagi si SEFII!

  2. Poate că ăștia sunt migranții aprobați politic de guvernul României care pleacă în vest odată ce au primit actele și se apucă de infractiuni că cetățeni români in țările unde ajung. Vezi că toți care au cetățenie sau acte românești, scot la înaintare cetățenia românească și românii sunt infractori la grămadă, nu posesorii de acte românești acordate politic. Au alungat absolut toți profesioniștii din tara și cara migranți ca sclavi la munca in Romania pe bani buni. Felicitări bugetarilor de lux=oligarhilor din politica românească!

  3. Poate madama habar n-are pe ce lume trăiește, poate e parte a planului, a Planului Kalergi.
    Treaba cu „penuria forței de muncă” e artificială. (1) din 1990 alungă românii din țară (închis fabrici, inflație, devalorizare monedă, birocrație nesințită, hoață și sufocantă s.a.), (2) mai apoi venit multinaținale și alte gheșefturi, (3) aproape două milioane de tăiat frunza la câini, adică în administrație, (4) ieșirea la pensie la 45 de ani, (5) toată lumea la facultate/prosteală, masterate, doctorate (o profă ca să liniștească copiii le arată pe fereastra școlii niște oameni ce săpau un șant pe o ploaie măruntă, rece. Vreți să ajungeți ca ei? le spune profa. Poate oamenii reparau conducta de apă sau căldură a școlii. Oricum cîștigă mai bine decît profa.

  4. Sclavul berlinez nu face altceva decât sa execute ordinele primite. Toți ăștia, veniți de te miri unde, nu știu a munci decât cu “ranga”… Cum nu dă Domnul sa-i ia “grădina” doamnei Carmen la răscolit…

  5. Din nou, Cotidianul da cuvintul, fara sa comenteze, Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă care repeta nestinjenit propaganda eronata a migratiei muncitoare. Este asta articol de ziar sau reclama?!…

    Argumentul este simplu: ‘patronatul’ in cauza vrea munca ieftina si angajeaza straini in defavoarea romanilor. Prin asta, impinge salariile in jos, ii pauperizeaza pe romani, ii obliga sa migreze urmind in sus gradientul salariilor in occident si conduce la abominatii centraliste precum legea salariului minim, prin care statul dicteaza antreprenorilor cit sa plateasca pentru munca. In mod normal si automat, acestia vor evita exact categoriile defavorizate pe care legea pretinde ca le protejeaza: cei foarte tineri, oamenii necalificati, cei in curs de reprofesionalizare. Acum, romanii insisi in raport cu strainii devin categorie defavorizata!

    Nu exista nici un ‘deficit’ al fortei de munca ci doar salarii prea mici! ‘Patronatul’ in cauza este incapabil sa fie competitiv, sa isi creasca productivitatea, iar acum, sta cu mina intinsa la stat ca sa il protejeze, aducind muncitori ieftini de aiurea!
    Statul falimentar e co-interesat pe motive de taxe, bugete, mai ales cele de asistenta sociala si pensii! El aduce muncitori straini in expectatia iluzorie ca ‘statrul bunastarii’ va mai putea supravietui o zi, un an, un deceniu. Evident, creind in proces pic-cu-pic germenii distrugerii socialitatii si culturii romaneasti! Asa a inceput si in occident acum mai bine de jumatate de secol! Rezultatul se vede!
    ‘Vrem o tara ca afara’? You bet, asemeni pasarilor dodo din filmul Ice Age, in prapastie, cu capul in jos, una dupa alta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.