Probleme mari pentru cea mai mare economie a Europei

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a avertizat marţi concetăţenii că vor urma dificultăţi financiare din cauza crizei bugetare provocate de Curtea Constituţională, transmite AFP.

Instanţa respectivă, cea mai înaltă din Germania, a produs un şoc în 15 noiembrie, anulând transferul către finanţarea investiţiilor ecologice strategice şi sprijinirea industriei a 60 de miliarde de euro din credite neutilizate. Guvernul de la Berlin încerca printr-un program în acest sens să valorifice un fond special legat de pandemia de coronavirus, respectând totodată o reglementare naţională care plafonează strict deficitul public.

Decizia Curţii a fost o lovitură grea pentru executivul condus de Scholz – „o catastrofă”, apreciază AFP, observând că economia Germaniei s-au declanşat primele simptome de panică.

Încă din mandatul predecesoarei lui Scholz, Angela Merkel, Germania a decis să urmeze modelul rigorii bugetare britanice, limitând îndatorarea mai drastic decât reglementările Uniunii Europene, care prevăd o limită anuală de 3% din produsul intern brut. Aşa-numita „frână a datoriei”, înscrisă din 2009 în Constituţia germană, limitează creşterea deficitului public la 0,35% pe an, cu excepţia situaţiilor excepţionale. Acestea au fost declarate timp de trei ani, începând din 2020, ca urmare a pandemiei, apoi a războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

În 2023, Berlinul a folosit credite dintr-un fond special destinat iniţial compensării efectelor crizei sanitare doar în 2021, când plafonul de îndatorare era suspendat. Acesta a fost principalul motiv din care Curtea Constituţională s-a opus guvernului.

Ca reacţie, Scholz a anunţat deja marţi în parlament că la sfârşitul anului va înceta protecţia împotriva inflaţiei prin reducerea facturilor la gaze şi energie electrică pentru familii şi firme, prevăzută anterior să continue în prima parte a anului viitor. Cancelarul a recunoscut că decizia Curţii Constituţionale creează pentru Germania „o nouă realitate”, care „va afecta capacitatea ţării noastre de a atinge obiective importante” de investiţii în infrastructură.

Guvernul urmează să solicite o nouă excepţie de la limitarea îndatorării în 2023, revenind astfel asupra unei promisiuni. Deficitul pe anul curent va creşte cu 45 de miliarde de euro.

Criza bugetară se transformă şi în criză politică, observă AFP. Coaliţia tripartită între social-democraţi, ecologişti şi liberali, condusă de Scholz, se confruntă cu o opinie publică negativă: cel mai recent sondaj al televiziunii ZDF arată că 60% din germani sunt nemulţumiţi de activitatea guvernului. Cele trei formaţiuni guvernamentale mai întrunesc în prezent doar 35% din intenţiile de vot, foarte departe de o majoritate, în timp ce extrema dreaptă şi conservatorii din opoziţie avansează în preferinţele electoratului.

Markus Soeder, liderul conservatorilor din Bavaria, a cerut luni alegeri anticipate, la fel ca şi extremiştii de stânga şi de dreapta.

Cancelarul este obligat să aplice „frâna datoriei”, pe care adversarii săi o numesc „frâna investiţiilor”, însă coaliţia guvernamentală este divizată: social-democraţii lui Scholz şi ecologiştii cer flexibilitate, în timp ce liberalii din FDP, în frunte cu ministrul de finanţe Christian Lindner, sunt adepţii rigorii bugetare. În aceste condiţii, pare imposibil de obţinut majoritatea parlamentară de două treimi necesară pentru o reformă.

Între timp, investiţiile din Germania întârzie, iar creşterea economică este blocată. Moritz Kraemer, economist-şef al băncii LBBW, consideră că „frâna datoriei” va frâna de fapt dezvoltarea, iar finanţarea marilor cheltuieli aşteptate pentru infrastructură, apărare şi protecţia socială este posibilă doar în două feluri: prin împrumuturi suplimentare sau prin creşterea taxelor şi impozitelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

  1. De cand astept sa se ducă în șanț locomotiva europei!…Să vezi falimente pe bandă rulantă în românia!…Să trăiască Gyuri Soros!…

  2. Foarte interesant este faptul că toți, înafară de iubitul, de către WEF, partid socialist neoliberalo-marxist de stângadreapta și alte 6 axe de rotație și translație, sunt „extremiste”.Adică ești „moderat” doar dacă bagi țara-n budă și tragi apa, așa cum a făcut-o predecesoarea șolțului.Soluția la criză? Ați auzit-o.Îndatorarea și mărirea impozitelor pentru montarea de tigăi și ventilatoare spre alimentarea ipotetica a unei industrii, oricum pe picior de plecare din ruina celor 15 ani de socialism tâmp sub indicațiili prețioase ale tovarășilor schwab&soros, pe scurt,SS,implementate cu sârg și gură mare de neprețuita tovărășică Angela, actualmente pensionară specială pentru performanța de a-și fi distrus țara cum scrie la cărticica roșie a tovarășilor sus amintiți.Succes lui Hanzi și Fritz la vânătoarea de ciucalăi impregnați cu rășină la reduceri ca să-si încălzească o cameră de Crăciun.Și succes la emigrarea în Paraguay, în caz că Helga siRenate rămân borțoase.

  3. hahahahaa… „investitiile” din Germania, singurii investitori in RFG a ramas statul, ca toate companiile mari cauta sa-si mute afacerile in alte parti unde energia e ieftina, unii deja fug chiar si peste ocean in SUA… altii au inchis… altii si-au redus masiv productia si personalul. Criza nu a fost provocata de Judiciar, ci de alba-neagra cu fondurile pe care intentionau sa o comita… dealtfel o specialitate a socialistilor nemti, au mai folosit-o la scara mai mica prin unele landuri. PS: vedeti ca cea mai mare economie a Europei e Rusia, sac

  4. Asta a baut apa dupa Ciolacu. N-a avut Germania decand e ea un cancelar mai batut in cap. S-a facut pres in fata americanilor si a Israelului, a stricat relatiile cu Rusia, iar acum chitaie. Gutute-n tag mein herr!

  5. „…la fel ca şi extremiştii de stînga şi de dreapta”?
    Băi bre, AfD NU SUNT „EXTREMIȘTI”! Se numește „Alternative für Deutschland”! Partid legal, constituțional, parlamentar și național!
    Extremiști sunt „wertzii” turkaletzi IMIGRANTZI wenetici $$oroșijdi, care au impus închiderea centralelor nucleare în Jarmaniya, în conditziili în care NICI O ALTĂ ȚARĂ DÎN LUME nu a impus așa ceva! Asta ie yeztremizm……[Rumburak]

  6. Ii multumesc lui BC, care a scris articolul, ca mi-a adus aminte ca razboiul din Ucraina e un razboi de agresiune. Pe de alta parte sunt nemultumit ca nu mi_a adus aminte ca razboaiele din Coreea, Vietnam, Irak, Siria,Libia, Palestina si Iugoslavia aua fost razboaie de binefacere.

  7. nazistii (Austria) au provocat al doi-lea razboi mondial (nu uitam ca Hitler a fost austriac) si au provocat ruperea in 2 bucati a Germaniei (vrajita de prosteala ascunsa sub ura rasiala austriaca;vezi discursurile cu LATRAT ale nebunului in erectie);
    Romania incearca sa-si castige statutul de sclav in Colonie (EU=liga pierzatorilor razboiului mondial) si destinul „intrarii” in SCHENGHEN e in mana nazistilor(Austria) si a drogatilor neonazisti (Olanda).
    deci ce ne mai mira caderea libera a Europei spre conditia economica a Romaniei ,iar economia Romaniei in cadere libera sub nivelul tarilor sarace din Africa???

  8. „…vor urma dificultăţi financiare din cauza crizei bugetare provocate de Curtea Constituţională…” – auzi pe cine dă vina, el fiind ajuns cancelar de puțin timp! Nene, nu era bine cu gazul rusesc? Șii, zii așa, nu știi cine a ‘spart’ țevile? A propos, mai este valabilă reclama aceea în care se recomandă ca spălarea să fie mai rară pentru a-i face-n ciudă lui Putin? Putin e ‘bine-merci’, n-a murit, iar voi umblați la fondurile de rezervă…

  9. Nemtilor LE au placut GAZELE lu’ BIDEN !
    Te poti pune contra PLACERII Resiratorii ale lu’ Alde MENSCHEN ?

    NU ! NU te poti pune !
    TU, ca Strain de Germania.
    Da’ NEMTII ?

  10. Le-au placut mai ales Cele LICHEFIATE, cu Stropi, adica si au platit de CINCI Ori mai mult …
    LE plac SI Cele ARABE … 🙂

  11. Cand Putin a afirmat recent ca se doreste spargerea si jefuirea Rusiei a facut aluzie si la faptele acestui neamt de parodie. Rusia este de departe cea mai bogata tara din lume, apropate nu exista resursa naturala de care sa nu beneficieze. Europenii in frunte cu fritzii sunt la c___l gol din acest punct de vedere, doar Romania face exceptie cat de cat. La foamea lor uriasa, europenii au sperat sincer ca ajutandu-l militar pe Zielinsky (plus sanctiunile economice) vor reusi sa aduca Rusia la pozitia de cornuta amarata pe care sa o mulga ei cum vor. Nimeni nu crede ca Putin le va mai da gaz si petrol ieftin dupa ce s-a convins pe viu cu cine are de-a face. Europa napadita de migranti nu va mai fi niciodata ceea ce a fost. Romanii care inca mai muncesc acolo vor fi siliti cat de repede sa revina acasa. Romania poate avea un viitor de exceptie, dar nu cu vanduti ca cei din ultimii 20 de ani la putere.

  12. Asta e efectul direct si de asteptat de altfel, al sanctiunilor Germaniei impotriva Rusiei.
    Ce-au crezut, cit pot rezista sa renunte la gaz rusesc ieftin si sa cumpere gaz american la butelie, scump ?
    E la mintea cocosului !
    Pe Scholtz insa l-a depasit !
    Acum americanii pot jubila.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.