Procurorul general face politică mare

România a fost considerată, în 2007, o democrație consolidată și, pe baza acestei considerații, am fost primiți în UE. În 2017, procurorul general al Românei a decretat, din gură, la o conferință de presă: România este o democrație neconsolidată.

Vorbește gura fără el, ca de obicei? Nu e cazul. Augustin Lazăr folosește acest „decret“ ca argument. El zice că în Franța e normal ca Inspecția Judiciară să fie în subordinea Ministerului Justiției, pentru că acolo e democrație consolidată, în vreme ce la noi nu ar fi normală o astfel de subordonare, pentru că aici nu avem democrația consolidată.

Urmarea? Dacă liderii UE l-ar lua în serios pe reprezentantul cel mai înalt al procurorilor din România, ar urma să fim supuși procedurii de infringement și să pierdem fonduri financiare masive.

Îl vor lua în serios? Nu. Mai întâi, pentru că procurorii nu au dreptul de a face declarații politice cu caracter public. Dar dacă tot a făcut una atât de gravă (cea mai gravă), poate că se vor milostivi de dreptul procurorului-șef de a rosti liber adevăruri și vor hotărî că nu au de-a face cu un caraghios, ci cu un domn responsabil și cu mințile în cap. Dacă UE s-ar milostivi așa, UE ar comanda o cercetare amplă asupra Românei și poate abia în felul acesta ar afla că noi nu prea mai avem o democrație consolidată.

Gura caraghiosului domn Lazăr adevăr grăiește.

UE ar descoperi, poate, că am făcut praf și pulbere starea de consolidare a democrației mai ales prin activitățile abuzive ale procurorilor. Dar UE știe chestia asta, are motive să-i convină situația și nu-l va lua în serios pe bietul nostru procuror general. Păcat: ar fi avut și el o clipă de glorie…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.