Procurorul general face politică mare

România a fost considerată, în 2007, o democrație consolidată și, pe baza acestei considerații, am fost primiți în UE. În 2017, procurorul general al Românei a decretat, din gură, la o conferință de presă: România este o democrație neconsolidată.

Vorbește gura fără el, ca de obicei? Nu e cazul. Augustin Lazăr folosește acest „decret“ ca argument. El zice că în Franța e normal ca Inspecția Judiciară să fie în subordinea Ministerului Justiției, pentru că acolo e democrație consolidată, în vreme ce la noi nu ar fi normală o astfel de subordonare, pentru că aici nu avem democrația consolidată.

Urmarea? Dacă liderii UE l-ar lua în serios pe reprezentantul cel mai înalt al procurorilor din România, ar urma să fim supuși procedurii de infringement și să pierdem fonduri financiare masive.

Îl vor lua în serios? Nu. Mai întâi, pentru că procurorii nu au dreptul de a face declarații politice cu caracter public. Dar dacă tot a făcut una atât de gravă (cea mai gravă), poate că se vor milostivi de dreptul procurorului-șef de a rosti liber adevăruri și vor hotărî că nu au de-a face cu un caraghios, ci cu un domn responsabil și cu mințile în cap. Dacă UE s-ar milostivi așa, UE ar comanda o cercetare amplă asupra Românei și poate abia în felul acesta ar afla că noi nu prea mai avem o democrație consolidată.

Gura caraghiosului domn Lazăr adevăr grăiește.

UE ar descoperi, poate, că am făcut praf și pulbere starea de consolidare a democrației mai ales prin activitățile abuzive ale procurorilor. Dar UE știe chestia asta, are motive să-i convină situația și nu-l va lua în serios pe bietul nostru procuror general. Păcat: ar fi avut și el o clipă de glorie…

Recomanda
Ioan Buduca 168 Articole
Author