Producătorii din industrie, loviți de creşterea prețurilor la energie

Azomureş Târgu Mureş, unul dintre principalii producători de îngrăşăminte pentru agricultură, anunţă că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

„Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, spune Harri Kiiski, directorul general al Azomureş, citat de ZF.

El precizează că decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor.

„Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi. Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022.”

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu aproximativ 10% din consumul national. Producătorul, cu afaceri de 1,8 mld. lei în 2020, furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.

“Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situaţia la normal, în ciuda faptului că suntem şi victimele unui context internaţional nefavorabil. Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să acţioneze în concordanţă cu legislaţia europeană pentru a atenua problema gazelor şi a preţurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, spun reprezentanţii Azomureş.

Actuala criză de pe piaţa energiei afectează industria îngrăşămintelor din Europa şi din întreaga lume. Astfel, ţări precum Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile. Împreună cu producţia locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură şi industrie.

Comisia Europeană a recunoscut rolul industriei fertilizanţilor în asigurarea securităţii alimentare la nivel continental, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Lăsati-o încolo de energie electrică. In reclama la kumtelina, un mos ne spune că așa de tare s-a încălzit incat a dormit cu geamul deschis. Sa vezi daca mai are curaj sa bage kumtelina in priză dupe Anul Nou! Huuo PNL care a liberalizat/ scumpit de 3 ori prețul la curentul electric și la gazele naturale.

  2. Mă,..voi sunteți săraci,.. cu duhul..Azomureș nu se inchide niciodată. Deși poluează, deși e instabilă și cu mare grad de risc,, totuși acolo e o mafie, cea mai ticăloasă, care e in ”statul paralel” și care nu se lasă, chiar de romînu iși vinde izmenele și mîncă pălăria,, azomureș va exista, cu subvenție, cu imprumuturi, cu sacrificii, dar mafia trebuie să dăinuie..

  3. La anul o sa mai produca fix 10% din necesarul de fertilizatori, daca anul asta sunt romanasii nemultumiti de cresterea preturilor la alimente, si o sa mai creasca… stai sa vezi la anul. Fermierii ar trebui sa se pregateasca de importuri de fertilizatori din Rusia, sau alti sateliti ai ei ca sigur o sa le impuna „valorile europene” de la Bruxelles niste sanctiuni/restrictii. Eu unul i-as pune pe toti ecologistii aia de strada, sa munceasca in agricultura fara fertilizatori… si dupa aia trasi la raspundere.

  4. UE A LASAT LA LATITUDINEA FIECARUI STAT SA SE DESCURCE IN ACTUALA CRIZA ENERGETICA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,UE GAURA NEAGRA CARE ABSOARBE ORCE ,ORCAND ,IN SITUATIE DE CRIZA A SE CITI RAHAT !! ISI DECLINA ORCE RESPONSABILITATE .
    SCULAREA ,SCULAREA VOI CEI ADORMITI CU GOGOSILR ADRERARII LA UE !,DIN TARA SUVERANA FARA DATORII AM AJUNS O COLONIE VANDALIZATA ,DEPOPULATA ,DATOARE LA FMI SI BM PENTRU 5-6 GENERATII,UN DEZASTRU MAI MARE DECAT UN RAZBOI !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.