La cine te duci, dacă te-a abandonat furnizorul de energie

romanii
Electrica Furnizare este Furnizorul de Ultimă Instanță (FUI) desemnat pentru luna decembrie de către ANRE, care trebuie să preia pe orice consumător casnic care nu se mai poate aprovizona cu energie din nicio altă sursă. El este, de asemenea, FUI-ul cu cel mai mic preț pe luna decembrie, dintre toți FUI, potrivit datelor furnizate de ANRE. El vinde, din această poziție, curentul cu 0,21 lei/kWh. fără tarifele de transport, distribuție, certificat verde și TVA. Ceilalți FUI sunt toți mai scumpi, în ordine aceștia fiind: Enel Energie, cu 0,23 lei/kWh, Enel Energie Muntenia, tot cu 0,23 lei, E.ON, cu 0,25 lei/kWh, Tinmar Energy, cu 0,26 lei și CEZ , cu 0,31 lei.
În general, prețul de furnizare contează în proporție de 35 – 40% în prețul final, deși ponderea tarifelor specifice diferă de la furnizor la furnizor, așa încât, știind costul cu furnizare, vă puteți calcula, în mare, cât este factura.
FUI sunt mai mulți, după cum puteți vedea din imaginea alăturată, dar  „supremul” din decembrie, când niciun altul nu poate sau nu vrea să vă preia, este Electrica.
Informația este importantă pentru fiecare consumator casnic de energie din țară pentru că FUI este compania care îl va prelua obligatoriu în caz că furnizorul la care este arondat, altul decât cei de mai sus, l-a abandonat. În contextul scumpirilor brutale ale energiei electrice(prețurile de piață au crescut și cu 400% Record istoric de preț al electricității), mulți dintre furnizorii mai mici au decis să iasă din contractul cu un casnic sau firmă prin denunțarea lui unilaterală. Aceasta pentru că nu-și mai pot onora obligațiile de preț,  pentru că nu aveau contracte pe termen lung de aprovizionare cu curent sau propriul lor funrnizor nu mai vrea sa le dea, iar piața este prohibitivă ca preț de achiziție. În acest caz, legislația în vigoare prevede că gospodăria trebuie să fie preluată automat la furnizare de către un FUI, de obicei pe zone de distribuție, ca să nu rămână pe întuneric. Astfel, în Moldova, este E.ON, în Muntenia de Sud, Banat și Dobrogea, este Enel, în TrasnilvaniA și nordul Muntenie, este Electrica, în Oltenia, este CEZ. Pe lângă aceștia mari, și-a făcut loc și Tinmar, singura companie antreprenorială românească care joacă la nivel înalt printre giganții mai sus menționați, aceasta având zone desemnate în toate regiunile istorice amintite.
Practic, dacă sunteți la un furnizor mai mic, unul din cele zecile licențiați de ANRE, iar acesta decide să vă abandoneze subit, puteți să știți la cine ajungeți. Important este că nu rămâneți pe întuneric, dar este bine de știut și la ce preț vi se factura curentul consumat și să faceți comparația cu vechiul furnizor. Comparația este utilă pentru că puteți pleca oricând de la FUI către un alt furnizor, dacă nu vă convine prețul.
Și în piața de gaze este aceeași situație, și acolo există FUI.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1071 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Cam mici preturile din articol, nu cred ca sunt reale. Enel fix online (cel mai mic pret de la Enel) este acum 0.761 lei/kWh, la ei pe site, si nu 0.23 lei/kWh cum scrie in articol.

  2. Că să-l parafrazez pe ‘Batranul’:
    Te duci și-l spui la tovarășa. Tovarășa UE, bineînțeles. Care o să te certe tot pe tine, că așa e în orice comunism de-adevăratelea.

  3. Dacă se poate în țara pe care o știai a ta să te jecmănească sau să te abandoneze străinul furnizor de energie produsă tot în țara ta, înseamnă că te-au abandonat cei care conduc Țara, conducători care au ca principală datorie și sarcină să aibă grijă de cetățenii României și nu să slugărească hotărârile unor dezaxați care fac și dau Directive la Bruxelles, sau provocările NATO îndreptate spre Federația Rusă.

  4. Energia electrică a devenit un lux. După iarna asta 10% din populația României nu va mai avea posibilitatea de a plati energia electrică din lipsă de bani.

  5. Articolul este o dezinformare totala din punct de vedere al prețurilor, întrucât acestea sunt de 10 ori mai mari in realitate pe FUI in luna decembrie 2021.

  6. Articolul continue o MICA eroare: din tablel rezulta ca nu mai exista pret mai mic de 2 lei/kWh(2.088lei/MWh este cel mai mic pret), nu 0.21 cum este scris.

  7. „Domnule” Mihai Soare, ai macar 4 clase?? Imposibil sa scoti asa articol imbecil si complet eronat!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.