Profilul membrului model al NATO

Polonia poate deveni un model pentru restul Europei în relaţia cu unul dintre cele mai profitabile sectoare ale economiei americane – producţia şi comercializarea armamentului, scrie Defence News. Preşedintele Andrzej Duda a vorbit deja cu Donad Trump, iar oficiali polonezi din Ministerul Apărării spun că discuţia a fost „pozitivă“. Asta înseamnă că Polonia va fi, pe mai departe, elevul model din NATO, din perspectiva Statelor Unite, adică nu numai că este una dintre puţinele ţări care alocă 2% din PIB pentru Apărare, dar banii nu se duc în majoritate în fondurile de pensii şi salarii ale militarilor, ci intră şi în conturile companiilor americane.

Propriul scut antirachetă

Ministrul polonez al Apărării a cerut omologului său american permisiunea de a cumpăra opt sisteme Patriot. Se estimează ca este vorba de un contract de circa 3 miliarde de dolari. Aceasta este doar o parte din cele 13 miliarde de dolari (de peste 4,5 ori mai mult decat bugetul Apărării în România pentru anul acesta), pe care guvernul de la Varşovia şi-a propus să le investească pentru modernizarea armatei, până în 2022. Iniţial, în 2015, fostul guvern liberal condus de Donald Tusk a avut în vedere achiziţionarea sistemelor antirachetă din SUA, Israel şi Franţa.

Europenii, refuzaţi în favoarea Statelor Unite

Polonia aşteapta încă din 2015 aprobarea aceleiaşi companii Raytheon pentru a achiziţiona rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Tomahawk, pentru a înarma cele trei submarine pe care le deţine. Costul unei rachete Tomahawk este de circa 1,5 milioane de dolari. În 2014, Polonia a cumpărat 40 de rachete AGM-159 JASSM produse tot în Statele Unite, de Lockheed Martin, de la care a cumpărat şi 36 de avioane F-16, asta după ce a refuzat, ca şi România câţiva ani mai târziu, ofertele făcute de europeni (în cazul Poloniei – francezii de la Dassault cu ale lor avioane Mirage 2000 şi suedezii de la Saab, cu avioanele Jas 39 Gripen).

Tragerea pe sfoară a Franţei

În 2015, când anunţa achiziţia sistemelor Patriot, Varşovia oferea Franţei un contract de 3,2 miliarde de euro pentru elicoptere Caracal produse de Airbus, însă noul guvern condus de partidul lui Jaroslaw Kaczynki a înclinat total balanţa în favoarea SUA, oferind contractul celor de la Lockheed Martin. „Acesta este patriotismul economic“, a fost argumentul premierului polonez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.