Proiect propus de ministrul Angel Tîlvăr. Direcția de Informații a Armatei, puteri sporite

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a publicat un proiect de lege care transformă Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA, spionajul militar) într-un serviciu secret cu personalitate juridică. Acum, serviciul secret al Armatei este o direcție în Ministerul Apărării.

Potrivit documentului, serviciul secret militar ar rămâne tot în subordinea MApN, însă ar avea personalitate juridică, așa cum este SRI. Va putea atrage fonduri din ”alte surse legal constituite”, ceea ce înseamnă că va putea înființa firme.

Va putea face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător.

În actuala lege care guvernează activitatea DGIA (Legea nr. 346/2006) nu apare explicit dreptul instituției de a derula aceste acțiuni, dar se arată că Direcția „coordonează aplicarea măsurilor contrainformative”.

Serviciul va fi coordonat de Directorul General, un prim-adjunct și doi adjuncți.

Șeful DGIA ar putea fi numit și demis de ministrul Apărării, avizul CSAT, ca și până în prezent.

Ministerul Apărării arată în nota de fundamentare că ”asigură o delimitare clară a atribuțiilor de cele ale Statului Major al Apărării”. Ministerul invocă „contextul geopolitic turbulent și impredictibil”, dar și „exigențele partenerilor euro-atlantici”.

Proiectul este asumat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr (PSD). Tatăl lui Tîlvăr a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea (o direcție a Securității, poliția secretă comunistă), înainte de decembrie 1989.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

25 de Comentarii

 1. Vrajeala pentru berbercii ce scriu pe-aici! Proiectul este patent nato. A fost primit in plic pentru a fi pus in aplicare.

 2. Aici sunt banii Dvs.(inclus alte pensii speciale). Si asta doar din dragoste pentru nărod…

 3. Adică n-am înțeles bre..Ce nu pot ei azi și le trebuie mai multe..Cred că doar alte locuri bugetate unde să doarmă în cizmele statului..Las că americanu oricum are grije …

 4. Corect! Asta ii mai lipsea Romaniei! Toți cu studii la Secu, vor sa acapareze și MAPN-UL. Bravo!

 5. O să mai avem încă o echipă de clone și EPOLEȚI pe forum !
  C-așa e-n Colonia Marginală Eșuată, cu PESTE 150 miliarde coco datorie externă.
  Vine concurența, măRog ! 🤮

 6. Romania primeste de la „partenerul strategic” atat informatii cat si solutii in problemele importante, actionand la comanda globalista. Singura preocupare a acestui serviciu ramane supravegherea personalului armatei in spiritul si litera ordinelor primite de la ambasada usa.

  Un pui de naparca securista propune puteri sporite securistilor incompetenti, nici acum nu va e clar cine „alege” reprezentantii poporului roman?

 7. Ca si tatasu’ un sef securist pe vremea veche (si nu prea) , acest produs al scolii de „securitate noi” vrea o noua supravegere a populatiei. Promitem ca incepem sa scriem din nou scrisori ca sa le poate deschide baietii. Hai sictir ma !

 8. Desigur capacitatea de aparare a Romaniei ar creste considerabil daca si generalii MApN si-ar putea trage niste firme de import export ca si cei de la SRI. Ca au si ei „familie mare renumeratie putina” cum zicea Caragiale. Alt entuziasm sa iti aperi tara cand stii ca pierzi vilele, BMW-ul tau dar si cel al copilului plus alte beneficii de la firma. Pe cand asa stau baietii la mila altora si nimeni nu e impresionat ca esti general MApN daca stie ca nu poti sa-l bagi la puscarie ca aia de la SRI.

 9. Să vezi acum unitate de elită de secu-postaci! Orice dictatură din orice colonie are nevoie de cât mai mulţi slugoi! Partea cea mai frumoasă e aia cu bişniţa – să facă şi bravii apărători ai patriei nişte bănuţi pe peroană fizică! În definitiv ce este secureala în colonie, dacă nu bişniţă pe banii fraierilor care plătesc taxe unor clanuri de mafioţi?

 10. @ Vouă v-a plăcut că armata avea gospodării agro-zootehnice , ? Nu știe militarul ce știe vaca, oaia, ce mai aveau ei pe acolo, ?

 11. Dupa ce va faceti securitate arestati-va intre voi. Sa ramana la comanda numai generali cu dubla cetatenie si domiciliu stabil in Issraiel. In 30 ani dispare Romania. Ramane doar un poligon de testarea bommbelor printre ruine.

 12. servicii peste servicii peste cetatean. patriot act de Romania. reinfiintarea sporita a securitatii si militiei maoiste.

 13. Alo tovarășul gradu, vezi că un convoi militar care se deplasa aiurea prin Iași a făcut prăpăd! Și șeful SMFT ce zicea? Vai de mama noastră cu actuala armata de profesioniști capitaliști cu pensii duble față de cea a lui Ceaușescu care a construit și aparat o tara!

 14. Modificările astea arată teamă , arată că sunt probleme în controlul maselor, mai e una în desfășurare pe la MAE de control al informațiilor denumită pompos combaterea dezinformării cu ajutorul IA, adică să permită doar cuvântări oficiale. Au mai fost din astea și sau dus ca fumul la prima adiere de vânt dar oamenii încearcă.

 15. Ca orice regim de ocupatie straina, nici actualul nu se dezminte. Stiindu-se urat de populatie (pe buna dreptate, ca si celelalte din istorie), regimul de ocupatie isi intareste aparatul represiv.
  Miscare care va deborda in cele din urma fie intr-o dictatura tehnocratica globalo-bolsevica mai sinistra decat tot ce a vazut Romania (si lumea) vreodata, fie intr-o revolta (nesperata) a maselor care, sine-qua-non, vor fi invatat sa se organizeze contra oprimarii.

 16. „Tatăl lui Tîlvăr a fost șef al Contrainformațiilor din Vrancea (o direcție a Securității, poliția secretă comunistă), înainte de decembrie 1989.”

  „COPIII ȘEFILOR NOȘTRI VOR FI ȘEFII COPIILOR NOȘTRI!” VORBA AMARĂ DE DUH DIN COMUNISM”

 17. Erau singurii care nu aveau voie la srl-uri. Asta e tot scopul acestei “reorganizări”.

 18. @JamesBlond
  In sfarsit, unul care a inteles despre ce e vorba. Corect, doar asta ii interesa, era prea mare oftica pe sristi.

 19. stat politienesc-militar-totalitar… exact ce trebuie unei „democratii” in „civilizatia Vestica”. E evident ca „armata” e invidioasa pe puterea serviciilor si vrea si ea sa-si ia partea, firme sa faca bani si sa sifoneze fondurile publice pentru generali… si putori sporite sa faca si ei „investigatii”, sa inregistreze, etc. Si e probabil sa le obtina, pentru ca bisericutza PSD-PNL e dispusa sa emita orice lege pro-sistem, bolovanul de la cotroceni sa o promulge si CCR sa declare orice constipational… mai ales acuma cu „amenintarile de securitate”… ca si-n UE unde s-a introdus cenzura presei ca e propaganda, si supravegherea internetului sub pretextul „protectiei minorului”, in rromania poti sa reintroduci si iobagia daca gasesti o „urgenta”

 20. paradoxul romanesc
  Romania democrata are acum mai multa securitate decat pe vremea lui Ceausescu…
  Pricepeti ce vreau sa spun? Intelegeti ca romanii au trait dictatura comunista,fabricata de serviciile americane si impuse celor din Romania.Pricepeti ca frigul,foamea ,injustitia,mizeria,…toate erau fabricate in State in numele comunismului rusesc…

 21. Romania a devenit poligonul de test al licuriciului..
  si nu uitati…astia nu dau doi bani pe voi,..orice ati fi,..cetatean de rand sau ..mareata sluga tradatoare..

 22. Modificările astea arată teamă , arată că sunt probleme în controlul ofiterilor, mai e una în desfășurare pe la MAE de control al informațiilor denumită pompos combaterea dezinformării cu ajutorul IA, la Palatul Victiria. Ciuuuuucaaaaa …..ce facusi muicaaaaa….te pacali robotu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.