Proiect: Salarii scutite de impozite timp de doi ani

Recent a fost publicat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea programelor guvernamentale „StudentInvest” şi „FamilyStart”, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prezentul proiect legislativ prevede, printre altele, ca tinerii care vor acces programul de creditare pus la dispoziţie prin “StudentInvest” şi care se angajează în termen de 4 luni de la data promovării examenului de licenţă, vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe salariu pe o perioada de maxim 2 ani, începand cu data angajării, iar tinerii deja angajaţi beneficiază de scutirea plăţii impozitului pe salariu din prima lună după promovarea examenului de licenţă;

Programul are un caracter educaţional, accentul fiind pus pe creşterea accesului la programele de învăţământ superior, pe diminuarea abandonului universitar, precum şi a şomajului în rândul tinerilor absolvenţi, conform expunerii de motive.

Pentru tinerii care se angajează în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor de licenţă, angajatorul depune lunar la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală documentaţia necesara în vederea scutirii de la plata impozitului pe salariu, în limita a maximum 500 lei/lună, pentru o perioada de 2 ani, începând cu data angajării, iar tinerii deja angajaţi beneficiază de scutirea plaţii impozitului pe salariu din prima luna după promovarea examenului de licenţă”, conform proiectului.

Programul guvernamental „StudentInvest”, care are ca obiect facilitarea accesului la finanţare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 31 de ani neîmpliniţi, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educaţiei.

Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.

Pentru ca acest proiect de ordonanţă de urgenţă să se aplice trebuie adoptat de Guvern, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Nu se creeaza iar clase speciale de impoztare cum e la it si in constrctii? Nicaieri in economiile dezvoltate nu se face discriminari de acest fel, se produc probleme atat economice cat si sociale. Daca vor sa creasca numarul de tineri ce muncesc ar trebui ca facultatile sa lucreze cu companiile sa poata creea viitori angajati care au cunostintele necesare si sa se permita angajatea din timpul facultatii pentru specializare cat mai rapida a acestora.

  2. Bre,asti ar trebui intai cu ce au acum pe tarla rumaneasca…Nu cred ca nu se stie ca multi patroni schimba angajatii ca pe sosete ,chit ca sunt buni si foarte buni,pentru ca ,din cate stiu,statul pene jumate de leafa si scutiri de biruri daca angajeaza pe minim 6 luni oameni.Pai ce credeti ca fac asti patroni neseriosi? Dupa termenul limita ai CONCEDIAZA si angajeaza altii,altii,altii..ca are balta peste.Ghinion.Bre,in targurile de vale pe la magazine alimentare n-am vezut pe nimeni sa stea mai mult ..Sunt schimbati periodic numa ca patronii pungasi sa traga statul in piept.Rominia euriopeana,Rominia norr-maaa-laaaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghi-ni-on.La sparanghel tinerii miei frumosi si liberi.La sparanghel.Pas cu Pas.

  3. Programe educationale ,familiare etc . Programe penteu banci straine , societati de lon IT , si alte tipuri de lon pentru poporul slavizat si idiit . Liberali romani fara aveee s-au care si-au facut-o cinstit furand de la statul roman , isi fac programe pentru cei ce ii invata si controleaza sa fure de la sta ,popor si sa conduca inaltele tehnologii de lon .
    Traiasca Romania libera si fara programe speciale de furt si distrugere nationala .

  4. E doar proiect de lege, mai e destul timp pana se va aproba. E bine sa cititi cu atentie finalul legii pentru ca, e imposibil sa nu fie mica-mare dedicatie pentru cei care se lafaie in de toate.

  5. Si eu care credeam ca ne reduc tuturor impozitele pe salariu, sau măcar sa le reducă.

  6. Pensiile speciale ale esentialilor vor fi indexate.
    Restul, la munca pana la 70 de ani.
    Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie.

    Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici – ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”, a menţionat Marius Budăi în exclusivitate pentru Romania TV.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.