Proiectul de lege care ar tăia din banii partidelor

Un proiect depus la Parlament propune ca partidele politice să beneficieze integral de subvenţia anuală de la bugetul de stat numai dacă cel puţin 30% dintre aleşii locali, respectiv parlamentari ale acestora, sunt femei, în caz contrar această subvenţie urmând să fie diminuată.

Propunerea legislativă modifică şi completează art. 18 din Legea nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale şi a fost iniţiată de deputatele Cristina Trăilă (PNL) şi Laura Vicol (PSD).

„Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Subvenţia anuală de la bugetul de stat este alocată integral pentru partidele politice şi formaţiunile politice dacă cel puţin 30% din aleşii acestora la alegerile general pentru autorităţile administraţiei publice locale, respectiv la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat, sunt femei. În situaţia în care partidul politic, respectiv formaţiunea politică nu îndeplineşte această condiţie, valoarea subvenţiei anuale de la bugetul de stat va fi diminuată cu o cotă procentuală egală cu numărul întreg reprezentând diferenţa dintre procentul de aleşi bărbaţi şi procentul de alese femei”, prevede actul normativ.

De asemenea, proiectul precizează că prevederile acestei legi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2029.

„În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, la propunerea AEP, Guvernul va modifica corespunzător Normele metodologice de aplicare a legii 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, aprobate rin HG 10/2026”, mai stabileşte actul normativ.

Iniţiatoarele consideră că „egalitatea între femei şi bărbaţi reprezintă un drept fundamental, o valoare comună a UE, urmărită prin Tratatul de la Lisabona, Directiva tratamentului egal, Declaraţia universală a drepturilor omului, Convenţia privind drepturile politice ale femeilor sau Strategia cadru împotriva discriminării şi a oportunităţilor egale”.

Acestea menţionează că la alegerile europarlamentare din 2019 procentul de femei alese a fost de 21,2%, la alegerile parlamentare din 2020, acest procent a fost de 18,24%, iar la alegerilor locale din 2020 – 13,4%.

„Indexul european pentru egalitatea de gen, ediţia 2022, care măsoară cotele de gen din anul 2021, arată că suntem pe penultimul loc în topul european, în urma noastră fiind doar Grecia. O egalitate de gen slabă înseamnă că democraţia noastră mai are mult loc pentru a se consolida şi pentru a respecta principiul democratic al şanselor egale şi al echităţii. Deşi procentul candidaţilor femei a crescut la alegerile parlamentare din 2020 faţă de alegerile din 2016, reprezentarea femeilor la nivelul Parlamentului a scăzut, România înregistrând un regres. Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut de la 19,1% femei alese în Parlament în 2016, la 18,24% în 2020, plasându-se pe locul 124 în lume”, au mai susţinut iniţiatoarele în expunerea de motive a proiectului.

Ele au menţionat că este necesară găsirea de „formule pentru ca partidele însele să încurajeze participarea femeilor la viaţa de partid şi, pe criterii meritocratice, să fie promovate în poziţii eligibile la alegeri”.

„Propunerea noastră pentru a convinge partidele politice că este în interesul societăţii şi a democraţiei româneşti să încurajeze cu toată forţa implicarea femeilor în viaţa politică, este introducerea unui sistem de penalizare la cuantumul subvenţiei de stat primită anual de către partidele politice, în funcţie de procentul de femei alese în funcţii eligibile pe care îl au la alegerile locale şi la cele parlamentare naţionale”, mai arată acestea.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului şi apoi va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. „Proiectul de lege ce lasă partidele fără bani” trebuie să sune așa: NICI UN LEU NU MAI MERGE DE LA STAT CĂTRE PARTIDE!
    Text scurt, un singur paragraf, ușor de priceput de putorile din șParlament, și UȘOR DE APLICAT LEGAL!
    Ăsta prezentat aici dă lez Bienili astea $$oroșizde e praf-în-ochi-i boborului, cum sunt obișnuite putorile din șParlament plătite-gras din banii noștri CA SĂ NU FACĂ NIMIC.
    După „alegerile” astea îi vom da-jos și le vom imputa salariile luate ȘI CHELTUIELILE FĂCUTE LA TOATE NIVELURILE Statului. Luați paru’ la ei!

  2. Buna ziua!
    „Un proiect depus la Parlament propune ca partidele politice să beneficieze integral de subvenţia anuală de la bugetul de stat numai dacă cel puţin 30% dintre aleşii locali, respectiv parlamentari ale acestora, sunt femei, în caz contrar această subvenţie urmând să fie diminuată”.
    NU MĂ ISTETULE, NU!
    Finantarea partidelor cu o suma decenta sa se faca numai pt compania electorala din anul respectiv,adica sa primeasca bani de la buget doar cava luni in anul electoral!
    IN REST,ADICĂ IN ANII FARA ALEGERI SA PRIMEASCĂ ZERO LEI !
    CHELTUIELILE DINAFARA CAMPANIEI ELECTORALE SA SI LE PLATEASCA DIN COTIZATII SI DIN ALTE VENITURI CA DE EXEMPLU ÎNCHIRIERI , SERVICII DE CONSULTANA etc.

  3. …tampenie mai mare nu am auzit!…pai, daca nu gasesc nici macar o candidata in mai mult de 30% din locurile unde particip, nu se mai pune problema celor in care si castig, ce fac?…doi, asta suna a discriminare, oricine, fara diferente de religie, sex, credinta samd este liber sa participe la alegeri in calitate de candidat!…mai bine ar conditiona orice accedere in functii publice de nivelul de educatie…poate asa nu am mai avea tot felul de analfabeti in functii de primari, parlamentari…

  4. In Europa nu creierul, pregătirea profesionala, școlile absolvite, cultura, sa nu mai vorbim de caracter, maniere, conștiință sunt decisive în accesul la funcții publice sau „speciale”. În general functii doar foarte bine plătite, însă fără responsabilitate juridică și mai ales si fara obiectul muncii. Și fără număr! Conteaza sa ba perzdhă darnica sau/si să aparții comunității LGBT
    sau cum s-o scrie corect comunitatea pophonarilor și lhesbienelor

  5. Feminizdele.. propun ca din restul de 70%, jumatate sa fie gay si cealalta jumatate sa aiba sexul incert. Ca sa fie toata lumea multumita, nu sunteti de acord?

  6. Adică în numele corectitudinii woke a devenit ok să introducem discriminări pe bază de sex?
    Păi atunci să facem la fel și în cazul altor domenii: să fie tăiată finanțarea dacă dintre militarii care mor în lupte nu sunt măcar 30% femei, dacă nu avem măcar 30% din preoți femei, dacă minerii, lucrătorii la înălțime, vidanjorii, electricienii, mecanicii de locomotive, marinarii femei nu sunt și ei minim 30%.

  7. Proiect de lege:partidele politice să nu mai fie finanțate de la buget!Nici campaniile electorale. Sponsorizări, cotizații,donații, etc., fără bani publici!!!

  8. NO ȘI NOI CARE NU VREM SĂ PĂRĂSIM CRATIȚA DAR VREM BĂRBAȚI-BĂRBAȚI LA CÂRMĂ -DE CE SĂ NU AIBĂ EI BANI! LEGE -PROIECT-„ NICI UN LEU NU MAI MERGE DE LA STAT CĂTRE PARTIDE!DISCRIMINATOARE!”–NORMAL ,AȘA AR TREBUI-DA CE FUSTA MEA-I NORMAL ÎN CAPITALISMUL „JINDRUIT”! ??

  9. Subvenţionarea partidelor de la bugetul de stat NU este legală. Este un ABUZ să direcționezi banii publici, deci ai cetățenilor, către partide pe care aceștia poate că nu le susțin.

  10. Interzicerea subvenționării partidelor politice și ONG
    de la bugetul de stat trebuia stipulat în Constituție.
    La noi Legea nu e o garanție, poate fi schimbată peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.