Protest de amploare în justiție

Posibila eliminare a pensiilor speciale blochează instanțele. Tribunalul Municipiului București (TMB) și Curtea de Apel București (CAB) își vor suspenda activitatea, începând de miercuri, pe perioadă nedeterminată, mii de dosare aflate pe rolul acestor instanțe fiind blocate.

Magistrații sunt nemulțumiți pentru că pe masa parlamentarilor se va afla, în 28 ianuarie, legea privind eliminarea pensiilor de serviciu, după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, a anunțat, marți, CAB.

Același tip de anunț l-a făcut și Tribunalul Capitalei.

Astfel, judecătorii vor soluționa, începând de miercuri, doar cazurile urgente. Vor fi luate în discuție, în materie civilă, cauzele cu minori, iar în materie penală, cauzele referitoare la măsurile preventive.

În acest dosar, câteva mii de dosare, care ar fi trebuit luate în discuție doar miercuri, vor fi blocate. Printre ele și cel al lui Sorin Blejnar sau Cristian Poteraș.

Şi Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Alba Iulia a decis, marți, suspendarea activității, începând din 27 ianuarie, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente.

De asemenea, Tribunalul Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj au anunțat că își vor suspenda activitatea, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunță magistrații.

Aceeași decizie a luat-o și Curtea de Apel Timișoara, care anunță suspendarea activității din data de 22 ianuarie.

Și sindicatele grefierilor anunță un amplu protest, față de eliminarea pensiilor de serviciu, iar miercuri, între orele 10.00 și 12.00 nu vor lucra, anunțând că, începând cu data de 27 ianuarie, va fi întreruptă activitatea în instanțe și parchete, la nivel național.

„La solicitarea şi în reprezentarea a peste 6,000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie, faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României din data de 28 ianuarie 2020 9…) Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze următoarele forme de protest: duspendarea activităţii în intervalul orar 10:00-12:00, începând cu data de 22.01.2020 – personalul auxiliar de specialitate nu va efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei şi nu va îndeplini niciun act de procedură. Începând cu data de 27.01.2020 va fi întreruptă activitatea în instanţe şi parchete, la nivel naţional, pe o perioada ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, ce vor avea loc joi, 23.01.2020”, transmit sindicaliştii.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii instanţelor şi parchetelor îşi exprimă indignarea faţă de eliminarea pensiilor de serviciu, denumite „pensii speciale” de către parlamentari „pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi sau greşit informaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil”.

„Înţelegem să aducem la cunoştinţă că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiţie va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea „autorităţii judecătoreşti” nu poate fi organizată şi desfăşurată. Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunţat de către iniţiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane faţă de anul 2018 (1.814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem „eliminaţi” pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiţie nu se justifică. Să înţelegem că aceşti 1.800 de pensionari căpuşează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază şi e absolut necesar să le tăiaţi, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstraţi?”, se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii precizează că, începând din data de 27 ianuarie, activitatea în instanţe şi parchete va fi întreruptă la nivel naţional pe o perioadă ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, programate pentru data de joi, 23 ianuarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

23 de Comentarii

  1. ce inseamna PENSIA????? acum o suta de ani s-a hotarat ca fiecare muncitor sa i se opresca din salariu si la batranete sa i se dea banii retinuti inapoi eventual si cu o dobanda . Magistratilor sa li se dea cat li s-a oprit….Daca li se da mai mult este mituire politica si furt din avutul statului….

  2. Uite asa prosti din liceu au ajuns absolventi pe baza de „dosar” inainte de „rivolutie” si de „fabrici de diplome” dupa „rivolutie” si multi din ei, fosti securisti si militzieni, au facut „dreptul” dupa apelul bocancilor, iar apoi au „bagat mana in buzunarul nostru” pentru a avea „pensii si salarii nesimtite”, ca „merita” pentru ca au facut si justitia „praf”!

  3. Pomanagiilor, cand iesiti la pensie sinteti pensionari, si atat. Nu mai faceti justitie (cum ati facut cu Huidu, Pauneasca, Bernevig si altii). Asa ca vedeti-va de salariile oricum nejustificat de mari pe care le luati acum.

  4. Bre oameni buni,sa ne dea cineva un exemplu de instituție de stat sau privata unde salariații care nu-și fac treaba ,conform fisei postului primesc salariu pt ca taie frunza la caini!N-o sa găsiți așa ceva!Au magistratii dreptul la greva si noi prostimea nu stim ?Dac’am avea ministru la justiție și nu un cârlig de rufe, imediat ce se constata ca nu se muncește ar trebui 1) să le taie din salariu în raport de numărul de ore / zile de inactivitate .2)Sa initieze un referendum cu întrebarea simpla:Vreți ca pensiile magistraților sa aibă doua componente,una contributiva și alta necontributiva?Răspunsuri: DA sau NU.Ce atâta discuție cu niște indivizi care au distrus ideea de justiție în România. Referendumul ar lăsa poporul sa decidă,și ar elibera politicienii de teama gestapoului. Ce-or sa facă dacă poporul spune NU? Or sa aresteze poporul roman?

    • ”Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți de îndeplinească”
      (proverb din Chitai reiterat de Paulo Coelho în „Alchimistul”)

      S-ar putea ca 7.500 de Semizei autoîndumnezeiți, cu minte de depravați, psihopați, sociopați și nevropați, cu rațiune înțepenită de autosuficiența „pă persoană fizică”, să considere sau să creadă că populația ar trebui arestată integral pentru delictul de lezmajestate comis la adresa Rodentia Magistrata Order (ordinul Rozătoarelor din Magistratură)

  5. „Magistrații Tribunalului Iași consideră că „celelalte puteri alte statului încearcă să submineze independenţa puterii judecătoreşti”, astfel că „având în vedere iminenta abrogare a dispoziţiilor legale legate de pensiile de serviciu, judecătorii Tribunalului Iași vor suspenda activitatea, cu excepța cauzelor urgente”, începând cu 27 ianuarie. Aceeași decizie a fost luată și de către magistrații Curții de Apel Craiova, precum și de cei ai Curții de Apel Cluj”
    CE TUPEU! CE NESIMTIRE! Cine esti sadicule magistrat in raport cu cel care munceste 8-10 ore pe zi pentru 1200-1400 de lei? Cu cate guri mananci nesatulule? V-ati dat singuri legi destrabalate in complicitate cu politicieni de doi bani si cu Curtea Constitutionala .Ati incalecat tara!
    Si multi dintre voi sunteti cel mult semidocti!
    Romania cu un PIB pe cap de locuitor de 5(cinci) ori mai mic decat al Olandei sau Germaniei plateste magistratii aproape la fel ca in Olanda sau Germania! E ABERANT! SUNT MARI NERUSINATI!
    Sub raport stiintific magistratii sunt aproape de zero in comparatie cu medicii,profesorii,informaticienii,inginieri,biologii,etc. La magistrati e cu vorbe,stiinta e absenta! Ei sunt morti pentru stiinta!
    Meseria de magistrat are restrictii pe care le invocati? Dati-va demisia si apucati-va de afaceri!
    SUNTETI DE TOATA JENA IPOCRITILOR!

    • Rezolvarea este exclusiv la Johanis. Orban si guvernul sau sunt prea mici si speriati pentru a decide intr-o astfel de problema complicata, Orban va executa ordinul primit de la Johanis. Iar parlamentul este prea plin cu acoperiti si indivizi timorati cu probleme stiute sau (inca) nestiute pentru a repara ceea ce ei au construit. Avem ocazia sa vedem pentru cine prezideaza alesul romanilor de rand.

    • @Oana
      Ce vorbesti. Cum vrei sa-si mai plateasca intretinerea la viloaiele si masinile de lux fara pensii speciale.
      Tot se plang de faptul ca ei au niste restrictii.
      Da.Dar au si inavobilitate.
      Eu daca in meseria mea as fi facut o gresala trebuia sa platesc si ma duceam si la puscarie.
      In SUA in general un judecator intra in sistem dupa 15-20 ani de activitate ca procuror sau avocat si activeaza pana la 65 sau chiar 70 de ani. Pensiile sant sub 3000 $. Din astia mai platesc si asigurari de sanatate.
      Ai nostri vor la pensie la 40 de ani si daca se poate 10 000 euro pensie.
      Sa vezi ce sporuri au, te doare capul.Grefierii au sporuri de conditii vatamatoare, dosarele au praf pe ele.
      Ala in mina cred ca s-a dus in subteran ca era stricat la stomac si facea tratament cu praf de carbune.

  6. Daca de aceste pensii ar beneficia doar acei magistrati stiutori de carte, integri si ca atare independenti atunci efortul romanilor de a le plati salarii si pensii privilegiate ar fi cat de cat justificat in zilele de azi. Dar cand grosul celor care beneficiaza este al impostorilor si slugilor de orice fel, cei cu protocoalele securiste in suflet, atunci efortul financiar facut pentru ei este total nejustificat si chiar ilegal din punct de vedere moral. Pentru ce sa recompensezi exagerat niste indivizi care au (oare?) pe constiinta sentinte date la ordin sau aiurea care au nenorocit romani despre care noi nici nu stim? Atunci sa sufere la oala cu acestia si cei corecti si integri care i-au tolerat pe ceilalti langa ei. Nimeni nu a auzit vreodata pe cineva din acest sistem toxic sa denunte cu claritate public impostura profesionala si subordonarea existenta in sistem. Nimeni nu-i crede ca nu nu au stiut.

  7. AFARA CU EI…DESFIINTATI JUDECATORIILE PANA VETI GASI OAMENI COMPETENTI SI NU AVARI. LA CLUJ SI CRAIOVA SUNT CELE MAI CORUPTE JUDECATORII DIN TARA; DIN SPATE VINE SI CONSTANTA FOARTE AGRESIV. O PUTOARE MAXIMA ATATA TIMP CA E „FRUNZELE” LA PUTERE!

  8. Asa cum militarii activi nu voie sa faca greva nici magistratii activi nu au voie sa faca greva. Afara cu ei din sistem si sa se faca avocati. Nu mor de foame. Au supt prea mult timp sangele poporului la umbra. Luati magistrati din Italia, Spania, Franta, Germania etc. si dati afara ingerii cazuti!

  9. E ANORMAL SI IMORAL CA SA FII JUDECATOR, PROCUROR SA TE PENSIONEZI cu pensie speciala SI APOI SA FII AVOCAT SA APERI HOTII SI BANDITII incasand sume fabuloase oferite de acestia. E CA DRACU cu JUSTITIA DAMBOVITEANA ca la noi la nimenea…..

  10. ” Semizeii …’ se dovedesc a fi niște bieți calici atunci când li se ia ceva (‘pensia de serviciu’) la care nu au contribuit niciodată din propria lor simbrie !

  11. Pai, haideti sa vedem cum au ajuns magistrati de la o pensie „normala de … sa spunem intre 2500 la 5000 lei”, la o pensie de 20 000 – 30 000 lei !!!. Sa vedem daca ne explica unul dintre ei cum s-a ajus la aseemnea pensie astronomica in Romania ?. Nimeni nu le contesta nici „statutul si nici nivelul de trai !!!” dar intre acestea si o pensie astronomica care face o diferenta enorma intre ei si „populatia Romaniei” trebuie sa ridice un mare semn de intrebare. Orice privilegiu trebuie sa aiba niste LIMITE !, altfel, poporulñ roman se intoarce la nivel de „sclavie” de pana la anul 1900 si putin dupa. Singurul care a incercat sa „taie” privilegiile astronomice, Printul CUZA, a sfarsit „arestat in miez de noapte si exilat pe viata din Princiupatele Romane iar in locul lui adus, un print din familia Hohelzollern-Sigmaringen care sa apere privilegiile fara limite…… Romanii nu mai trebuie sa accepte asa ceva. Cei care ne conduc trebuie sa intelega ca „orice privilegiu are limite care deja au fost depasite cu mult peste limitele bunului simt.

    • Corect.ce a ti facut voi pentru pensii speciale,va spun eu ce nu ati facut judecatorilor,a ti inchis ochii la furaciunile din 90 pana in prezent al economiei ,romanesti,si al dosarelor cu clanurile interlope,al dosarului revolutiei din 89 nefinalizat nici pana in prezent

  12. Smecheria cu „specialele”,dar si alte asemenea,vor sta in aer si vor pendula ca totul sa fie un bau-bau non-stop,de la Tartor,care are pe multi de bagat la „caz rezolvat”,astfel ca justitia,cea mai puternica arma pe timp de pace,sa-l serveasca acolo „unde trebe” si fara ca justitia sa vada praduiala acolo „unde nu trebe”.

  13. O patura de functionari ai statului , magistratii , santajeaza Parlamentul Romaniei , pt. bani ! Orbiti de lacomie , ei nu au nici un fel de empatie pt. ceilati cetateni , pe care ii calca in picioare pur si simplu ! Statul trebuie sa fie ferm … Romania este a tuturor cetatenilor ei ! P S -Greva este iligala , chiar daca ei numesc incetarea activitatii , suspendare !

  14. Pupati-i in dos in continuare pe demagogii de la guvernare. Unde-i revolutionarul magistratilor Daniletz?
    Succesuri!

  15. Daca magistrtai incearca „trocul cu `politicienii, dosare de la sertar contra pensii speciale”, sa plece acasa si magistrati si politicienii. Ne putem conduce singuri iar in locul magistratilor infiintam vechile „judete ale batranilor din targuri”, bazate atat pe respectarea legilor dar si pe oameni intelepti si „ne-corupti”. Nu toata populatia din Romania este corupta si lacoma !.

  16. RUSINE RUSINE RUSINE!!! Daca te uiti pe declaratiile de avere ale magistratilor te sperii, sunt peste omologii lor din occident la fel si la salarii!! Chiar nu le este rusine, ce vina au bietii oameni care au procese pe rol in aceasta perioada. Daca vor forme de protest sa le faca dar nu in detrimentul oamenilor de buna credinta(memorii, petitii etc. sau la ei nu este valabil)unde este SIPA poate o reinfiinteaza cineva???!! SAI VEDEM ACUM IN DATA DE 28 01. PE politicienii care si-au facut campanie electorala pe TAIEREA PENSIILOR SPECIALE si au castigat alegerile( pe unde se ascund??)

  17. Daca s ar da o lege prin care sa se finalizeze repede problemele cu terenurile: masurarea cadastrala a tuturor terenurilor, iesire din indiviziune,succesiuni, intabulari etc.la preturi rezonabile, judecatorii nu ar mai mai avea atatea dosare. Apoi dosarele simple de amenzi, divort, etc sa fie judecate in termene rezonabile nu in ani si ani , astfel s ar vedea cum se judeca coruptia, criminalitatea, etc . Cei care judeca dosare simple de ce sa aiba pensie speciala fata de alte categorii sociale care raspund pe ceea ce fac .Au salarii mult prea mari. De ce nu se merge pe competenta ca la privat unde negociezi salarul functie de munca depusa. Apoi si au castigat in instante taierile de salariu cu 25% si au luat inapoi miliarde fata de restul cetatenilor care si au pierdut casele, afacerile etc fara sa -i mai recompenseze cineva . Deci pensie dupa contributie e o normalitate .

  18. Nu sunt un sustinator al „taierilor” pensiilor speciale,insa pensia pe baza de contributivitate ar trebui sa fie regula pentru toti…Pe de alta parte, cand este vorba despre retributia „altora”, din turnul de fildes in care se afla magistratii devin, deodata, niste aprigi „taietori”, fara motivatie si fara nicio judecata dreapta! Ei sunt cei care „taie” cheltuielile de judecata, limitand subiectiv onorariile avocatilor (in final, cel care pierde fiind tocmai cel care a castigat procesul, deoarece avocatul ii va pretinde onorariul contractat) sau onorariile expertilor,tot fara nicio logica, desi fara acestia nu ar fi in stare sa se pronunte! Nici nu ma indoiesc ca vor ramane cu aceste pensii speciale, legea este conceputa intentionat foarte gresit, astfel incat sa fie calcata in picioare la Curtea Constitutionala, iar PNL sa aiba pe cine sa dea „vina” ca nu s-a intamplat o promisiune electorala. Poate insa, Dumnezeu va lumina un pic mintea obtuza a magistratilor, atunci cand este vorba de banii altora, asupra carora, la o interpretare corecta a codurilor de procedura, nici nu ar avea calitatea sa se pronute! Iar daca tin sa se pronunte, un pic de judecata si logica nu le-ar strica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.