Protest în lipsa frustrării

Mitingul de protest de duminică seară – mobilizat pe rețelele de ­socializare – a adunat, după unele surse, 3.000 de participanți, după altele – 1.000. Indiferent cîți au fost, momentul a fost punctat. Nu știu cîte procente reprezintă cei aflați în Piața Victoriei în marea de indiferență din jur.

E clar însă că partea activă a societății civile bucureștene este contra modificărilor cerute de ministrul Tudorel Toader și a ieșit în stradă. Pretențiile lui Toader sunt menite să aservească justiția factorului politic. Au participat și cîteva staruri – Gabriel Liiceanu și fostul ministru Vlad Alexandrescu, actual senator USR. Personal, l-aș fi preferat pe Liiceanu vorbind la balconul Pieței Universității în 1990. Atunci era mare nevoie, existau, e drept, și riscuri, dar miza era enormă. Azi lucrurile s-au aplatizat. Totuși, e de lăudat. Cei mai mulți dintre intelectualii civici implicați în dezbaterile din spațiul public au ignorat protestul. Poate s-au indignat online ori la berărie. Tot e ceva…

Va ține cont Guvernul de aceste proteste? Mira-m-aș! Dacă Mihai Tudose ține cont de cineva în afară de Dragnea, acela e Bruxelles-ul. Deja avem de acolo exprimată o îngrijorare. Va fi mai mult de atît? Vor fi chemați Tudose și Toader la vorbitor la Bruxelles? Vom vedea. De fapt, Guvernul va fi sensibilizat numai dacă protestul continuă, dacă numărul celor care se strîng în piață va depăși suta de mii. Dacă Bucureștiul se va umple de corespondenți străini. Etc. Contează și dacă orașele mari se vor ridica împotriva tentativei PSD – ALDE de a bascula justiția în folosul lor.

Mai trebuie spus că în iarnă protestele au fost de mare amploare pentru că exista o enormă frustrare faţă de rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie. Victoria PSD pe fondul neprezentării la urne a acelor anti-PSD apăsa foarte tare. Acea frustrare a dat combustia necesară care a ținut lumea în stradă atît de mult timp și a adus in piețele orașelor românești, în mai multe seri, milioane de oameni. Azi este destul de liniște. Lumea pare resemnată, a mai și uitat. Rănile s-au mai cicatrizat. Se pregătește deja de noi confruntări electorale. În iarnă s-au strâns în piețe cei care nu s-au dus la vot. De data asta e clar că vor merge.

Pe scurt, partida electorală nu este jucată. Cum guvernarea PSD – ALDE nu merge bine, e de așteptat că actuala coaliție majoritară va pierde în 2019/’20 și PSD va trece în opoziție.

Aceștia sunt parametrii în care s-a desfășurat protestul de duminică seară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.