Protest spontan: „A rămas la poartă”

Peste 140 de salariaţi ai termocentralei Mintia au declanşat marţi dimineaţa un protest spontan şi au refuzat să intre la lucru, cerând un program de salvare a producătorului de energie electrică, dar şi plata unor drepturi băneşti ce sunt întârziate de cinci luni.

UPDATE Reprezentanţii Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara” au solicitat, marţi, prezenţa premierului Ludovic Orban şi a ministrului Economiei, Virgil Popescu, la termocentrala Mintia, pentru a dezamorsa protestul spontan.

Într-o adresă trimisă premierului, sindicaliştii arată că principalele revendicări se referă la plata restanţelor pentru unele drepturi salariale neachitate în ultimele 5 luni şi un program pentru funcţionarea termocentralei Mintia – prin reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), prin care „să se asigure securitatea energetică a României în vestul ţării, respectiv siguranţa locurilor de muncă”.

De asemenea, se solicită ca, în urma reorganizării CEH, termocentrala Mintia să fie transferată ca un întreg, cu toate grupurile energetice.

„În lipsa unui program pentru funcţionarea termocentralei Mintia (reorganizarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara SA), vă solicităm asumarea de către dumneavoastră, domnule prim-ministru, şi a partidului pe care îl conduceţi, a unui program de închidere a termocentralei şi asigurarea măsurilor de protecţie socială pentru toţi salariaţii care desfăşoară activitate în cadrul termocentralei. În cazul programului de închidere, salariaţii solicită plăţi compensatorii în cuantum de 90.000 lei / salariat, 24 de luni venit de completare, plata pensiilor în afara sistemului legal pentru salariaţii care şi-au pierdut locul de muncă, inclusiv în cazul falimentului societăţii, sau sunt pe cale să-şi piardă locul de muncă, cu un stagiu complet de cotizare, dacă au 15 ani vechime sau la 45 ani, vârsta minimă”, se arată în documentul citat.

Sindicaliştii au mai anunţat că la ora 11,00 vor preda, în mod simbolic, guvernanţilor, cheia de oprire a termocentralei.

„Schimbul de dimineaţă a rămas la poartă. Solicităm un program de salvare a termocentralei sau, în lipsa lui, unul de închidere prin care să se acorde plăţi compensatorii în sumă de 90.000 de lei şi venituri de completare pentru o perioadă de doi ani de zile”, a declarat anterior, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

În ceea ce priveşte drepturile băneşti neachitate la timp, acestea se constituie, în principal, din tichete de masă şi deconturi pentru transportul la locul de muncă, valoarea totală a acestora fiind cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei pentru un salariat.

Angajații de la Mintia au protestat de mai multe ori, pe parcursul acestui an, nemulţumiţi de întârzierea drepturilor băneşti şi de faptul că termocentrala s-a confruntat cu lipsa stocurilor de cărbune, motiv pentru care a fost nevoie de oprirea instalaţiilor în două rânduri.

Termocentrala Mintia numără aproximativ 700 de angajaţi şi face parte din CEH alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Numai in Romania exista legiferata concurenta imposibila in energie intre combustibili fosili si regenerabile
    Toate centralele pe carbune din Romania trebuie trecute la Hidroelectrica, doar asa salvam centralele care furnizeaza energia in baza!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.